Vă prezentăm încă un model de dezinformare, indolență, nepăsare și, nu în ultimul rând, dispreț față populație, din partea unor oameni care sunt obligați, prin fișa postului, să informeze când este vorba despre un pericol potențial. Niște oameni ajung la poarta unui spital acuzând intoxicații după ce au muncit, cu ziua, în jurul sau pe o plantație din jurul Romanului, cultivată cu sfeclă. Să scoată buruieni. Nimeni nu comunică nimc, deși este vorba despre o zonă deschisă pe lângă care, cel puțin la nivel teoretic, ar putea să mai treacă oameni sau, de unde s-ar putea ”iarbă” pentru hrana animalelor.
Se află despre caz abia în momentul în care 5 persoane ajung la UPU Piatra Neamț și directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț vorbește și despre alte aproximativ 40 de persoane internate la Roman.
Purtătoarea de cuvânt a spitalului din Roman, Laura Trifan a precizat duminică că, din câte știe ea, e vorba ”doar” de 30 de persoane, dar că exact nu poate spune decât luni ( era week-end pentru toată lumea, în definitiv) pentru că nu avea acces la registre.
Frumusețea este că în aceeași zi, cei de la Direcția de Sănătate Publică, au comunicat că sunt 15 persoane care s-au prezentat la CPU Roman, dar și că o fetiță a revenit la spitalul romașcan și urma să fie trimisă la Iași pentru analize de identificare a pesticidelor. În total 16.
Luni, 29 iulie, în prima zi lucrătoare din săptămână, aflăm că ar fi vorba de mai puține persoane intoxicate decât cele anunțate deja în presă, dar mai multe decât fusese informat DSP-ul. Nici 40, nici 30, era vorba de doar 28, din care 12 ar fi fost la muncă pe câmp. Și atât. Nimeni nu spune nimic dacă ceilalți 16 au ajuns la spital ca însoțitori sau prezentau și ei aceleași simptome. Oricum, deja era o depășire de plan la nivel de comunicare, în definitiv se făcuse mult prea multă tevatură pentru 28, 30 sau 40 de persoane de condiție umilă, zilieri.
Între timp, poliția a deschis, pe bază de autosesizare, un dosar penal, ITM-ul face și el o anchetă. Evident că pe cei care ”au uitat” să anunțe cazul, era vorba la prima vedere despre o intoxicație pe un câmp deschis, în apropierea unui oraș, care probabil ar fi trebuit să transmită o avertizare publică, nimeni nu-i va deranja.
În altă ordine de idei, instituții specializate din domeniu probabil că ar fi trebuit, și ele, să ne spună exact unde s-a întâmplat să se intoxice zilierii, ce substanțe s-au dat, dacă s-au dat și dacă mai există vreun pericol.
(V.B.)
N.R.: Cine o fi fost deșteptul care a dispus ca zilierii să intre să scoată buruienilor după ( sau în timp ce?) tocmai se dăduse cu erbicid în zona respectivă?