Trei ani de mandat Ionel Arsene și sănătatea e tot bolnavă în Neamț

pietricica turism

În mandatul lui Ionel Arsene la Consiliul Județean, din care au trecut deja 3 ani, subiectul ”sănătate” este extrem de delicat. Ca și în alte domenii, s-a promis mult, chiar foarte mult, iar în privința realizărilor se poate vorbi despre lucruri concrete abia în 2019. Cu amendamentul că, pe de o parte, a existat dorința reală de a schimba ceva, pe de altă parte, schimbarea s-a făcut fără o analiză reală a posibilităților, fără o resursă umană pregătită, mergându-se pe mâna unor persoane care nu au avut în prim-plan interesul spitalului, decât în măsura în care corespundea cu interesul personal sau de grup.

Ionel Arsene a plecat în noul mandat cu un handicap: nu a avut echipă și nici sfătuitori care să-l consilieze în acest domeniu. Nu exista nici măcar un manager la spital. Situația era tensionată, după scandalurile provocate, în mare parte, artificial de fosta conducere a CJ, de care Arsene nu era străin, iar el, greu de înțeles de ce, a acceptat ca lucrurile să meargă așa înainte. Încercările sale, fie că a fost vorba despre numirea avocatului Liviu Negelschi sau de Cristina Atănăsoaie-Iacob, s-au dovedit a fi eșecuri anticipate încă din momentul numirii. Neinspirate s-au dovedit și delegările în fruntea Consiliului de Administrație sau cele pentru ”supravegherea investiților prin consilier personal”, indiferent că e vorba de Dan Vasile Constantin, de Octavian Bărbuleț-Tărăntuș sau de Veronica Vasiliu.

Lipsa de responsabilitate generată de lipsa unor contracte de management a dus la situații aberante: investiții blocate, deși fonduri erau alocate, modificarea structurii de funcționare, desfășurarea de activitate fără autorizații sau în regim de șantier, creșterea fulminantă a datoriilor etc.

Abia de un an a venit, de la București, un manager care a dat concursul și l-a luat. Handicapul lui a fost că nu a putut și nu poate conduce instituția atâta timp cât, de exemplu, directorul medical i-a fost impus prin fax de la Consiliul Județean. Culmea, nu de Ionel Arsene, chiar dacă el a semnat, ca președinte. Și, tot în dreptul managerului nou, se pot bifa blocajul în comunicare și șicanele făcute de toți cei care voiau de la el doar semnături, nu și întrebări.

* Cum l-au păcălit pe Arsene oamenii puși de el

În campania electorală, Ionel Arsene venea cu sloganul ”Sănătate – oameni în slujba oamenilor!” și vorbea despre ”o componentă pe termen lung, având ca finalitate acordarea unor servicii medicale de calitate tuturor nemțenilor, aici, la ei în județ”.

La nivel general, promisiunile sunau cam așa: ”crearea unei rețele de medicină școlară, una reală și dotată corespunzător; îmbunătăţirea condiţiilor de acordare a asistenţei medicale primare – medicină de familie, prin stimularea dezvoltării cabinetelor medicale individuale, a dotării lor cu aparatură şi tehnică de calcul: stimularea acordării asistenţei medicale la domiciliu, a investigaţiilor de laborator la sediul cabinetului, a altor servicii şi acte medicale (servicii medicale cât mai aproape de pacient); creșterea eficienței și performanței serviciilor medicale prin colaborarea cu instituțiile publice, centrale și locale, în realizarea și implementareaprogramelor naționale de sănătate pe teritoriul județului Neamț”. Lucruri generale, greu de cuantificat, motiv pentru care nici nu merită insistat asupra lor. Simple fraze de campanie, fără acoperire.

Important este ce și-a propus Ionel Arsene ca proiecte de prim-plan, a căror finalizare ar fi însemnat un plus adevărat, nu numai de imagine. Și avea toate perspectivele să reușească, deoarece proiectele erau aprobate, iar bani existau. Mai trebuia doar voință și capacitate de a le finaliza.

