Bâlci la bâlciul de la Roman: iujuri fără verificare tehnică!

Se tot vorbește despre Europa cu două viteze și cum România este stat european cu drepturi depline s-a aliniat la trend. Mai ales că România însăși are două viteze. Și exemple sunt la tot pasul. Bunăoară, în perioada în care Clujul abundă în festivaluri de genul ”Untold”, ”Electric Castle”, după ce anterior au fost concerte Michael Bolton, BZN sau Lenny Kravitz, Andre Rieu și Tom Jones, la Roman se desfășoară evenimentul de rezonanță numit ”Bâlciul Anual”, care are loc, cu precizie, la sfârșitul lunii iulie- începutul lunii august. Și în vreme ce Clujul, numai la Untold a avut peste 500.000 de turiști, Romanul se poate mândri doar cu”musafiri” de la Protecția Consumatorului. Absolut corect și pe măsură anvergurii evenimentului. Cu amendamentul că Bâlciul Anual se înscrie, cu rigoare, în aceiași parametri: mici, bere, praf, transpirație, iujuri și muzică de ”înaltă” calitate.

Începand cu data de 29.07.2019, conducerea CJPC Neamţ a dispus efectuarea de acţiuni de control operativ împreună cu reprezentanţii IPJ Neamţ – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice Neamţ în perioada evenimentului denumit „Bâlciul Anual” în Municipiul Roman, respectiv 29.07 – 04.08.2019”, se arată într-un comunicat al Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Neamț. ”Au fost verificaţi atât operatorii economici care comercializau diferite produse, cât şi prestatorii de servicii de alimentaţie publică şi agrement. Acţiunile de control au vizat 16 operatori economici”.

Probabil 16 operatori economici a adunat, cu totul, evenimentul din Roman. Unii au primit avertismente (3), alții 2 amenzi, de câte 2.500 de lei fiecare, în general pentru abateri de informare. Însă cel mai grav aspect este că iujurile – echipamente de agrement care au un grad serios de periculozitate – nu aveau procese verbale de verificare tehnică. Probabil pe principiul că ”se poate și așa”. Dar nu s-a putut! Comisarii au amendat operatorii și i-au obligat să oprească prestarea ”serviciilor de agrement” până la remedierea deficiențelor. Adică bâlciul a fost incomplet vreo 3 zile, până ce onor proprietarii de iujuri au făcut verificarea tehnică, astfel încât toată lumea să se asigure că nu vor fi victime. Pentru că acesta este nivelul de preocupare pentru siguranța oamenilor din partea de Românie care are motorul de capacitate redusă.

Tocmai pentru această parte de Românie un anunț important este că în perioada 15-18 august, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului are program telefonic între orele 08.00 – 16.30, iar oamenii pot suna la numărul de telefon 0233217090. Să reclame dacă micii sunt verzi sau berea expirată. Că în partea asta de țară, cam astea sunt problemele existențiale.

Cristina MIRCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.