Împăratul pieței la Piatra Neamț

pietricica turism

I se spune Aurel și toată lumea îl cunoaște în Piața Centrală de vreo 4 ani. Îl cunosc taxatorii de la Urban, polițiștii de la locală, ceilalți vânzători, îl cunosc cumpărătorii care sunt nevoiți să apeleze la el din motive de monopol.

Aurel nu are niciun certificat de producător, nici vreun fel de firmă, dar vinde în Piața Centrală de pe la începutul lui iunie până la final de sezon. La el găsești fasole verde, hribi, gălbiori, verdețuri mai rar, că sumele sunt mici, vișine, cireșe, mure, zmeură, coacăze, prune, iar când vine sezonul nu se dă în lături nici de la alte produse.

Cum spuneam, Aurel nu are certificate sau autorizații, dar are ceva care-l face respectat de toată lumea, inclusiv de poliție: bani! Așa că el cumpără marfa de la cei care nu au chef să stea la piață sau sunt amenințați să o vândă, el stabilește prețurile – de regulă, cu câțiva lei buni peste cel normal -, el hotărăște unde are locul de vânzare, la el merg alți negustori și întreabă dacă pot vinde și ei…

Este tratat cu mult respect de toată lumea, inclusiv de polițiști, care, să nu uităm, sunt și ei oameni și, mai ales, sprijină inițiativa privată și spiritul antreprenorial. De care este multă nevoie în piața din Piatra Neamț.

Să nu credeți că împăratul Aurel este singur. Ca orice împărat care se respectă, are slujitori, are discipoli, care procedează exact ca el, considerând că, dacă Aurel poate, toată lumea poate. Așa s-a ajuns că niște celebre vânzătoare de ciuperci și fructe de pădure vând, acum, piersici și caise cumpărate din supermarketuri ca fiind produse autohtone. Dacă le întrebi de proveniența fructelor și scapi fără vreo scatoalcă, ai toate șansele să fii trimis la propriile origini, sub privirile blajine și înțelegătoare ale patrulelor din piață și ale celor care o administrează. Evident, prețul negustoreselor e dublu față de magazin, că doar produsele au devenit autohtone, din moment ce se vând în piață.

Există o părere unanimă despre Aurel. Dacă el ar fi proprietarul pieței, nu s-ar vorbi niciun moment despre pierderi sau despre spații goale. Nimeni nu înțelege de ce nu a fost angajat deja măcar pe post de consilier, pentru că oricum stă mai mult în piață decât angajații Urban.

Aurel, dacă n-ar exista, ar trebui inventat. El este producătorul tipic de la care nu trebuie să cumpărați în piață, pentru că nu produce nimic în afară de bani din speculă. (V.B.)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.