Aici, discuția se poate opri la ”amenajarea blocului operator etaj 2, Centrul Medical Nefromed şi construirea pasarelei de legătură (valoare totală: 26.581.873,39 lei)” și la ”reabilitarea şi modernizarea Secţiei Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ (valoare totală: 14.901.672 lei)”! Din păcate pentru toată lumea, acum, la trei ani de la preluarea mandatului, ambele proiecte sunt nefinalizate și cu mari probleme, bucurându-se inclusiv de atenția amănunțită a DNA.

Amenajarea blocului operator, cu o parte din bani veniți pe filiera Nefromed, a fost blocată intenționat de cei care au condus spitalul. De ce se poate doar intui, dar, aproape sigur, anchetele aflate în derulare vor lămuri o parte din aceste aspecte. Cert este că, în acest moment, a început o ciudată acțiune de deturnare a scopului inițial al investiției și se face o presiune constantă pe manager să fie de acord cu schimbarea destinației de bloc operator! În condițiile în care Nefromed a dat banii pentru acest scop, în condițiile în care banii de la Ministerul Sănătății au fost acordați exact pentru așa ceva.

Pentru blocul operator, au fost aduse toate dotările necesare. Nu ar dura decât foarte puțin ca ele să fie puse la locul lor și, cu toate acestea, oameni din jurul președintelui CJ vor să schimbe destinația si să blocheze chiar ce-și propunea acesta în campanie. Este, dacă vreți, încă o dovadă că selecția personalului care să-l sfătuiască și să-l ajute a dat greș.

Situația reabilitării și modernizării secției Pediatrie, pe care Ionel Arsene o dorea finalizată și funcțională, a devenit un adevărat coșmar. Managerii interimari s-au comportat ca și când investiția nu exista sau nu era treaba lor. Lucrări suplimentare au fost aprobate, dar acum nimeni nu le recunoaște și nu vrea să le plătească. Secția funcționează, deși lucrarea nu a fost predată, în condițiile în care s-au plătit o mulțime de bani. Nimeni, începând de la responsabili din Consiliul Județean sau Spitalul Județean, nu are o soluție, ceea ce înseamnă că sunt slabe șanse ca lucrurile să meargă în sensul dorit de președintele de județ. Asta în condițiile în care omul care a ținut legătura și a negociat cu constructorul a fost chiar consilierul său, Dan Vasile Constantin. Constructorul nu lucrează pentru că nu i se plătesc lucrări comandate, pe care acum nu le mai recunoaște nimeni, deși ele se pot vedea.

Concluzia e simplă: cele două mari dorințe ale lui Arsene rămân la stadiul de dorințe, chiar din cauza oamenilor pe care el i-a pus să se ocupe.

* Multe proiecte, puține finalizări

În același program cu care se prezenta în fața alegătorilor, Ionel Arsene vorbea despre ”modernizarea și dezvoltarea unităților spitalicești aflate în subordinea Consiliului Județean, prin continuarea lucrărilor de întreținere, renovări, reabilitări, modernizări ale clădirilor și spațiilor medicale și îmbunătățirea continuă a platformei tehnice a spitalelor prin continuarea programelor de dotare cu tehnologie de înaltă performanță de diagnostic și tratament”.

S-ar putea spune că, la acest capitol, în mare măsură, s-au făcut pași înainte. S-a cumpărat aparatură, atât la spitalele din subordinea CJ Neamț, cât și la celelalte. Multă și foarte scumpă. Inclusiv pentru anul acesta, cel puțin la nivel de aprobări, a fost admisă toată lista trimisă din Neamț.

