Salvare cu 12 lansări în coardă pe lângă Cascada Duruitoarea

O tânără femeie din Botoșani, actualmente cetățean francez, a avut ghinionul să cadă astăzi, 13 august, în timp ce cobora dinspre Dochia spre Durău, deasupra Poliției Scăiuș din masivul Ceahlău. Și-a fracturat un picior și, din din acel moment, a devenit un ”caz” pentru salvatorii montani, pentru că niciuna din salvările din zona de abrupt nu este ușoară. Femeia a fost ”împachetată” și transportată cu o targă asigurată, așa cum spun procedurile, pentru că locul în care a suferit accidentul nu este unul în care să poți căra o targă în mâini, pur și simplu, ca pe o potecă.

Sunt porțiuni cu pantă accentuată, la 48-50%, și transportul nu se poate face decât cu lansare în coardă”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Doamne ferește să scapi omul, care este legat de targă, pentru că se duce 200 de metri și praf se face. A fost dificil, întotdeauna este așa când vorbim despre Polița Scăiuș, la Amfiteatrul mic și de zona de deasupra cascadei. A fost o acțiune de salvare cu 12 lansări în coardă”.

Femeia a fost transportată până în Durău, unde o așteptau ambulanța și soțul ei, cetățean francez, care a fost cu ea în drumeție și a coborât știind că a lăsat-o pe mâinile salvatorilor, care o transportă în siguranță.

În această dimineață, un alt turist – un bărbat de 44 de ani, din județul Suceava, a căzut și a suferit tot o fractură de picior, însă în cazul lui transportul a fost mai ușor, pe poteca turistică.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *