Între 6-8 septembrie 2019, la Bacău, au avut loc Gala Tinerilor din Mediul Rural și Summitul Tinerilor din Mediul Rural, evenimente organizate în cadrul programului European Youth Village. Realizat cu sprijinul Erasmus+, anul acesta, programul a fost dezvoltat și implementat în patru comune din patru județe, de implementare ocupându-se Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA în Bacău, Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile în Cluj, Asociația Curba de Cultură în Prahova și Asociația pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere DEIS în județul Maramureș. European Youth Village este un program pilot, născut din dorința de a dezvolta sectorul de tineret din mediul rural și oportunitățile de implicare pentru tineri.
Gala Tinerilor din Mediul Rural și-a propus să aducă în atenția publicului poveștile de succes din satele românești și să recunoască implicarea locală în dezvoltarea tinerilor din mediul rural, în domenii precum educație, cultură, voluntariat și democrație participativă/ politici de tineret, precum și a eforturilor de a crea contexte de învățare și de a dezvolta noi oportunități pentru tinerii din rural.
În acest cadru, Clubul Green Impact Family Bâra a fost premiat, la secțiunea Cultură, pentru proiectele ”Delicii din bucătăria bunicii” și ”Șezătoarea – La vatra satului”.
Green Impact Family Bâra este un club de inițiativă comunitară, bazat pe educație prin experiență și educație prin serviciu în folosul comunității, club aflat sub egida Fundației Noi Orizonturi, coordonat de bibliotecarul Mimi Gherasim și profesorul Loredana Simon în comuna Bâra, județul Neamț.
Clubul este format din 30 de membrii, copii și tineri care au ieșit din zona de confort și au pornit la drum, în căutare de comori de patrimoniu cultural și natural. Descoperite, acestea au fost revitalizate și promovate, având răsunet cu impact pozitiv nu doar la nivel local, ci și național.
În cadrul șezătorii ”La vatra satului”, membrii clubului au învățat și au realizat lucruri tradiționale, precum țolul de cordele, pernele decorative care duc cu ele câte-o poveste, zacuscă și dulcețuri, murături și paste de tomate, prăjituri și alte delicii din bucătăria bunicii care, alături de serviciile culturale – dansuri populare cu coregrafie proprie și teatrul folcloric inspirat din obiceiurile și tradițiile locale -, au devenit surse de câștig pentru reinvestire în cauze sociale și evenimente culturale.
Prin faptele lor, au revoluționat o întreagă comunitate, făcându-i pe toți să conștientizeze că, dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să începi cu tine, că, dacă vrei să rezolvi o problemă, trebuie s-o înțelegi, că, înainte de a judeca, trebuie să cunoști și că, dacă dai, primești. (Mimi GHERASIM)
GALERIE FOTO: