Controale de la minister în 151 de școli din Neamț, scapă doar colegiile „Petru Rareș” și „Ion Creangă”

Cu excepția Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț și Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, toate celelalte școli din județul Neamț vor fi controlate din dispoziția ministrului Educației. Situația abandonului școlar la gimnaziu, în primul rând, rezultatele elevilor la evaluările naționale și la admitere, preocuparea profesorilor în pregătirea elevilor mai slabi, sunt câteva din temele vizate de inspecție.

Experții care vor derula aceste inspecții vor controla toate unitățile de învățământ care au organizat gimnaziu în județul Neamț. Este vorba de 111 unități școlare cu personalitate juridică, plus structurile subordonate, adică vorbim de 151 de școli în total care fac obiectul controalelor. Singurele care sunt exceptate sunt colegiul „Patru Rareș” din Piatra Neamț și colegiul „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Experții din județul Neamț și-au programat în așa fel inspecțiile încât să se încadreze în termenul 1-31 august, anunțat de doamna ministru Ecaterina Andronescu în videoconferința cu inspectorii generali școlari, de ieri”, ne-a declarat prof. Elena Laiu, șefa Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Experții vor verifica situația școlară a elevilor de gimnaziu din ultima promoție. Este vorba de cei înscriși în clasa a V-a în anul școlar 2015-2016 și până la Evaluarea Națională din acest an, pentru a constata exact câți și de ce au renunțat la școală. Inspecția urmărește și modul de prevenire a abandonului școlar, pe baza unei analize de risc. Dar experții vor verifica și cât de corecte sunt evidențele școlare din documentele existente la fiecare unitate. Din datele pe care le are la dispoziție IȘJ Neamț, la finele acestui an școlar s-au înregistrat 4.163 elevi înscriși la Evaluarea Națională, din 4.685 elevi înscriși în clasa a VIII-a, cu 33 de repetenți și 77 cu situația școlară neîncheiată.

(C.I.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *