Marius Crăciun trimis în judecată pentru că, acum 11 ani, a țepuit o firmă de leasing cu 500.000 de euro

Marius Crăciun, care se află în penitenciar, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, care a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Neamț, în ziua de 24 iulie. Împreună cu Viorica Alexandroaia, din Girov, el va fi judecat pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

Infracțiunile datează din anul 2008, iar procurorul de caz a scris în rechizitoriu că Marius Crăciun și Viorica Alexandroaia ”au conceput și realizat în cooperare, în perioada mai-iunie 2008, activitatea infracțională prin transferul scriptic între firmele controlate de ei a 3 utilaje care nu au existat fizic în patrimoniul acestora”.

Practic, firma Egnatia Leasing România a acordat finanțarea pentru achiziționarea a două excavatoare marca Volvo și a unui încărcător frontal, în două tranșe – 371.875 de euro pentru două utilaje și 126.000 de euro pentru al treilea. ”În calitate de utilizator al utilajelor, inculpații au interpus o societate comercială care să rămână cu datoria față de firma de leasing, asigurându-și excluderea implicării lor directe”, se mai arată în rechizitoriu.

Firma de leasing a fost păgubită cu 2.076.774 lei și, bineînțeles, n-a putut recupera prejudiciul pentru că societatea trecută de cei doi beneficiari ca fiind utilizatoarea utilajelor era insolvabilă.

Marius Crăciun a fost condamnat, în ianuarie 2017, la 10 ani de închisoare, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală, după ce, în anul anterior, fusese condamnat la alte două pedepse, de 3 ani și jumătate, respectiv 5 ani de închisoare pentru trafic de influență. (C.M.)