Ședință cu prefect surpriză la Consiliul Local Piatra Neamț astăzi, 20 iunie. Instalată în capul mesei, între viceprimarul PSD Luminița Vîrlan și secretarul municipiului, Daniela Soroceanu a participat la întrunirea plenului local, mai întâi ca spectator, apoi ca speaker activ, iar ulterior tot ca spectator. După cum avea să se dovedească, prefectul a venit să-i mustre pe primar și consilieri pentru ce au făcut și, mai ales, ce n-au făcut ca să nu se mai inunde municipiul când plouă.
Simpla prezență a prefectului l-a făcut pe primarul Dragoș Chitic să reacționeze și să ia primul cuvântul: ”Nu știam că va fi și doamna prefect prezentă. Ne-am întâlnit și azi-noapte, pe teren (…) aveam o informare pregătită pentru dumneaei”. Dragoș Chitic a vorbit despre ”situațiile excepționale” petrecute în anumite zone din oraș, din cauza potopului de astă noapte, precizând că, la Văleni, ”e chiar critică”. A anunțat că, după ședința de consiliu, avea să aibă loc întrunirea comitetului local pentru situații de urgență, în care să se stabilească ce se poate face pentru pietrenii inundați azi-noapte. A spus ce s-a făcut, i-a lăudat și le-a mulțumit celor ”peste 150 de pompieri care, de mai bine de 15 ore, intervin în zonele afectate”, a spus că 9 din cele 15 persoane evacuate azi-noapte au fost cazate în adăpostul de la Speranța, că se distribuie apă potabilă și se ia în calcul distribuirea de alimente celor sinistrați, a precizat că proiectul suplimentar pe ordinea de zi a ședinței se referă la alocarea a 100.000 de lei din fondul de rezervă al municipiului pentru îndepărtarea efectelor inundațiilor, a avertizat că ”nicio persoană cu atribuții în intervenții de acest fel nu va avea weekend”, a profitat de prezența prefectului pentru a-i cere să solicite sprijinul Guvernului și a încheiat cu ”Vremea nu se joacă cu noi. Trebuie să înțelegem că natura se răzbună pentru greșelile care s-au făcut în trecut”. După ce, în treacăt, a amintit că azi-noapte a dormit doar o oră și a stat numai pe teren, primarul Chitic i-a cedat cuvântul prefectului Daniela Soroceanu.
Care i-a făcut cu ou și cu oțet pe consilieri – și pe foștii, și pe actualii, pe primari – și pe foștii, și pe actualul, pe viceprimari – și pe foștii, și pe actualii. A vorbit despre ”greșeli de management anterior”, despre autorizații de construire eliberate pentru construcții în albie sau pe malul pârâurilor, despre poduri și podețe subdimensionate, despre cei de la Văleni și Bâtca Doamnei, care ”plătesc taxe și impozite de oraș, dar nu au condiții ca de oraș”. După care le-a dat instrucțiuni: ”Să reevaluați bugetul, să reprioritizați acțiunile!”. A admis că anumite probleme cad în sarcina altor instituții – gen canalizarea la Apa Serv, izvoarele la Apele Române sau fondul forestier la Direcția Silvică, însă a spus clar că ”Cei 4 torenți care au creat probleme ieri sunt ai municipalității. Este inadmisibil, e timpul să acționați altfel!”. Daniela Soroceanu a spus că Direcția Silvică are patru proiecte pentru captarea unor izvoare din cele două cartiere, ”dar nu e de ajuns, trebuie urmate de lucrările dumneavoastră!”. Și, spune ea, bazându-se pe niște estimări făcute de Apele Române, n-ar fi vorba decât de vreo 33 de milioane de lei.
”N-aș vrea să creadă lumea că nu ne-am făcut datoria”, a precizat Dragoș Chitic, adăugând că toate cele patru pârâuri care au făcut necazuri în noaptea trecută sunt în jurisdicția celor de la Apele Române. ”Aluviunile de aseară nu puteau fi oprite decât de lucrări în amonte, cele care trebuiau executate de Silvic”.
Din flancul stâng, i s-a alăturat și viceprimarul Bogdan Gavrilescu, care i-a spus prefectului Soroceanu că actualii consilieri locali au făcut tot ce au avut de făcut în acest mandat și că, până acum, în fiecare zonă unde au fost probleme din cauza precipitațiilor, s-au luat măsurile necesare, mereu cu acordul plenului. ”Până azi-noapte nu au fost probleme în aceste puncte. Cu vremea și cu Dumnezeu nu ne putem pune!”, a încheiat, filosofic, Gavrilescu.
Acestea fiind zise pe față, plus cele transmise la nivel subtil, plus cele gândite, dar neexprimate, din rațiuni de transmisiuni în direct, s-a trecut la ședință.
Cei 100.000 de lei din fondul de rezervă au fost transferați pentru a fi folosiți la ajutorarea sinistraților și ce-o mai fi nevoie pentru îndepărtarea efectelor potopului. Plenul a votat propunerea cu unanimitate de 22.
Piatra Neamț se află, în continuare, sub avertizare cod galben de vreme severă, până mâine, 21 iunie, ora 23. (Dana OSTAHIE)
FOTO: Laurențiu Mandache