Interviu cu Geo-Ovidiu NIȚĂ, primarul comunei Borca
De câțiva ani, administrația locală a comunei Borca traversează o perioadă cu multe necazuri, unele provocate de natură, date fiind inundațiile, altele din motive pe care localnicii nu le pot înțelege. După cum spune primarul Geo-Ovidiu Niță, mai ales la supărare, populația comunei este ”defavorizată sistematic” de cei de la județ. Are sau n-are dreptate primarul, mai puțin contează. Contează mai mult ce se vede. Și se vede că, bunăoară, modernizarea drumului județean care face legătura dintre Sabasa și Mălini (Suceava) este amânată de la un an la altul. Sau că doi torenți, care curg prin satul Soci, provoacă daune la fiecare ploaie. Sau că, la 1.200 de elevi, este numai un microbuz școlar, în condițiile în care, numai pentru transportarea elevilor dintr-un singur sat – Poiana Ungurului, aflat la 10 km de școală -, autovehiculul face șase curse pe zi, pe un drum deplorabil. Sunt multe pe care mai ales localnicii le văd și le simt. Primarul Geo-Ovidiu Niță spune că, fără să vrea, s-a trezit în postura de a duce lupte grele cu instituțiile județene, în speță Consiliul și Prefectura. Disputa a căpătat accente dramatice după ce membrii Consiliului local Borca au votat, in corpore, inițiativa propusă de primar – organizarea unui referendum pentru desprinderea comunei de Neamț și trecerea ei la județul Suceava.
– Domnule primar, din pachetul investițional, cu ce lucrare ați debutat în acest an?
– În prezent, lucrăm la modernizarea drumurilor comunale, un proiect de un milion de euro, cu fonduri europene, apoi, lucrăm în continuare la construirea corpului B, la Liceul ”Mihail Sadoveanu”. Ne chinuim de anul trecut, din luna octombrie, să obținem autorizația de demolare pentru o clădire veche, ca să putem începe construirea atelierului școală. Colac peste pupăză, fiind în perimetrul zonei de protecție a monumentelor istorice, ne-au trebuit avize de la Cultură, de la Ministerul Învățământului etc. Acum ne-a fost trecută și condiția ca, la demolare, să participe la supraveghere și un arheolog. Am finalizat licitația anul trecut, la sfârșitul lui octombrie, dar n-am putut să începem atunci, pentru că a venit perioada rece și nu se poate face treabă. Birocrația asta mă înnebunește și încerc să-mi păstrez calmul! Am primit notificare de la constructor, că, dacă nu rezolv problema, reziliază contractul. Risc să pierd investiția din cauza birocrației! Scosesem toate documentele și mă trezesc că trebuie să supraveghez arheologic perimetrul! Ce Dumnezeu să supraveghez, pentru că, anul trecut, când au venit apele, și ne-au luat jumătate din teren, nu a venit niciun arheolog să vadă dacă sunt vestigii la Borca! Nu știu ce vestigii ar fi, însă terenul, în proporție importantă, ni l-a luat apa anul trecut! De aceea nu ne-am mai încadrat în spațiu și suntem nevoiți să demolăm construcția, care este nefuncțională din anul 1990, acolo fiind internatul de băieți.
”La Borca nu vine nimeni, aici este ținutul uitat de timp”
– Lucrările de acum un an, finanțate de guvern, după inundații, sunt terminate?
– Da, sunt finalizate. Au și fost verificate. Lucrările pe Apele Române, însă, au fost oprite. Știu motivul pentru care nu au mai primit finanțare pe Sabasa și Borca.
– Ni-l puteți spune și nouă?
– Da, este un motiv politic.
– În viziunea dvs., ce înseamnă politic?
– Este vorba de cei care iau decizii politice. Se cred dumnezei, dar, din păcate, nu sunt. Așa că o să ne dovedească ce-o să se întâmple în viitor. Uitați-vă, ne aflăm după trei zile de ploi, iar, dacă nu interveneam, situația era la fel ca anul trecut pe torenți. Și, atunci, întreb: de ce ne-au scos torenții din satul Soci, dacă ei au fost prinși în proiect? Unul Tărâță, pe proiectul Iacobeni-Sabasa, iar celălalt, Leonte, pe Borca-Poiana Teiului. Acești torenți au fost prinși pe investiția mare, dar au fost scoși din proiect. În anii 2012, 2013, 2015 și 2018, pagubele au fost de 100 de miliarde lei vechi. Asta doar cele provocate de torenții montani, pentru care tot dau vina pe primării. Torenții provin din fond forestier, se descarcă pe domeniul public al primăriei și continuă prin proprietăți particulare. Acum dăm vina unul pe altul, cum că ”nu-i torentul meu”, că nu este al ocolului silvic, că este al primăriei… Iar primăria intervine și pe gospodăriile populației, unde decolmatează și face și alte lucrări. Oamenii, săracii, cu ce să remedieze pagubele? Să care mâlul cu o roabă?! Sunt mii și mii de metri cubi de aluviuni pe care îi aduc apele! Pe 29 mai, am lucrat până la 11 noaptea, apoi, a doua zi, toată ziua la decolmatat, iar acum apa a cărat mâlul la loc. Așa se duce mâlul în curți și umple beciuri!
