Camera de Comerț și Industrie a adus în atenția publică un erou adevărat: generalul Mărdărescu

Camera de Comerț și Industrie a României, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Cluj și Primăria Municipiului Cluj Napoca, a organizat un eveniment cu semnificații profunde pentru istoria patriei, dezvelirea statuii generalului Gheorghe Mărdărescu. La ceremonia, care a avut loc în ziua de 7 august, au participat înalți demnitari de stat, reprezentanți ai administrației publice locale, președinți de camere de comerț județene precum și un număr mare de români care și-au dorit să fie de față la un eveniment care marchează istoria. Evenimentul a fost organizat la împlinirea a 100 de ani de când armata română a intrat în capitala statului maghiar.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a prezentat motivul pentru care instituția a dorit să se implice în acest proiect: „Anul acesta Camera de Comerț și Industrie a României împlinește 155 de ani de la înființare. Alături de multe alte instituții ale României moderne, precum Senatul României, Banca Națională sau Curtea de Conturi, Camera de Comerț și Industrie a României a fost și iată că este în continuare un martor instituțional al tuturor evenimentelor care au condus la conturarea României contemporane. (…) Ne-am dorit foarte mult să omagiem și în același timp să facem o reparație istorică reducându-l pe Generalul Mărdărescu în atenția publicului. După cum bine știți, faptele sale de arme au fost cenzurate în perioada dinainte de ’89. Am ținut să fim astăzi aici pentru că ne dorim să contribuim la Centenar care, în percepția noastră, trebuie sărbătorit între 1 decembrie 2018 și iunie 2020, poate chiar până la 28 octombrie 2020 odată cu tratatul de la Paris prin care este recunoscută și Basarabia la nivel internațional ca parte a României.”

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, s-a referit la instituția armatei și la rolul ei în stoparea dictaturii „Comemorarea și ceremonia de astăzi sunt posibile la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a României, un lucru demn de toată lauda. România a reușit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituții fundamentale, și anume Armata Română. Această instituție este cea care a acționat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au amenințat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolșevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate șansele să se instaureze în Europa Centrală. În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acțiuni au avut ca rezultat consolidarea României și mai ales apartenența Transilvaniei la statul român”.

Gheorghe Mărdărescu s-a născut la 4 august 1866 la Iași. A absolvit Școala de ofițeri de cavalerie și infanterie din București. După intrarea României în al doilea război mondial, devine Șeful Statului Major al Armatei a 3-a și a participă la bătăliile de la Mărăști și Oituz. În data de 11 aprilie 1919 este numit comandant suprem al tuturor trupelor din Transilvania cu misiunea de a respinge bandele bolșevice și trupele ungurești până peste Apuseni. A coordonat mișcările soldaților români care în 4 august 1919 intră în Budapesta. A fost decorat de Regele Ferdinand și Regina Maria cu Ordinul Militar Mihai Viteazul clasa a III-a pentru acțiunile sale împotriva regimului lui Bela Kun. După terminarea conflictului, a ocupat funcția de Ministru de Război în perioada 1922-1926. S-a stins din viață în Germania, în anul 1938.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *