Ofertă ”turistică” inedită la Ceahlău: porumb nobil în zidul Palatului Cnejilor

pietricica turism

Ruinelor Palatului Cnejilor din comuna Ceahlău au fost subiectul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din vara anului 2017. S-au stabilit atunci câteva măsuri, care să ajute, teoretic, monumentul aflat la un pas de prăbușire și, simultan, să îndepărteze orice potențială stare de pericol pentru turiștii (foarte puțini) care se duc să vadă cum arată o construcție din secolul XVIII. La momentul respectiv, una din problemele majore era vegetația crescută pe ziduri, mai ales mestecenii ale căror rădăcini deveniseră un dușman de temut pentru stabilitatea (și așa fragilă) a monumentului. Primarul a dus câțiva oameni care au îndepărtat, cât au putut, urzicile și buruienile și, astfel, s-a achitat, parțial, de una din sarcinile stabilite de CJSU. Pentru că la mestecenii de pe turnuri n-a ajuns.

. Am îndeplinit ordinul CJSU cât am putut. Am dat de 3-4 ori cu un ierbicid foarte puternic, dar n-a avut efect, se vede. Nu! Pe turnuri n-am dat, că nu s-a putut ajunge acolo, nu ai cum să pui scară, să nu cadă ceva din zid. Trebuie vreo firmă specializată, cu o nacelă, ceva, altfel e periculos”, declara, acum doi ani, Dan Coroamă.

Acum, la jumătatea lunii august a anului 2019, nu doar că mestecenii sunt cu doi ani mai bătrâni, dar în zidurile palatului a început să crească porumb. Pe lângă urzicile care au deja tradiție. Nici măcar nu mai contează declarațiile autorităților care tot ”muncesc” de ani buni să găsească soluții, să stabilească regimul juridic, să facă proiect de restaurare (termenul limită fiind sfârșitul anului în curs pentru întocmirea proiectului).

Din seria ”câinii latră, caravana trece”, atitudinea față de soarta monumentului este aceeași. Poate că ar fi trebuit o ședință a CJSU și anul acesta ca să observe distinșii aleși locali că au crescut iarăși bălăriile peste palat. Cu bonus – porumbul apărut de nicăieri. Măcar de ar exploda mămăliga la Ceahlău, să se ocupe cineva și de soarta monumentului. Că, de altfel, ne cade istoria la picioare și noi ne ferim atenți, să nu ne strice pantofii.

Cât despre Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, nu există decât pericolul să-i analizeze vreodată cineva activitatea. Ar ieși un material de patrimoniu.

C.M.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.