Miercuri, 31 iulie, în sala de ședințe a Consiliului Local Târgu Neamț a avut loc o dezbatere publică a documentației în faza Plan Urbanistic Zonal – etapa a II-a – pentru Schimbare Destinație Urbanistică – Construcții locuințe colective pentru imobilul amplasat pe str. Mărășești, nr. 102. La dezbatere a participat beneficiarul SC Bremad Neamț SRL, cu sediul în comuna Drăgănești, elaboratorul PUZ-ului, SC Topoprest SRL Piatra Neamț, ing. Ioan Rusu, șeful de la Urbanism, Mihaela Rotaru, șeful Departamentului de Relații cu Publicul, dar și câțiva cetățeni de pe str. Vultur și str. Mărășești, printre care și dr. Petruț Gafar și omul de afaceri Andi Toma.
Încă de la început dezbaterea s-a transformat în acuze și amenințări. Locuitorii de pe str. Vultur, care locuiesc în vecinătatea blocului îl acuză pe administratorul firmei Bremad că a construit un bloc pe un pământ care o ia la vale și există riscul ca malurile de pământ să le distrugă casele. Blocul a fost deja construit, dar prin această schimbare de destinație urbanistică se dorește, spun tot cetățenii revoltați, construirea altor blocuri în aceeași zonă și pe același pământ sub care se află izvoare.
„O să fac expertiză cu Inspectoratul de la București, nu de la Neamț, chiar dacă o să mă coste 300 de milioane de lei. O să fac să aveți răspundere în solidar pentru instituția primăriei și firma Bremad. O să vin cu expertiză făcută de București și te-am dărâmat. Te voi purta în judecată. Acea zonă unde se află blocul se numește chiar La Izvoare. Pentru că în acel loc se află izvoare. Trăim într-o zonă cu natură și într-o zonă linișită. Așa vrem să trăim și de aici încolo”, a răspicat dr. Gafar.
„De ce nu ne-ați consultat și pe noi, de ce nu ne-ați întrebat, atunci când ați ridicat blocul? Ne-a întrebat și pe noi cineva dacă suntem de acord? Sub acel pământ sunt multe izvoare și pământul se duce la vale. Va veni peste casele noastre. Este un păinjeniș de izvoare. Acest colos va veni peste noi. Acea zonă nu este o zonă de construcții de blocuri. Ci doar de case”, se răstește o doamnă.
„Are aprobat P+2+mansardă. Dar de fapt blocul are P+3. Etajele sunt la fel de înalte. Se observă că fiecare etaj are un număr egal de cărămizi. Și atunci ce înseamnă ultimul nivel mansardar? Se pot construi locuințe comune, adică blocuri cu 9 apartamente, în acea zonă? Cred că studiul geo nu e pe locul unde s-a construit blocul. Studiul a fost făcut mai sus, iar blocul s-a extins mai jos”, a punctat revoltat omul de afaceri Andi Toma.
“Deci să înțeleg că nu sunteți de acord pentru schimbarea acestei soluții de construire de locuințe colective față de locuințele individuale. Scopul PUZ-ului acesta este. Faceți o adresă scrisă la primărie și o să vă trimitem răspunsul în scris. Probabil Consiliul Local nu va aproba acest PUZ. Raportul dezbaterii publice va fi postat și pe site-ul primăriei”, a răspuns ing. Ioan Rusu..
“Noi vrem doar schimbarea de destinației terenului, momentan. Nu s-a luat în calcul de a se construi un bloc în acea zonă. Pentru a se construi un bloc am nevoie de avize. Momentan discutăm de schimbarea destinației terenului. Eu poate vreau să îmi fac o casă acolo, unde să stau eu și cu fetele mele”, a încercat să explice administratorul societății Bremad, domnul Mihail Breabăn.
”Planul urbanistic pe care l-am realizat a fost doar pentru schimbare de destinație din locuințe individuale, în locuințe colective. Regimul de înălțime în zonă este de P+2+M. Până acum s-au făcut toți pașii legali. Ei sunt dați de către lege. La ora actuală în cadrul lucrării există un studio geotehnic, care spune că există posibilitatea de a se realiza aceste construcții. Dacă se va ajunge la capitoul de autorizare de construire, se va ști ce trebuie să se facă și ce trebuie să îndeplinească, cum trebuie să facă elementele de fundare, în așa fel încât să nu producă niciun fel de degradări”, a încercat să explice și proiectantul.
Concluzia cetățenilor revoltați am primit-o de la domnul Andi Toma: “Sper ca cei din Consiliul Local să nu aprobe acest PUZ. Oricum, ne vom lupta ca blocul care s-a construit deja să fie dărâmat. Din ce am înțeles domnul Breabăn vrea să mai construiască alte două blocuri acolo, dacă acest PUZ va fi aprobat”.
C.T. STURZU