De câteva zile, mai exact din data de 9 august, în Parcul Cetate din Târgu Neamț au putut fi observați copii care iau lecţii de auto-apărare de la un bărbat. Bărbatul se numeşte Cristi Anghel şi este polițist în Londra de mai mulţi ani. Fost profesor al liceului “Ion Creangă” din Târgu Neamţ, Cristi Anghel s-a întors recent cu familia din Anglia pentru a-şi petrece câteva zile de concediu în oraşul natal.
“Fac parte din generaţia ’75, deci sunt la vârsta maturității filosofice, așa cum spunea Blaga. Glumesc. Simt că mai am multe de învățat în această viaţă. Sunt absolvent de Filosofie-Psihologie la Universitatea “Al. I.CUZA” din Iaşi şi am plecat pentru prima dată din ţară în 2001. Mereu însă am fost tentat să revin, asa că m-am întors la catedra de la Colegiul “Ion Creangă”, unde am mai predat Filosofie, Psihologie şi Ştiinţe Umaniste. Îmi amintesc cu mare plăcere de colectivul extraordinar de profesori de acolo şi de inimoşii mei elevi. În Anglia, ca orice român, am luat-o de la zero, lucrând prin restaurante şi-n construcţii, după care mi-am echivalat studiile universitare şi am intrat în învățământ. De aproape 5 ani, lucrez pentru poliția britanică, cu ultimii doi ani la o unitate ce se ocupă cu toate situațiile de urgenţă, pe nordul Londrei. Aceste cursuri gratuite de autoapărare au venit din convingerea că artele marţiale pot juca un rol decisiv în formarea tinerilor. Trăim într-o lume în care e foarte ușor să duci un stil de viaţă nesănătos. Am ajuns să petrecem prea mult timp în fața ecranului și prea puţin timp făcând mișcare. Foarte mulţi tineri încep să sufere de boli care odinioară-i afectau numai pe cei vârstnici. Ideea acestor cursuri gratuite vine de asemenea din credinţa personală că orice român are obligaţia să încerce să facă ceva bun pentru comunitate. Ne plângem prea mult de ţara noastră, dar ne întrebăm prea rar dacă am făcut ceva pentru ea. Gândindu-ma la cazuri precum cel al Alexandrei de la Caracal, vedem, de asemenea, cât de important a devenit să fii capabil să te aperi singur. Eu am început să practic artele marţiale din copilărie, dar m-am dedicat studiului stilului Wing Chun începând cu anul 1995, pe timpul facultăţii. E un stil elegant bazat în special pe rafinamentul şi explozia mişcării. Sper ca iniţiativa mea să fie urmată de alte iniţiative similare, prin care fiecare să-şi aducă, după posibilităţi, contribuţia la crearea unui spirit comunitar sănătos. Am rămas profund impresionat de talentul copiilor cărora le-am predat acest mini-curs de auto-apărare. Faptul că aceste cursuri vor fi gratuite, reprezintă mica mea contribuţie la popularizarea sportului printre tineri şi o încurajare sinceră a mişcării şi stilului de viaţă sănătos. Închipuiţi-vă o generaţie de copii crescuţi şi educaţi în felul ăsta. Dintre ei, se vor naşte liderii de mâine”, ne-a declarat Cristi Anghel.
Marţi, 12 august, în ultima zi de curs, poliţistul londonez a oferit micilor cursanţi diplome pentru rezultatele obţinute la stagiul din perioada 9-12 august.
Cătălina Manoliu, profesor de limba română la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”: “O iniţiativă cu adevărat de apreciat. E ceva inedit şi chiar folositoare copiilor noştri. Chiar ne mai dorim, ca atunci cţnd mai revine în ţară să continue aceste cursuri. Cel puţin fetiţa mea este foarte încântată”.
Un bunic: “Am venit cu nepotul meu, pentru că ceea ce face acest domn este atât de frumos, că ar fi păcat să nu profităm. Nepoţelul meu s-a ataşat de Cristi Anghel şi în fiecare seară îmi aduce aminte că trebuie să vin cu el în parc, la ora 18. Felicitări, pentru initiativă!”
Mălina, elevă: “Îmi place foarte mult şi mă simt excelent. Am învăţat multe şi vreau să mai fac cursuri din acestea. E foarte frumos aici”.
C.T. STURZU
2 comentarii
Am facut cursuri de karate cu domnul Cristi Anghel cand era profesor la Colegiu! Mi-au fost de ajutor aceste cursuri. Va multumesc si felicitari pentru ceea ce faceti!👏👏💪
In ciuda propagandei pentru politia britanica facuta de domnul Anghel, lucrurile nu stau deloc astfel in Regatul Unit. Nu cred ca e vorba de rea-vointa, cred ca dumnealui crede cu adevarat aceste copilarii.
In primul rand politia nu a fost si nu este prietenul cetateanului de rand, altfel nu ar depune atatea eforturi pentru a impiedica protestele democratice si exprimarea nemultumirii oamenilor fata de monarhie, printre altele. Apoi politia britanica este prin excelenta o forta a raului, a conservarii unor structuri de putere pernicioase si nedemocratice, a opresiunii sociale, si a abuzului impotriva omului de rand, a femeilor cu deosebire. Vedeti cazurile nenumarate in acest sens care au iesit la lumina.
Este o naivitate sa credem ca politia britanica este, fie si intr-o masura mica, o institutie pozitiva.