Eleva eminentă de la Școala Gimnazială Domnească din Târgu Neamț

Narcisa Boancă e un copil bun, modest, cu bun simț și multă politețe. Locuiește cu părinții săi, într-o casă din Agapia. E singurul copil al familiei Mitruț și Maria Boancă.

Mă întâmpină la poartă voioasă, dar, în același timp, și cu un aer timid. E emoționată, dar și bucuroasă de interesul arătat pentru ea, de faptul că povestea ei va apărea în ziar.

* ”Fără îndrumarea profesorilor, nu aș fi reușit să fac performanță”

Narcisa și-a adjudecat fără probleme calitatea de elev eminent prin rezultatele obținute la învățătură de-a lungul gimnaziului: 9,93 media claselor V-VIII. Eforturile ei au fost răsplătite și confirmate prin rezultatul de la Evaluarea Națională: media 9,95, din 9,90 la limba română și 10 la matematică.

Rezultatul a clasat-o prima pe școală și a doua pe orașul Târgu Neamț. În clasamentul județean, media a plasat-o pe locul al optulea.

Narcisa spune că nu a fost nevoie de prea mult studiu în afara orelor de la școală, pentru că mare parte din materie a asimilat-o din clasă: ”Nu pot spune că mi-am alocat foarte mult timp pentru învățat, deoarece, încă din clasa a V-a, am reușit să asimilez informația în clasă, iar mai apoi, acasă, doar repetam lecțiile o dată. Faptul că am învățat la timp a reprezentat mai apoi un beneficiu pentru mine. Anul acesta m-am axat pe rezolvarea subiectelor de la Evaluarea Națională, întrucât majoritatea materiei îmi era deja cunoscută”.

Pentru rezultatul obținut la Evaluarea Națională, Narcisa le este recunoscătoare profesorilor și familiei. ”Țin să le mulțumesc pe această cale doamnelor profesoare Cristina Purcel (profesor de matematică), Anca Maftei (profesor de limba română) și Ema Istrati Macovei (profesor de limba română), precum și doamnei diriginte, prof. Iuliana Tănase, care m-a susținut pe parcursul celor patru ani de studiu. Fără dumnealor, fără îndrumarea lor atentă, nu aș fi reușit să fac performanță. Fiecare lecție a reprezentat o treaptă spre împlinire și un zbor spre lumină. Și, pentru că bazele unui viitor de succes se pun încă de mic copil, țin să îmi exprim toată aprecierea pentru părinții mei. Părintii mei sunt oameni simpli. Mama este casnică, iar tata lucrează în străinătate, dar sunt foarte mândră de ei. Le mulțumesc pentru toată susținerea și pentru toate sfaturile pe care mi le-au oferit și, totodată, pentru eforturile pe care le au depus pentru ca eu, astăzi, să fiu un om mai bun”.

Pe lângă responsabilitatea de a învăța, Narcisa își ajută mama la treburile casei: ”Recunosc că, la treburile câmpului, nu îmi ajut părinții, dar, în ce privește treburile casnice, pot spune că mă implic întru totul. Îmi place foarte mult să prepar dulciuri, mă ocup și de curățenie, atât în casă, cât și în gospodărie”.

* Trei ani de navetă pe banii familiei

De-a lungul anilor, Narcisa a participat la diverse olimpiade și proiecte școlare. Excepție a făcut anul acesta, când s-a concentrat pe evaluarea națională. În 2016, Narcisa a luat premiul I la olimpiada județeană de limba și literatura română, iar la etapa națională s-a clasat pe locul al XII-lea. În anul următor, la județeana de limba română a luat mențiune.

Performanța fetei este cu atât mai meritorie cu cât timp de trei ani și jumatate a făcut naveta ca să meargă la școală în Târgu Neamț. Și nu i s-a decontat un leu!

În fiecare lună plăteam 100 lei pentru abonament, dar acesta nu a fost decontat de școală niciodată”.

Viitorul apropiat înseamnă, pentru Narcisa, să urmeze cursurile Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”, profilul matematică-informatică. Asta pentru că matematica i-a picat cu tronc încă din clasele primare și, între timp, a devenit pasionată de aplicarea metodelor și conceptelor informaticii în diverse domenii.

* ”Aș schimba modul de predare și aș introduce lecțiile interactive”

Pentru Narcisa, timpul liber înseamnă muzică și prieteni: ”Îmi place să ascult muzică. Simt că mă liniștește. De fiecare dată când am câte o problemă, muzica e refugiul meu. Timpul liber mi-l petrec mai mereu cu prietenii. Sunt înconjurată de oameni minunați și, tocmai de aceea, încerc să petrec cât mai mult timp alături de ei. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au crezut în mine și care m-au susținut!

În privința învățământului românesc, Narcisa are o singură nemulțumire: ”Din punctul meu de vedere, învățământul românesc ar primi o notă foarte mare, însă are și părțile sale negative. Sunt destul de mulțumită de orar, însă aș schimba ceva în modul de predare. Consider că, dacă predarea ar deveni mai interactivă, elevii ar putea asimila mai bine informația. Noi, toți, suntem diferiți și avem moduri diferite de exprimare. Tocmai de aceea domnii profesori ar trebui să ne înțeleagă și să ne acorde încrederea și sprijinul de care avem nevoie. Cu toate acestea, eu am încredere în învățământul românesc și cred cu tărie că împreună putem schimba ceva”.

Ciprian Traian STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *