În ultima perioadă, unul din subiectele cu care se ține agenda publică ocupată este finanțarea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. La nivelul percepției publice, se vorbește despre subfinanțare cronică a spitalului, mai ales pe obligațiile asumate de Consiliul Județean Neamț și Casa de Asigurări de Sănătate. În realitate, lucrurile sunt un pic mai complicate.
Prin buget, Consiliul Județean Neamț și-a asumat ca, anul acesta, să finanțeze spitalul cu 24,7 milioane lei, împărțiți pe trei secțiuni. La cheltuieli de personal, s-au prevăzut 2,3 milioane lei, bani care au și fost alocați. Probabil pentru a face față presiunilor salariale și pentru mult necesara liniște. Capitolul numit ”secțiune de funcționare” înseamnă o prevedere bugetară de 8,5 milioane lei, din care, până pe 10 iulie, s-au alocat 4 milioane. Există, în prezent, o datorie de 256.000 lei la Spitalul județean, dar e scadentă în această lună. Mai rău stau lucrurile la secțiunea dezvoltare, unde au fost bugetate 14 milioane lei, fără câțiva bănuți, din care s-au primit doar 260.000 lei! Bani care, probabil, se referă la reparații și aparatură medicală.
Concluzia este la vedere: bani pentru funcționare și acoperirea golurilor de salarii s-au dat, nu și pentru partea de reparații. Poate nu este nevoie de ele sau poate se așteaptă timpul favorabil, mai spre toamnă-iarnă.
În ce privește bugetul alocat de Ministerul Sănătății, în 2019 au fost prinse 34,8 miliooane lei, din care 10,4 pentru dezvoltare (nu s-a dat niciun ban și aici discuția ține de demersurile făcute pentru achiziționarea aparaturii solicitate de spital), 19,9 milioane pentru acțiuni de sănătate (din care, până pe 10 iulie, s-au alocat 968.000 mii lei!) și 4,4 milioane pe programe de sănătate, unde s-a depășit planul și au fost primiți 9,1 milioane.
Cum decalajul între ce s-a promis și ce s-a dat este foarte mare, mai rămâne raportarea la un singur indicator, al datoriilor curente înregistrate la 10 iulie 2019, pe baza finanțării de la minister, pentru bunuri și servicii finanțate de acesta. Aici este vorba despre 1.768.000 lei, dar trebuie făcută mențiunea că termenele de plată sunt în iulie și august.
Analizând aceste date, rămâne imaginea unui buget destul de generos pe hârtie, dar distanța de la fila bugetară la realitatea din salon este la fel de mare ca aceea dintre anunțul achiziționării de aparatură pe Facebook și finalizarea licitațiilor în realitatea pământeană. (V.B.)