Costi Sandu (Iris): ”Din muzica rock nu faci bani, asta-i clar, dar, dacă îți place și o faci din pasiune, este de ajuns”

– Dragă Costi, de cât timp activezi ca vocal în trupa Iris și câte concerte aveți până acum?

Eu am intrat în formație de aproape trei ani și, între timp, am susținut între 120 și 140 concerte, asta însemnând diferite locații, cum ar fi în aer liber, evenimente, cluburi.

– Cum ți s-a părut publicul din Piatra-Neamţ?

Mi-a plăcut, a interacționat cu noi și nu am tras foarte tare de ei. A fost OK. Chiar de la prima piesă. Noi, în general, avem genul ăsta de public, care cântă cu noi.

– Este vreo diferență de public între un festival moto și altfel de evenimente? Sau, mai bine zis, pentru tine, pe scenă, este vreo diferență?

Prima convenție moto din România a avut loc la Sibiu în 2003 și atunci am cântat cu formația Quartz, în deschidere la Iris. Nu este o mare diferență, cânt cu aceeași plăcere oriunde suntem invitați, diferența face că, deși arăt a biker, nu sunt. Publicul de la festivalurile moto mă vede ca pe unul de al său.

– De când ai intrat în formație, câte piese sau albume aveți în formula asta?

Avem un singur album – și unicul fără Minculescu la voce -, care se numește ”Lumea toată e un circ” şi este lansat deja de un an. La trei dintre piese avem și videoclip. În continuare, promovăm albumul, iar când vom termina cu el, o să ne apucăm de compus altul.

– Aveți în perspectivă un nou album?

Din toamnă ne apucăm să lucrăm la următorul album. Idei sunt foarte multe. Avem idei pentru trei albume…! Avem multe concerte în perioada verii, însă, din toamnă, ne apucăm de noul album, iar în ianuarie, când e lună moartă pentru concerte, ne îndreptăm către studio. Avem un proiect, ”Nostalgii rock, nostalgii culinare”, anii ’80-’90, unde Iris este cap de afiș. Vom cânta alături de Semnal M, Compact, Riff, Schimbul 3 și Krypton. E vorba de toată generația aceia de artiști deosebiți. Acest proiect va avea lansarea în toamna asta, la Cluj, apoi la Târgu Mureș, urmând ca, anul viitor, să-l promovăm și în alte orașe din țară.

– Care este piesa ta preferată a vechiului Iris?

Îmi place foarte mult primul album din vechiul Iris. Dar și altele… E greu de zis o singură piesă, căci îmi plac foarte multe.

– Dar din noul Iris?

Din noul Iris, cel mai mult îmi place piesa ”Poți spune orice”, pe versurile lui George Costinescu, care a fost lansată pe 21 septembrie 2017.

– După aproape trei ani în noua formulă, consideri că te-ai integrat satisfăcător în formație? Cum te văd ceilalți membri?

Noi suntem bine între noi, e multă muncă și acum suntem profesioniști. La început, am fost puțin stingher, chiar la primele concerte, lumea era curioasă, dar am avut un feed-back foarte plăcut din partea publicului. Acum toată echipa este mulțumită. Nelu Dumitrescu coordonează toată formația și este fondatorul trupei Iris cântă din ’76 până în prezent.

– Din punct de vedere muzical, îți dorești mai mult sau ești mulțumit de ce realizezi în prezent cu Iris?

Mie îmi place ce mi se întâmplă acum, chiar dacă e un volum mare de muncă și nu mai avem 20 de ani. Pentru mine, personal, e o realizare că sunt cu ei, îi admiram din adolescență, îi cunosc de 30 ani, am urcat de multe ori pe aceeași scenă, cu diferite formații de-a lungul timpului. Nu-mi doresc mai mult decât să cânt cu ei. Când m-a sunat Nelu Dumitrescu și mi-a spus că eu sunt noul vocal, nu mi-a venit să cred. A zis că nu mai e cale de întoarcere, ei continuă cu mine la voce. Tot ce mi-aș dori ar fi să fiu cu 10 de ani mai tânăr. Alte formații aleg să meargă în străinătate, să cânte în deschidere la trupe mari, dar și asta implică un suport financiar destul de mare și pleacă în turnee. E un ciclu care trebuie respectat, bagi niște bani, după care ajungi și tu, după câțiva ani, headline. Se poartă chestia asta, am făcut-o și eu cu alte trupe, dar, în principiu, eu vreau să cânt în țară.

– Cât de greu este să te menții, ca formație, pe piața românească?

Foarte greu, prin multă muncă, în primul rând, și nu are cum să sune profesionist dacă nu ești serios. E ca la o competiție sportivă: dacă nu te antrenezi, rămâi în urmă. Nu prea ai vacanță, nu prea ai viață socială.

– Compoziții proprii în Iris?

Albumul s-a creat la comun, dar una dintre piese e ideea mea și chiar sunt mândru de ea. E piesa ”Când ai o șansă”. Este puțin mai atipică, deși, în context, e destul de melodioasă.

– Ce te inspiră și ce muzică asculți?

Ascult de la metal extrem până la Muse, nu mă inspiră ceva anume. Toți venim cu idei și se lucrează la comun. Inspirația mi-a venit când mi-au spus băieții că scoatem un album, iar asta m-a motivat. Ultimul album păstrează linia a ce înseamnă Iris de la albumul ”Lună plină” încoace. Din muzica rock nu faci bani, asta-i clar, dar, dacă îți place și o faci din pasiune, este de ajuns.

– Mulțumesc pentru timpul acordat!

Cu plăcere!

Bogdan CĂLIAN

FOTO: Facebook/ Costi Sandu

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *