Avem motivarea instanței în ”Dosarul Cheile Bicazului”! Concluzia: este dezamăgitor de nemotivată

pietricica turism

Motivarea hotărârii judecătorești prin care Tribunalul Prahova a schimbat granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita, așteptată cu interes de părțile implicate – în special de părțile din județul Neamț-, dar nu numai, este dezamăgitor de ”nemotivată”. În locul unei argumentări bazate pe documente și pe legi, judecătoarea Florica Iulia Dumitru trage niște concluzii simpliste: Traseele de hotar stabilite cu ocazia delimitării teritoriului administrativ al României din anul 1968 și evidențiate în lucrarea de cadastru funciar din anul 1979 nu sunt identice cu limita de hotar ce figurează în anexa la procesul – verbal din anul 1998, contestat.

Limita actuală între U.A.T. Gheorgheni și U.AT. Bicaz identificată conform evidențelor actuale ale OCPI Harghita și OCPI Neamț nu este identică conform anexei nr. 1 ce face parte integrantă din raportul de expertiză. Conform planurilor cadastrale ale OCPI Harghita și OCPI Neamț , ediția 1984 și 1959, între U.AT. Gheorgheni, jud. Harghita și U.A.T. Bicaz Chei, județul Neamț, expertul a concluzionat că suprafața teritorială a UAT Gheorgheni ar crește cu 696, 23 hectare (915.70 ha +32, 43 ha -251,90 ha) față de suprafața actuală identificată conform evidențelor actuale ale OCPI Harghita și OCPI Neamț”.

Și după toate afirmațiile contradictorii făcute de reprezentanții celor două UAT-uri aflate în proces, ”condimentul” rezidă în afirmațiile reclamantului (UAT Gheorgheni) care a explicat semnarea procesului verbal de stabilire a graniței, prin necunoaștere: ”Consimțământul membrilor comisiei Gheorgheni a fost viciat, întrucât în cazul cunoașterii hotarului stabilit de parți aceștia nu l-ar fi semnat și nu și-ar fi dat acordul. Prin urmare, consideră reclamantul, fiind vorba despre o eroare obstacol, respectiv despre absența realizării unui acord de voință, sancțiunea este nulitatea absolută a procesului-verbal în cauză”.

Rezumând, reprezentanții firmei care au trasat efectiv hotarul, prin bornare, au declarat, fără echivoc, că ambele părți au avut cunoștință despre punctele prin care se fixează granița și au fost de față în teren, însă după ce reprezentanții UAT Gheorgheni s-au răzgândit și au deschis acțiunea în instanță, s-au constatat neconcordanțe între documentele cadastrale dintre cele două județe. Și în loc să se rezolve această problemă, vine sentința ca o ghilotină: ”Așadar, instanța reține că singurul act oficial relevant, în speță este Hotărârea de Guvern nr. 540/2000, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 338 din 20.07.2000,  care stabilește rețeaua de drumuri naționale din Județul Harghita astfel: DN12 Gheorgheni – Lacul Roșu-limita jud. Neamț 0+000 32 +32 km, pe care părțile nu au contestat-o”.

Reprezentanții Primăriei Bicaz Chei susțin că anexa HG 540 invocate de instanță este greșită, ea referindu-se la o înțelegere între administratorii drumurilor naționale și nu la limita teritorială dintre județe. Însă, dacă mergem pe logica instanței, poate ar fi util cauzei ca, la recurs, UAT Bicaz Chei să prezinte documente de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, care administrează inclusiv cursurile de apă din zona de responsabilitate a UAT Gheorgheni, să vedem atunci unde s-ar muta granița. În fond, nici Legea Apelor și ordonanțele și hotărârile de Guvern aferente nu au fost contestate de nimeni, nici măcar pe criterii etnice.

”Din punctul meu de vedere, instanța bate câmpii”, spune Gheorghe Oniga, primarul de Bicaz Chei. ”Noi am câștigat procese care s-au judecat pentru 700 de hectare de teren de la granița cu Harghita și s-a stabilit clar că sunt în județul Neamț și acum vine o sentință care muta granița în funcție de administratorul drumului. Ne pregătim de recurs. Am angajat o doamnă avocat din Suceava, cu care am mai colaborat în cauzele legate de terenuri și le-am câștigat pe toate, deci avem speranțe că vom câștiga și acum. Hotărârea Tribunalului Prahova a fost comunicată și la Prefectura Neamț, și la Consiliul Județean Neamț și la OCPI Neamț. Știu că OCPI va ataca hotărârea, am vorbit cu dl. Stâncel. Despre Consiliul Județean și Prefectură nu am știre, nu m-a sunat nimeni. Și nici eu n-am vrut să-i deranjez, că poate or fi oamenii în concediu”.

Cristina MIRCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.