– Credeți că trebuie făcut ceva ca tot sistemul investițional public să nu aibă treabă cu politicul?
– Nu cred că se poate. Nu câtă vreme, în toate funcțiile, oamenii sunt puși politic! Și mi se pare normal, pentru că politicul decide, dar ar trebui luate în calcul și prioritățile. Nu într-o comună dai investiții de sute de milioane, iar în alta, ca mărime cum este Borca, să aprobi un sfert față de comunele limitrofe. Dar aici am să primesc răspunsul, pentru că nu am stat cu mâinile în sân și am făcut demersuri, și către primul ministru, dar și către Ministerul Apelor și Pădurilor. Și spun asta, pentru că au venit la Borca și au făcut cruce când au văzut dezastrul. Doamna prim-ministru a spus că nu trebuie să se mai intervină în fiecare an pentru înlăturarea efectelor, ci trebuie continuate investțiile. Când s-o cred? Atunci când a spus că trebuie continuate investițiile sau acum, când au fost tăiate finanțările?
– Ce proiecte sunt în această situație?
– Sunt trei proiecte, toate guvernamentale, toate pe Apele Române. Deocamdată, debitele pe pârâurile Sabasa și Borca nu au fost mari, însă pericolul este cu tot ce-au făcut până acum, altfel lucruri extraordinar de bune. În cazul unei viituri ca anul trecut, se alege praful din miliardele cheltuite. Au fost întrerupte fără motiv. Am avut discuții și cu domnul Arsene, am luat tot Consiliul local, m-am dus la Farcașa și am întrebat.
– A fost vreo întâlnire la Farcașa?
– Da, a fost o întâlnire în campania electorală la Farcașa, pentru că la Borca nu vine nimeni, aici este ținutul uitat de timp. Am dus Consiliul local la Farcașa, să mi se răspundă care este motivul pentru această bătaie de joc la adresa comunei Borca.
– Și ce v-a spus?
– Nu are rost. Erau toți consilierii locali prezenți la discuții. I-am spus că pe mine nu m-a luat de urechi și m-a pus primar la Borca. Pe mine m-au ales oamenii, care așteaptă de la mine răspunsuri. Răspunsuri și adrese fac, și către Consiliul Județean, și către Instituția Prefectului… Și niciun răspuns! În schimb, la reclamații pe Borca, toate instituțiile dau curs. Asta este situația…
– Sunt presiuni din partea instituțiilor statului?
– Nu sunt presiuni. Nu mi-a fost frică și, din acest motiv, mi-am luat concediu în campania electorală, pentru că am vrut să încep greva foamei în fața Consiliului Județean. Am fost sfătuit, de cei pe care îi am alături, să-mi văd de treabă, pentru că un război de talia acestuia nu face bine nimănui.
– În acest război, ați fost amenințat vreodată?
– Nu. Nu-ți trebuie amenințări, ci doar să vezi că toate demersurile pe care le faci pentru a rezolva o problemă pentru comunitatea asta se opresc într-un punct.
– De obicei, mergeți la Consiliul Județean, la Prefactură?
– Nu prea merg. Anul acesta am fost o singură dată la Consiliul Județean, când m-am dus la domnul președinte și i-am spus să se oprească. O singură dată am fost. Pentru că un distins ziarist spunea că primarul de la Borca a luat-o pe arătură, în momentul în care am dat hotărârea de Consiliu local să organizăm referendum pentru a trece la Harghita sau Suceava. Vreau să vă spun că nu am luat-o pe arătură și sunt complet sănătos la cap.
– Să fi fost o ofensă prea mare?
– A fost, pentru că oricine ar trece prin ce trec eu ar proceda la fel.
– La această oră, câte proiecte guvernamentale aveți în lucru?
– Două, respectiv construire dispensar uman și atelier școlar, dar sunt valori mici.
– La drumuri?
– Așa cum v-am spus, proiectul de modernizarea a unor drumuri comunale a fost obținut pe AFIR, pe fonduri europene, care nu are treabă cu politicul.
– Ce se mai știe de drumul județean de la Sabasa?
