O fundație readuce satul Izvorul Alb în atenție

pietricica turism

Fundația Izvorul Alb, prin implicarea primarului Nicolae Sălăgean, a preotului paroh  Aurel Florea, a doamnei învățător Simona Gherasim o organizat ediția I-a a Festivalului ”Fii și fiicele satului” din Izvorul Alb și Secu. Un comunicat remis redacției surprinde impresii de la acest eveniment.

”Festivalul “Fiii și Fiicele Satului” din Izvorul Alb și Secu, organizat la inițiativa Fundației Izvorul Alb a avut loc duminica 16 iunie, la Școala nr.1 din Satul Izvorul Alb, Bicaz, Neamț, România având parte de invitați de talie internațională și un auditoriu cu adevărat special.

Cu această ocazie, singulară până acum în istoria satelor Izvorul Alb și Secu, școala din sat a fost plină până la refuz de curioși, turiști și localnici de toate vârste îmbrăcați costume populare autentice specifice zonei de la poalele Muntelui Sfânt al României- Masivul Ceahlău. Programul zilei a început însă dimineața devreme, pe o vreme splendidă de iunie cu săvârșirea liturghiei la biserica din sat și o depunere de coroane la monumentul Eroilor Neamului și ai satului căzuți la datorie.

Programul găzduit în cadrul școlii a continuat cu binecuvântarea preotului paroh și a continuat cu o interpretare a șezătorii de odinioară organizată de tinerii școlari și absolvenți ai școlii. Domnul primar a transmis într-o alocuțiune în cadrul evenimentului mulțumiri pentru invitație, felicitări organizatorilor și susținere pentru viitoarele ediții.

Ziua a continuat cu o proiecție ce nu ar fi existat fără implicarea totală a sătenilor care au împărtășit fotografii ce evocau momente importante din trecutul celor doua sate- Izvorul Alb și Secu- precum și din familiile lor. Recunoașterea tuturor celor din poze nu a fost facilă însă tenta personală a satului românesc nu poate fi trecută cu vederea.

În același context al omagierii satului românesc -al preoţilor, învățătorilor și primarilor gospodari a avut loc un cvadruplu vernisaj expozițional dedicat satului românesc: pictură în ulei de Emil Ungureanu (originar din Izvorul Alb), goblen de Maria Pașcău, expoziție de fotografie Adolph Chevalier- fotograful Văii Bistrița și al Casei Regale, pictură de către Ion Titianu- artist al satului satului Izvorul Alb precum și Alexandu și Mihaela Stan Bălănescu ambii descendenți de izvorani.

Concursurile pregătite de organizatori printre care cele de măsurare a forței prin trasul frânghiei dar și cel de măsurare al abilității de a sări în sac au făcut deliciul tinerilor și al adulților, fiecare participant primind diplome de participare. Juriul a decis in unanimitate că toate poalele-n brâu coapte de fiicele satului au fost cele mai bune și mai frumoase.

După amiaza a continuat cu discuții, dezbateri și propuneri pe tema potențialului de dezvoltare al zonei, socializare și stare de bine, copiii bucurându-se din plin de libertate de mișcare, vremea bună și dragostea cu care au fost înconjurați.

Cei câțiva turiști curioși de acest eveniment au rămas profund impresionați de ineditul acestui eveniment remarcând „locația deosebită pentru organizarea de vernisaje artistice precum și frumusețea și inspirația cadrului natural.”

Cu prilejul proclamării anului 2019 drept Anul omagial al satului românesc -al preoţilor, învățătorilor și primarilor gospodari- pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, reamintim că acest festival nu ar fi putut avea loc fără deosebita conlucrare dintre Fundația Izvorul Alb (www.izvorulalb.org) sprijinită de către preotul paroh al satelor Izvorul Alb și Secu- Aurel Florea, cu ajutorul, dedicarea și implicarea doamnei învățător Simona Gherasim și nu în ultimul rând prin susținerea domnului primar al orașului Bicaz Nicolae Sălăgean.

Recunoaștem satul românesc ca păstrător fidel al tradiţiei bisericești și al culturii naţionale, acesta fiind de-a lungul timpului spaţiul în care s-au dezvoltat și s-au desăvârșit valorile spirituale, culturale și morale ale neamului. Astfel am redescoperit trecutul infinitului potențial românesc prin artă, meșteșug și istorisiri reconectând fiii și fiicele de izvorani și secani cu vatra satului pentru a păși cu seninătate spre viitor.”

2 COMENTARII

 1. Ecou internațional al primei ediții a “Festivalului Fiii și
  Fiicele Satului”

  In ultimele luni, fiul meu și eu am urmărit cu mult interes pregătirile intense pentru aceasta prima ediție a festivalului.

  Suntem bucuroși și mândri de reușită lui și dorim sa atașam și nume pozelor deja publicate; vrem sa știe cititorii ca eforturile organizatorilor din familia noastră – Andrei Dan Pascau, Angela Lazar, Maria & Romeo Pascau și Cornelia &Alfred Stühler – dăruirea și respectul lor pentru rădăcinile ancestrale au avut ecou și peste ocean, în Canada.

  Ne-am simțit extrem de onorați, dar și intimidați, sa participam cu picturile noastre, de artisti amatori, alături de cei autohtoni consacrați și sa adăugăm la explozia de culoare și bucurie a portului tradițional și a sătenilor.

  Mulțumim tuturor organizatorilor și sătenilor ca ne-au umplut sufletul de bucurie și ne-au onorat “acasă “ la noi, la Izvorul Alb.

  Va dorim tuturor numai bine,
  Alexandru și Mihaela Stan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.