Primăria a stabilit termen de reparație pentru Casa Corbu: 1 noiembrie 2019

Casa Corbu, o bijuterie arhitecturală în stil baroc, aflată în proprietatea lui Iulian Țocu, se degradează continuu, de mulți ani de zile, fără ca vreo instituție cu atribuții în protejarea monumentelor istorice să aibă succes în demersurile pentru a o salva. Proprietarul, stabilit în Germania, a fost avertizat, somat, notificat, amendat, dar toate aceste acțiuni n-au îmbunătățit cu nimic starea imobilului. Sistemul de uluce este stricat de mulți ani, iar apa de ploaie distruge, constant, fațada. Despre starea în care se afla Casa Corbu în anul 2014, Mesagerul de Neamț a scris aici.

De atunci procesul de degradare a continuat în același ritm, iar inițiativa directoarei Direcției Județene pentru Cultură Neamț a de a cumpăra clădirea ca să fie folosită ca sediu al instituției, a rămas la stadiul de intenție, pentru că Ministerul Culturii și Identității Naționale i-a comunicat că nu are bani pentru astfel de achiziții.

Casa Corbu nu este singurul exemplu de monument care riscă să se prăbușească și are proprietarul în afara țării, caz în care amenzile aplicate în România n-au absolut niciun efect.

Singura posibilitate care-mi rămâne este să lucrez cu vorba bună și să-i conving pe proprietarii de clădiri monument istoric că aceste obiective sunt cartea noastră de vizită”, este de părere Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. ”Dar poate că ar trebui să existe o strategie județeană în această privință și să se implice și autoritățile locale în salvarea clădirilor de valoare, care ne reprezintă”.

Dincolo de orice implicare instituțională, problema clădirilor de patrimoniu aflate în proprietate privată rămâne o chestiune extrem de sensibilă, pentru că proprietatea este ocrotită prin lege, iar ideea de expropriere pentru cauze de utilitate publică încă nu s-a concretizat nicăieri.

Totuși, în cazul Casei Corbu, s-a sesizat și Primăria Piatra-Neamț, atât cât îi permite legea, adică la fel cum ar fi făcut-o pentru orice alt imobil neîngrijit.

Proprietarul a fost notificat să facă reparații până la data de 1 noiembrie 2019”, ne-a declarat Vlad Tudor, din cadrul Serviciului de comunicare al Primăriei Piatra-Neamț.

Până pe 1 noiembrie mai sunt două luni și câteva zile…

Cristina MIRCEA

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *