După o ploaie torențială căzută în această dimineață (15 august) temperatura din portul Bicaz a scăzut drastic față de ieri, mercurul din termomentre indicând doar 13 grade Celsius. În asemenea condiții, apelurile repetate ale organizatorilor, care au întârziat începerea ceremoniei cu jumătate de oră, au rămas fără ecou. Nimeni nu s-a înscris la concursurile de înot sau de vânătoare de rate. Și e bine că nu s-a găsit niciun temerar, nu de alta dar e preferabil ca echipejele de ambulanță prezente la eveniment să nu aibă de lucru.
Primarul Nicolae Sălăgean a așteptat, răbdător, ora 11, a trecut cu privirea peste asistență și, văzând cât de puțină lume este, a spus, ca pentru sine, ”anul trecut nu aveai loc să arunci un ac”. După intonarea imnului, edilul a vorbit liber și frumos, despre armonia dintre apă, pădure și munte, despre primii marinari care au lucrat în Portul Bicaz în 1960, când s-au închis ecluzele și a apărut pe harta țării Lacul Izvoru Muntelui, și despre faptul că Ziua Marinei se sărbătorește în România din 1902, dar la Bicaz de 59 de ani.
Deși este vorba despre un eveniment foarte important pentru Bicaz, mai ales că anul acesta și Ziua Orașului se sărbătorește odatăp cu Ziua Marinei, la manifestare n-au venit decât două oficialități: subprefectul Doru Ungureanu și Stejărel Nistor, reprezentantul important al Ministerului Transporturilor. Amândoi au vorbit foarte puțin, au mulțumit pentru invitație, le-au urat mulți ani marinarilor și petrecere frumoasă localnicilor și musafirilor lor. Domnul Stejărel a fost tentat să lege noțiunea de port cu municipiul Constanța, dar s-a corectat după primele două silabe și a spus Bicaz.
Cât despre musafiri, dimineață erau foarte puține mașini față de alți ani, majoritatea cu numere de Bacău și Iași, dar pe la orele prânzului deja zona se aglomerase și erau parcate autoturisme până dincolo de baraj. Poate și pentru că cerul se mai luminase și aveau să înceapă spectacolele, programate să dureze până târziu în noapte.
De remarcat este că slujba religioasă, în timpul căreia au fost pomeniți marinarii care și-au pierdut viața în ape, a fost ținută de părintele Daniel Dosoftei, parohul de la Izvorul Muntelui, singura biserică salvată din lac, despre care Mesagerul de Neamț a scris aici.
Cristina MIRCEA