Cele mai recente concursuri și olimpiade și-au desemnat câștigătorii. La etapa națională a concursului transcurricular de lectură și interpretare „Ionel Teodoreanu”, ce a avut loc la Iași, elevii de gimnaziu din Neamț au impresionat membrii juriului, care le-au acordat premii importante. Bianca Ignea – din clasa a VII-a la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, pregătită de prof. Carmen Zaharescu – a obținut premiul II acordat de Ministerul Educației Naționale și premiul special acordat din partea Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților din Parlamentului României. Beatrice Mihaela Vieriu – în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Grumăzești, pregătită de prof. Elena Alucăi – a primit premiul special „Ionel Teodoreanu” ce i-a fost acordat de Inspectoratul Școlar Judeţean Iași, co-organizatorul concursului. Nu în ultimul rând, Anca Maria Bălan – în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială 2 Piatra Neamț, pregătită de prof. Valentina Ciai – a obținut, pe lângă premiul special „Ionel Teodoreanu” din partea IȘJ Iași, și premiul special „Costache Negruzzi” acordat de Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, organizatorul acestui concurs.
Tot la Iași s-a desfășurat, la finele săptămânii trecute, Olimpiada Națională Universul Cunoașterii prin Lectură, olimpiadă dedicată doar elevilor din mediul rural. Micii olimpici care s-au întors de la această edițiecu mențiuni acordate de MEN sunt: Denisa Mihaela Cobzaru din clasa a V-a la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, pregătită de prof. Ana Cătălina Gavrilă, de Teodora Sofrone din clasa a VI-a la Școala Gimnazială Vaduri, pregătită de prof. Simona Andreea Miron, de Anastasia Diaconu din clasa a VII-a la Școala Gimnazială Borlești, pregătită de prof. Dan George Olteanu și de Daria Ioana Roșu din clasa a VIII-a la Școala Gimnazială 1 Pildești-Cordun, pregătită de prof. Carmen Sandu.
La Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra Neamț s-a desfășurat sâmbătă, 8 iunie, faza județeană a Concursului formațiilor și interpreților. În organizarea acestei competiții, alături de IȘJ Neamț, sunt implicate 7 școli: Liceul de Arte „Victor Brauner”, Școala de Artă „Sergiu Celibidache” Roman, Școala Gimnazială 5 Piatra Neamț, Școala Gimnazială 2 Piatra Neamț, Palatul Copiilor Piatra Neamț, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani.
„La etapa judeţeană au participat câştigătorii premiului I la fiecare secţiune a competiţiei, în cadrul etapei locale, care s-a desfăşurat în data de 11.05.2019 la Liceul de Arte Victor Brauner Piatra-Neamț, la Casa de Cultură din Târgu Neamț şi la Şcoala de Artă Sergiu Celibidache. La secţiunea muzică cultă au concurat 4 soliştişiformaţii, la secţiunea muzică uşoară au concurat 17 solişti şi formaţii, iar la secţiunea muzică populară au concurat 21 solişti şi formaţii. În urma evoluţiei pe scenă, juriul, alcătuit din cadre didactice de specialitate, a acordat premii elevilor participanţi la fiecare secţiune a competiţiei”, precizează prof. Carmen Elena Blaga, inspector la ISJ Neamţ.
Ediția a XV-a a concursului național „Raluca Râpan”, ce a avut loc la Buzău, în perioada 6-8 iunie, a adus o performanță lotului micilor chimiști. Din cei patru elevi de clasa a VII-a care au participat la competiție, elevi ce provin de la colegiile „Petru Rareș”, de la „Calistrat Hogaș” și de la „Roman Vodă”, unul a câștigat premiul III. „Performanța înregistrată este obținută de Simon Dimitrie Lupașcu, pregătit de prof. Mihaela Carmen Vișan și de întregul corp de lectori ai Centrului de Excelență Neamț unde funcționează o grupă pentru cei mai mici chimiști. Felicitări tuturor!”, a declarat prof. Ioana Tudoran-Moga, inspector la ISJ Neamţ. (C.I.)