În jur de 40 de persoane, între care și adolescenți, au ajuns la spital, în cursul zilei de sâmbătă, 27 iulie 2019, după ce s-ar fi intoxicat cu insecticid. Din cele declarate cadrelor medicale de la CPU Roman, adulții ar fi spus că au muncit la sfeclă, pe un teren din zona municipiului Roman, iar că terenul ar fi fost tratat cu insecticid. Majoritatea au primit îngrijiri medicale la CPU al Spitalului Municipal de Urgență Roman, iar 5 persoane, între care și trei adolescenți, care erau în stare gravă, au fost transferați la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. „Cinci pacienți au fost aduși la miezul nopții de 27 spre 28 iulie la UPU Piatra Neamț, intoxicați în stare gravă, dintr-un grup de aproximativ 40 de persoane. Trei pacienți, în vârstă de 12, 15 și respectiv 17 ani, sunt în observație medicală, internați în secția Pediatrie. Diagnosticul pentru cel în vârstă de 15 ani este intoxicație cu insecticid, iar pentru ceilalți este intoxicațiecu substanță necunoscută. Un pacient, de 40 de ani, este internat în secția Medicină Internă, iar un pacient, de 43 de ani, care este cel mai grav, este internat în ATI, îi urmărim evoluția în cele 24 de ore decisive”, a declarat dr. Gabriela Bercea, directorul medical al SJU Piatra Neamț. Din primele informații, cele cinci persoane care au fost aduse la spitalul județean sunt din Budești, comuna Făurei.
Majoritatea persoanelor care au ajuns la CPU Roman sunt din Munteni, comuna Văleni. „Pacienții care au venit în cursul zilei de sâmbătă sunt din localitatea Munteni, unii au fost aduși de ambulanțe, alții s-au prezentat personal. Au primit îngrijiri medicale în CPU sub diagnosticul de fitofotodermatoză, li s-au administrat antihistaminice, au fost sub observație timp de două ore, apoi au fost externați”, a precizat Laura Trifan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență Roman. Până astăzi, 28 iulie, nu se știe exact numărul de persoane intoxicate care au ajuns la CPU Roman și nici dacă a fost sesizată Direcția de Sănătate Publică Neamț sau Unitatea Fitosanitară Neamț.
Anca Brândușa Movilă, director DSP Neamț, spune că „Astăzi o fetiță a revenit la SMU Roman, cu iritații oftalmice, urma să fie transferată la Iași pentru analize de identificare a pesticidelor. Ieri, la SMU Roman s-au prezentat 15 persoane cu iritații pe mâini, au fost consultați dermatologic, au primit tratament, au fost ținuți sub observație două ore, nu au necesitat spitalizare”.
Fitofotodermatoza este o erupție pe piele provocată la contactul cu anumite substanțe din plante și expunerea la lumina soarelui. Leziunile apar la câteva ore și pot fi severe, existând riscul infectării.
(C.I.)
Un comentariu
De ce se ocolește esențialul ? Cine i-a angajat,a cui era tarlaua,ca să se ferească și alte potențiale victime !