Nu e momentul unei discuții asupra valorii aparaturii, ea este foarte mare. Totuși, s-ar impune o privire asupra lor, măcar pentru a vedea în ce măsură ele sunt și în procedură de achiziție. Datele culese din instituțiile spitalicești arată că situația nu este pe roze și multă lume lasă achizițiile pe ultimul trimestru al anului. Iar în unele locuri există tendința de a schimba poziții de pe listă, ceea ce ar putea crea reale probleme. Rămâne, totuși, certitudinea, că, strict din acest punct de vedere, s-au făcut progrese vizibile, atât pe banii Consiliului Județean, cât și pe banii Ministerului Sănătății, unde se poate spune că s-a făcut un lobby constructiv.

În privința proiectelor mari, Consiliul Județean are în palmares proiectul unui spital nou la Piatra Neamț, de peste 100 milioane de euro, pentru care ar fi primit deja banii pentru proiectare. Este un proiect care a generat multă neîncredere în opinia publică, oamenii fiind obișnuiți deja cu tot felul de spitale noi, cu iz electoral, machete uitate apoi prin cine știe ce colțuri de magazii. În prezent, neîncrederea a crescut, mai ales de când Liviu Dragnea nu mai este în fruntea PSD-ului și se consideră că Ionel Arsene și-a pierdut influența la vârful partidului.

Alte proiecte țin de creșterea eficienței energetice într-o clădire a Spitalului de Psihiatrie ”Sfântul Nicolae” din Roman, ca urmare a realizării măsurilor de creștere a eficienței energetice prevăzute în proiect, în termen de 5 ani de la finalizarea investiției, de reabilitarea și modernizarea unor clădiri din Spitalul Județean, dar care sunt în expectativă, din moment ce nu se știe exact ce se va întâmpla cu ipoteticul nou spital. Mai ales că abia acum se lucrează la finalizarea caietului de sarcini pentru elaborarea proiectului tehnic și a studiului de fezabilitate, care ar putea fi gata cel mai devreme într-o lună. Ar urma procedura, probabil și niște contestații și, cândva, pe la finalul anului, într-o variantă naiv-optimistă, ar putea apărea și un câștigător. În condițiile în care 2020 e an electoral, cu locale în vară și parlamentare în pragul iernii, e clar că gradul de încredere în promisiuni pe spuza spitalului nou nu va crește nicidecum. Poate doar dacă o baghetă magică îl ridică peste noapte, cu tot cu heliport și centru de oncologie.

* Ca de obicei, mai e mult până departe

Paradoxal, într-un domeniu în care s-au pompat extrem de mulți bani, mai ales în salarii, sunt și cele mai mari probleme. În Neamț, dar și aiurea. Șpaga, lipsa medicamentelor, medici care folosesc spitalele de stat ca bază pentru afacerile private, lipsa procedurilor rapide de sancționare a malpraxisului, lipsa condițiilor minimale în asigurarea tratamentului, hrana proastă, toate fac ca oamenii să vorbească despre spitale ca despre niște uriașe centre de paliație.

Neamțul nu face excepție. Cazul medicilor ortopezi, reținuți și acum trimiși în judecată pentru șpagă, ține încă agenda știrilor. Nu a fost uitat nici acum cazul Geaninei Sechel, tânăra mamă lăsată să moară de indolența unor medici, ancheta fiind tergiversată cu multă iscusință în speranța că lumea va uita. La nivel de percepție, toate oalele se sparg de imaginea lui Ionel Arsene. Care, indiferent câțe contracte aduce, indiferent câți bani se cheltuiesc pe aparatură, și-a asumat lucruri, a garantat pentru ele și, prin urmare, va fi judecat. Nu prin prisma unor comunicate triumfaliste, ci a situației de fapt.

Problema este că Ionel Arsene s-a angajat să schimbe lucruri, dar, pentru asta, a ales oameni care nu doresc schimbare decât în felul în care le e bine lor. El a mers și merge în continuare pe mâna lor, în condițiile în care, pentru aceștia, bolnavii sunt doar un pretext pentru a face (rost de) mai mulți bani.

Valentin BĂLĂNESCU

FOTO: Facebook/ Ionel Arsene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.