An școlar nou, probleme vechi

pietricica turism

A devenit nu obișnuință, ci de-acum tradiție, de vreo trei decenii încoace, ca, la fiecare început de an școlar, noutățile să fie, de fapt, vechi: aceleași școli, aceiași din ce în ce mai puțini elevi, aceiași din ce în ce mai puțini profesori, deși mulți lucrători în învățământ… Nici pe partea de infrastructură și logistică nu e mai bine, cu toate investițiile trâmbițate pe canale oficiale. S-a făcut, s-a dres, s-a răsfăcut și, cu toate acestea, și în 2019, anul școlar începe cu clase simultane sau comasate, cu bude în curte și apă de la bidon, cu microbuze insuficiente, clase abia spoite și clădiri poate văruite proaspăt, dar departe de standardele de conformitate.

Cum arată, oficial, anul școlar 2019/2020 care stă să înceapă în câteva zile? Minunat!

* Planuri de investiții și WC-ul în fundul curții

Încă sunt 33 de școli fără autorizație sanitară de funcționare. O parte au scuza că sunt în șantier, cu lucrări de reabilitare începute; sunt în procedura de autorizare. Cele mai multe n-au sursă de apă și au WC-urile în curte. Ca de obicei, DSP Neamț o dă cotită: ”Aceste situații sunt într-o dinamică, având în vedere că acolo unde se fac investiții, aceste proiecte sunt în diferite stadii de realizare. O situație actualizată o vom avea după controalele care, în mod obișnuit, se efectuează după începerea noului an școlar, pentru a se verifica dacă se respectă condițiile de autorizare, planurile de conformare, măsurile dispuse anterior și ce mai este de făcut”, declară dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

LISTA ȘCOLILOR FĂRĂ AUTORIZAȚIE SANITARĂ DE FUNCȚIONARE:

lista scoli fara autorizatie

După ce, acum câteva luni, un băiețel din Botoșani a murit înecat în haznaua din fundul curții grădiniței, s-au stabilit, ca politică de stat, investiții în amenajarea unor WC-uri tip container și s-au pus la bătaie, în cazul Neamțului, 4,034 milioane lei de la bugetul de stat, pentru cele 34 de școli fără băi în incintă.

Lista școlilor din Neamț care stau la coadă ca să își aducă toaletele în interior.

Oficial, raportarea arată că, pe unde se reabilitează școli, se fac și toaletele înăuntru și s-au găsit soluții pentru apa potabilă. Sunt, însă, 19 școli la care nu se schimbă nimic, deși unele din ele au fost reabilitate anul trecut. Este cazul unei grădinițe de la Cândești, reabilitată, dar fără apă, este cazul școlilor din Oniceni – unde fie nu există sursă de apă, fie există, dar e nepotabilă.

Pe ici, pe colo, s-au găsit soluții temporare. La Școala Țolici, Petricani, cei aproximativ 100 de copii de grădiniță și învățământ primar vor avea apă gratuit de la dozatoare. Corpul de clădire este în reabilitare și la final va fi rezolvată lipsa apei potabile, spune directorul Ionuț Rotaru-Popa: ”La Școala Țolici se fac lucrări printr-un program PNDL derulat de Primăria Petricani. Investiția este în curs și prevede la final ca în școală să fie apă curentă, prin aducțiune, grupuri sanitare la interior, încălzire centralizată – există, deja, instalația termică montată. În această școală sunt aproximativ 100 de copii de grădiniță și învățământ primar, dar apa se asigură de la dozatoarele amplasate în școală, iar copiii nu plătesc nimic. De altfel, există apă potabilă la dozator în toate școlile din comună, nu doar la Țolici. Corpul A de la Țolici este singurul corp de clădire cu destinația școală din comună care nu are autorizația sanitară de funcționare. Aceasta se va obține la terminarea investiției, dar până atunci sunt asigurate condițiile minime și copiii nu vin cu apa de acasă”.

Principiul minimelor condiții pentru copii nu funcționează întotdeauna, mai ales când mediul înconjurător își propune să reacționeze la factorul uman. La Școala Mastacăn, Borlești, reabilitarea a adus budele în interior, dar cu apa e necaz mare: ”Avem probleme cu nitriții în apă de prin 2012, fiindcă școala este pe un teren unde au fost înainte și niște grajduri. Acum, cu lucrările de reabilitare ale corpului A, în care funcționează școala de la Mastacăn, s-a rezolvat și condiția impusă de autoritatea sanitară pentru acordarea autorizației și avem cele mai moderne toalete în interiorul clădirii. Vreau să rezolv problema cu nitriții din apă, alimentarea se face printr-un puț forat și ultimele probe de apă prelevate de DSP n-au fost conforme. Știu că urmează controale sanitare după începerea școlii și, până atunci, vreau să dezinfectez apa, pentru ca cei 189 de copii să aibă apă bună de băut, să nu mai fie probleme. Ar fi păcat ca acum, după această investiție a primăriei, de modernizare a clădirii, să nu putem asigura condiții sigure copiilor și din punct de vedere sanitar”, spune directorul Ionel Pătrunjel.

În Borlești mai sunt două grădinițe, nr. 2 și nr. 3 din Ruseni, care n-au autorizație sanitară.

