Câinii vagabonzi din Târgu Neamț au șansa să ajungă în Germania sau Franța

pietricica turism

În ultima perioadă, în special pe reţele de socializare au apărut diferite materiale video şi fotografii cu câini comunitari prinşi de către societatea Salubritas și sunt cetăţeni care acuză că maidanezii nu ar fi tratați suficient de omenește. Ba mai mult, s-a ajuns până acolo, încât, de pe conturi anonime de pe rețele de socializare, administrația locală în frunte cu primarul sunt catalogați drept ”criminali de câini”!

Evident că în oraș haitele de câini bântuie și fac legea chiar și în zona centrală, dovadă fiind cetățenii internați sau tratați la spital în urma mușcăturilor. Asta după ce activitatea de ecarisaj a fost oprită, prin hotărâre judecătorească, în urma plângerilor unor unor asociații din străinătate dar și locale, dacă adăugăm aici și un ONG din Tulcea.

Evident că în felul acesta câinii vagabonzi s-au înmulțit în voie. Recent, în iulie, s-a încheiat un contract cu SC Salubritas Piatra Neamț, valabil până la sfârșitul anului, timp în care va fi lansată o nouă procedură de achiziții. Contractul cu societatea din Piatra Neamț a venit după ce nimeni nu s-a prezentat la procedura de achiziții organizată de primărie în aprilie, iar următoarea a fost reziliată prin acordul părților.

Noi avem un contract cu Primăria și încercăm să prindem toţi câinii fără stăpân din oraș Târgu Neamţ. Noi practic scăpăm oamenii de câinii de pe străzi, nu-i eutanasiem. Până acum, de pe raza oraşului Târgu Neamţ am prins 38 de câini care au fost sterilizați şi trataţi. Oricine vrea să adopte un câine poate să ia legătura cu noi. În prezent lucrăm cu mai multe asociaţii, care trimit câinii spre adopție în Germania sau Franța”, ne-a declarat Cristian Sauciuc, directorul Salubritas Piatra Neamţ.

Problema câinilor comunitari este de maximă importanță la nivel de oraş, deoarece în perioada în care am avut sistată activitatea de ecarisaj prin hotărâre preșidinţială a instanţei locale, au fost foarte multe cazuri în care cetăţenii oraşului au fost muşcaţi sau speriaţi de câinii fără stăpân. De aceea am încheiat un contract cu o societate de profil din Piatra Neamţ, care are drept scop următoarele:  reducerea numărului câinilor fără stăpân, stoparea înmulţirii necontrolate a acestora, prevenirea abandonului şi a pierderii câinilor, facilitarea recuperării câinilor pierduţi, promovarea deţinerii responsabile a câinilor, reducerea apariţiei rabiei şi a altor boli, reducerea riscurilor asupra sănătaţii oamenilor, prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi a animalelor.  Am discutat cu reprezentanţii acestei societăţi ca activitatea să se desfăşoare conform legii şi le-am atras atenţia să nu agreseze animalele. Am ales această variantă, pentru că Salubritas are colaborări cu mai multe ONG-uri care au drept scop protecţia animalelor şi au o rată foarte mare de adopţie a câinilor fără stăpân. Cred că undeva la 80%. Îmi doresc în primul rând protecţia cetăţenilor din Târgu Neamţ, dar am căutat o soluţie care să asigure şi o rată mare de adopţie pentru aceste biete animale, care tot din vina unor oameni iresponsabili ajung să bântuie pe străzi. Sper ca în cel mai scurt timp să eradicăm acest fenomen neplăcut la nivel de oraş”, ne-a declarat şi primarul Daniel Harpa.

C.T. STURZU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.