– Dacă vreți să mergeți și să vedeți situația drumului județean de la Sabasa, o să spuneți că am dreptate. Pe acest drum tot mai pun câte o mașină de balast, mai decolmatez câte un șanț, câte un podeț, pentru că nu am văzut pe nimeni pe el. Oamenii nu știu că acest drum nu este al primăriei, ci al Consiliului județean. Oamenii spun că plătesc taxe și impozite și trebuie să meargă pe un drum bun. Dacă nu se modernizează cu asfalt sau beton, să-l plombez și să-l întrețin. Însă mie nu-mi pernite legea, Curtea de Conturi etc. Știți problemele care erau înainte de a ajunge eu la primărie. Primarul de atunci a dorit să facă un lucru bun, să ajute 1000 de oameni, care aveau proprietăți, a modernizat un drum, iar acum stă prin judecăți.
– După ploile din ultimele zile, sunt probleme pe drumul național?
– Pe drumul național, nu sunt probleme, cu toate că au căzut câteva pietre la Pârâul Cârjei. Directorul de la Drumuri Naționale a trecut pe la noi, am discutat cu dânsul, dar nu sunt probleme la Borca. Sunt probleme la drumul județean.
– Pentru modernizarea drumului de la Sabasa, este terminată licitația?
– Nu. Am înțeles că trebuia finalizată de anul trecut, din august. Au fost contestații, a murit un expert, nouă nu ne-au comunicat, iar în presă, în toate declarațiile președintelui Consiliului Județean, anul ăsta nu am văzut nimic de acest drum. Tot vorbește de drumuri județene, dar de cel de la Borca-Mălini nu a pomenit în nicio declarație.
– Să fie blestemat acest drum?
– Nu știu.
– Toți președinții de Consiliu Județean au promis modernizarea acestui drum…
– Câteodată mă gândesc, stau și analizez și eu, vorba aia, ”prostul când tace se preface că gândește”… Mă gândesc să-mi fac un control la cap, poate sufăr de vreun sindrom al persecuției, dar, dacă luăm documentele și le analizăm, o să vedeți că am perfectă dreptate și nu sufăr de nicio boală psihică.
”Eu nu am făcut politică niciodată, am încercat să fac administrație”
– Potae supărarea unora vine de la faptul că nu ați trecut la vreun partid…
– Nu aveam cum să trec. Sunt la UNPR și, până nu se încheie mandatul, nu pot să trec. Iar celor care au venit la mine să trec, le-am spus că am trei priorități, trei proiecte depuse. Să mă susțină să semnez contractul de finanțare și mă duc, nu mă interesează unde. Eu nu am făcut politică niciodată. Am încercat să fac administrație. În discuțiile pe care le-am purtat, le-am spus proiectele. Mai am nevoie de 8 km cu asfalt pe drumurile comunale pe care vreau să le fac. Apoi, avem de modernizat liceul, la care trebuie intervenit, pentru că dotările și funcționarea lasă de dorit, cu toate că liceul de la Borca a fost și este unul cu renume. Iată, avem două medalii de argint la olimpiada națională de informatică! Sunt rezultate, sunt copii buni… Numai că noi avem 1.200 de elevi și avem un singur microbuz. Sunt comune care au 300 de elevi și au 2-3 microbuze. Au fost făcute sesizări, au venit oamenii, le-am spus să meargă la județ și să le spună că nebunul ăla nu reușește să rezolve problema. Am adus o firmă specializată în transporturi, dar patronul. după ce a văzut traseul, nu a mai venit la primărie. Mi-a spus că, într-o săptămână, își termină mașina. Eu asta fac în fiecare zi: transport pe drumul județean, cu copiii, până la Pârâul Ungurului. 10 km, de șase ori. Ca să nu mai spun că mai duce și seara o parte dintre elevii de la liceu. Practic, sunt șase drumuri pe zi.
Nemulțumiri sunt și din partea populației și a mea, pentru că, din cauza ploilor abundente, n-am putut interveni nici pe drumurile comunale, să le balastăm. Numai să se oprească ploile și trecem la treabă! Apa de pe drum, dacă nu are unde să se ducă, stă acolo. În privința celor doi torenți, Tărâță și Leonte, din satul Soci, încerc altă variantă, dar, din păcate, nu găsesc înțelegere. Am purtat discuții și la Ministerul Mediului, unde m-am întâlnit cu doamna ministru, să vedem ce-o să fie în viitor, ca să putem moderniza acești torenți.
Constantin NEGRU
2 comentarii
Un cos de gunoi amarat nu găsești pe lângă piața cu flori, centru. Ne mai miram de gunoaie!! Rușine
Iată de ce nimicuri se leagă oamenii, dar nu văd zbaterea și realizările domnului primar. O singură greșeală dacă face un om, aceasta este văzută, criticată și condamnată, deși acel om a făcut mii de fapte bune. Oameni buni, nu dărâmați, susțineți și puneți umărul, căci problemele enumerate în acest interviu sunt ale tuturor. Nu este dator primarul să țină pe umeri totul, este și el un om, de a cărui putere sunt uluită! Protestați împotriva sistării fondurilor, faceți scrisori deschise, ieșiți în stradă, uniți-vă!