* Insecuritate la incendiu

9 școli nu au autorizația de securitate la incendii: cea de la Mastacăn (Borlești), cea de la Secuieni, grădinița de la Tămășeni, corpul D al Seminarului ”Veniamin Costachi” Vânători-Neamț, corpurile A3 și B2 de la Colegiul”Ion Creangă” Târgu Neamț, Grădinița nr. 2 Târgu Neamț, atelierele școlare și cantina de la Colegiul Tehnic ”Petru Poni” Roman. Plasarea lor pe lista ”neagră” a ISU Neamț se datorează reabilitărilor prin care au trecut în ultimii ani sau faptului că au fost construite și date în folosință după Colectiv.

* ”Taxi, du-mă unde vreeei…”

Pe ce înseamnă transportul elevilor la și de la școală, nu se schimbă nimic. Microbuzele rămân aceleași 120, poate nițel mai uzate, că, deh, a mai trecut un an. Exact cu un an în urmă, 11 școli din mediul rural țipau după vreo 12 mașini noi. Unele pentru că nu aveau suficiente microbuze, raportat la numărul copiilor, altele pentru că autovehiculele erau deja decane de vârstă. De la Vaduri până la Borca, de la Bodești la Cordun, de la Grumăzești la Țibucani, problema microbuzelor școlare rămâne de actualitate, fără vreo speranță. Poate la anu’, când or fi alegerile locale și parlamentare…

Primarul de Borca și cei 1.200 de copii care împart un singur microbuz trag nădejde la asta. ”Am un singur microbuz școlar, la vreo 1.200 de elevi din toată comuna. Mașina este veche, cheltuim bani cu reparațiile și, în plus, mai este un drum județean nemodernizat, pe care microbuzul circulă vreo 10 kilometri. Pe această porțiune, care aduce copiii din cătun spre școala din centrul comunei, mașina trebuie să facă două curse dimineața ca să aducă elevii și două curse la amiază, ca să aducă acasă copiii. Am trimis adrese și la Inspectoratul Școlar Neamț, și la Ministerul Dezvoltării, de trei ani tot cer măcar încă un microbuz, dar n-am primit nici un răspuns. Trebuie făcut ceva, fiindcă-s copii și nu poți să-i lași, iarna, în frig”, spune primarul Ovidiu Niță.

În schimb, pe microbuze se vor face controale. Poliția a organizat și anul acesta instruirea regulamentară a șoferilor de bus-uri școlare și, de pe 9 septembrie, va începe verificările ”pentru siguranța elevilor”. Pentru cei care vor continua să ia 18-20 de copii într-un microbuz de 16 locuri, soluția va fi aceeași: amendă. Indiferent de anotimp și condiții meteo.

* Manuale încă lipsă

Elevii care intră în clasa a VII-a nu vor avea toate manualele pe bănci, nici anul acesta. Nu e vina lor că, acum doi ani, s-a schimbat programa și, când au primit manualele, cu jumătate de an întârziere, acestea erau pline de greșeli și stupizenii, astfel încât au fost retrase, corectate și retrimise.

Acum, datele ISJ Neamț arată procente mari, dar nu complete în privința cărților școlare: 95% la clasele IX-XII, 84% la clasele I-IV și 82% la clasele V-VIII, cu mențiunea că, pentru clasa a VII-a, iar au venit târziu.

* Elevi din ce în ce mai puțini, soluții improvizate

După cum raportează inspectoratul, învățământul în județul Neamț înseamnă, în acest an școlar, 11.457 locuri la grădinițe (8.036 la program normal și 3.421 la prelungit, 21.031 locuri la învățământul primar (81 la programul ”A doua șansă”), 17.270 de locuri la gimnaziu (219 la ”A doua șansă”), 559 la artă (primar și gimnazial), 305 la sport și 1.530 de locuri pentru Cluburile Sportive Școlare.

Politically correct, se anunță că n-a fost lăsat niciun elev pe-afară, nici măcar cei cu nevoi speciale, și că, ”pentru creșterea calității actului didactic și reducerea cheltuielilor salariale, s-a avut în vedere, pe cât posibil, diminuarea claselor la  învățământ simultan/ dublu-simultan și includerea elevilor de la structurile cu efective extrem de reduse la școlile de centru, cu precădere în zonele rurale”.

Pentru cei care trec acum într-a IX-a, după ce liceul de la Săbăoani a pierdut pe traseu o clasă de mate-info din motive de medie foarte scăzută la admitere, raportarea ISJ vorbește de 51 de clase ”teoretice” (20 de matematică-informatică, 12 științe ale naturii, 10 filologie și 9 științe sociale), 19 clase vocaționale (6 sportiv, 4 pedagogic, 7 teologic și 2 arte) și 38 clase tehnologice (10 tehnic, 18 servicii, 10 protecția mediului).

Învățământul profesional înseamnă 8 de clase, din care una în sistem dual, calificarea ”filator”. Cu precizarea că, pe 17 iulie, în evidența IȘJ Neamț erau zeci de locuri neocupate, iar singura clasă de învățământ dual avea doar 7 nominalizați, din 28 de locuri disponibile.

Per ansamblu, anul acesta, județul Neamț mai are 14.776 de liceeni la zi, 992 la seral, 2.428 la profesională, 767 la postliceală și 164 la programul ”A doua șansă”.

Pe partea dascălilor, iar e… bine: 5.095 cadre încadrate, 829 personal didactic auxiliar și 1.448 personal nedidactic.

Cristina IORDACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.