Cinci ani in asteptarea revansei

Cinci ani. Atat au trebuit sa astepte suporterii brazilieni pentru ca favoritii sa le ofere ocazia sa poata scoate iar capul in lume. Din nou o competitie la ei acasa, dar de data aceasta pe plan “local” – Copa America. Fara o Germanie care sa le “dea cu terenul in cap”, Brazilia are oportunitatea sa-si spele pacatele.

Dar poate un al saselea triumf la Copa America sa stearga cu buretele rusinea de acum cinci ani, acel 1-7 cu Germania? Probabil ca nu, dar ar mai indulci putin amarul. In 2014, Brazilia organiza Cupa Mondiala cu mare fast, avandu-l pe Neymar conducator de oaste, dar si uriase probleme pe plan social si economic. Investitia in aceasta competitie ii secase pe brazilieni de bani, iar cei mai multi erau in pragul disperarii. Au fost numeroase proteste in acea perioada, insa iubirea pentru mingea rotunda i-a facut pe brazilieni sa uite, macar pentru cateva saptamani, de toate dificultatile.

Doar ca drama a fost mai mare ca cea de pe “Maracana”, din 1950, cand “Selecao” a pierdut titlul mondial in fata Uruguayului. Sa cedezi cu 7-1 intr-o semifinala de Cupa Mondiala e ceva de-o magnitudine inimaginabila. Mai ales atunci cand te numesti Brazilia.

Au fost cinci ani de suferinta, timp in care fiecare brazilian a incercat sa ingroape acea experienta nefasta. Unii chiar au pus “umarul” la reconstructia nationalei. La propriu. Au devenit virale imaginile cu un Gabriel Jesus vopsind strazile din Sao Paolo, cosmetizand astfel orasul in vederea Campionatului Mondial. Astazi, atacantul de 22 de ani al celor de la Manchester City este in lotul Braziliei pentru Copa America. Ba chiar a evoluat in toate cele trei partide ale nationalei sale din faza grupelor. Ce-i drept, a si ratat un penalty, insa atacantul sud-american are mentalitatea potrivita pentru a nu lasa acest mic esec sa-i afecteze restul prestatiilor de la acest turneu.

In “optimi”, Brazilia va da peste Paraguay, formatie ce s-a calificat in faza eliminatorie cu doar doua puncte stranse in prima parte a competitiei. Nu e nicio mare teorie ca ar cam trebui mizat pe brazilieni. Pentru acest lucru, ai nevoie de pariuri fotbal online la cele mai bune cote. Chiar si fara Neymar, accidentat fix inainte de startul turneului, Brazilia a aratat ca o adevarata echipa, una dornica sa nu repete pacatele trecutului. Si una care n-a incasat gol in cele trei partide din grupa ei.

Desi Qatar 2022 ar putea marca adevarata “razbunare” a sud-americanilor, aceasta revansa e una bine venita. Si cumva obligatorie. Oamenii au mers iar cu mare incredere la stadion, iar jucatorii nu au voie sa-i dezamageasca. S-a vazut in atitudinea lor ca aceasta competitie inseamna mult pentru ei. Nu doar ca fotbalisti, ci si ca oameni, ca semeni. Sunt constienti ca poporul brazilian are in continuare probleme socio-economice, iar fotbalul este cea mai mare bucurie a lor in acest context. Sigur ca suporterii vor si titlul, insa pentru ei cel mai important e sa vada acel “joga bonito”, impulsul care da drumul la dans in tribune.