Renovarea celor două săli de operații ale secției Ortopedie a stârnit diverse reacții, chiar și de ușoară invidie admirativă, în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Acum, la aproape șase luni de când au fost închise, urmare a controlului încrucișat al inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică Vaslui, care, în luna martie, au găsit o ”bombă biologică” în tot spitalul din Piatra Neamț, redeschiderea sălilor de operație stă în pixul celor de la DSP Neamț. La începutul săptămânii, erau așteptați să ia probe și, dacă nu ies prea mulți microbi la analize, ar putea da avizul scris pentru reluarea activității.
Medicii din secția Chirurgie generală sunt printre cei care sigur se bucură, după ce au fost nevoiți să se înghesuie în trei săli și să-i găzduiască pe colegii ortopezi, câți au mai rămas, după ce, tot în luna martie, procurorii anticorupție i-au acuzat pe patru dintre medici că au luat șpagă. Cei care au rămas în secție se bucură, fiindcă nici n-au visat că vor ajunge să opereze în condițiile de acum. Asta cu tot cu aparatura nouă, așteptată să o înlocuiască pe cea veche, atât de uzată, că e de mirare cum ”bomba” n-a explodat până acum (și nu doar aici). Până când, în săli, vor ajunge noile mese de operații, aparate de anestezie, echipamentele radiologice și multe altele, iată ce s-a făcut pentru ca ”pacienții să fie în siguranță”.
Este suficient să stai de vorbă cu asistentele din secție, care au tot atâta vechime cât ultima igienizare mai gospodărească făcută în sălile de operații, ca să-ți dai seama de urgența acestor lucrări. Dr. Doina Apetroaia, singurul medic care, de ani de zile, răspunde de prevenirea infecțiilor nosocomiale din spital, este și mai categorică. Poate și prin prisma faptului că știe multe detalii, mai ales că, înainte, a fost medic în secția Infecțioase.
Pe măsură ce înaintăm într-una cele două săli de operație, explică: ”Cred că din 1974, de când a fost ridicat spitalul nou, nu s-a făcut ce s-a făcut acum. Iată, accesul, în primul rând, este automat, apăsăm cu piciorul butonul de jos și ușile se deschid. Aici sunt senzorii care țin ușile deschise cât timp trece targa cu pacientul. Înainte, medicii deschideau și țineau ușile cu… posteriorul. În antecameră, a fost montat acest lavoar cu instalație nouă de sterilizare a apei, cu filtre sterilizabile și picurător automat pentru săpunul chirurgical. Înainte, era un spălător chirurgical foarte vechi, medicii trebuiau să apese robinetul cu cotul. Dar niciodată n-am avut apa nesterilă! Spațiul de alături este locul unde, prin acest geam, se preia instrumentarul din sala de operație și se procesează, adică se curăță înainte de a fi dus la sterilizare. Mesele de inox sunt noi. Aici, în sala de operații, pereții erau acoperiți cu faianță: au fost rași până la cărămidă și s-a refăcut tot, iar finisajul este, după cum vedeți, cu vopsea epoxidică specială. Instalația electrică a fost schimbată, sunt montate avertizoare de incendiu. Instalația de dezinfecție cu ultraviolete a aerului exista. Pardoseala era din mozaic, acum s-a pus acest tarqet special, antibacterian, ușor de dezinfectat. Și ghena este nouă, ascunde țevile de agent termic. Aparatul radiologic este mai vechi, dar va fi înlocuit cu echipamentul nou, care face radiografii pacientului aflat în poziție ortostatică, adică în picioare. Lampa scialitică este veche, dar funcțională. Lămpile de iluminat din tavan sunt noi, de asemenea. Toată lucrarea a schimbat total ce era în sălile de operații ale ortopediei!”.
A doua sală este în oglindă, dar mai goală, fiindcă echipamentele sunt la Chirugie, dar vor fi aduse înapoi. Totul strălucește de curățenie și bine ar fi să se păstreze și după reluarea activității. Chiar dacă nu s-a modificat nimic din structură, anacronică pentru cerințele din norme și capacitatea de acum, se știe că puține sunt spațiile din spital care mai respectă circuitele. O spun nu doar specialiștii, ci și cei internați, care vedeau asistente schimbându-se pe casa scării, ori bolnavi aduși sedați din sălile de operații să se trezească în salon, nu în sala post-operatorie. Măcar, acum, bolnavii au garanția că vor fi operați în săli care nu mai arată ”de groază”.
Mai rămâne ca personalul să respecte programul de dezinfecție, regulile de igienă și circuitele, așa cum sunt, pentru ca pasul spre normalitate să fie complet.
Singurul nemulțumit, dr. Remus Caranfil, șeful Ortopediei, n-are nimic de spus și, dacă înainte critica pacienții că dau șpagă, acum se revoltă că șantierul a durat jumătate de an.
Tot la etajul III este și sala de mici intervenții endoscopice a secției Urologie. O sală, de asemenea, închisă în ultima jumătate de an din dispoziția DSP-ului. Nu trebuie să fii inspector sanitar ca să-ți dai seama că este cel puțin inuman, nu doar lipsit de profesionalism, să ți se pună la dispoziție o încăpere de doi pe trei metri, în care să fii nevoit să faci echilibristică în jurul mesei ca să operezi și slalom pe lângă mesele faianțate pe care stau instrumentele. Aici a încăput și endoscopul, spune dr. Doina Apetroaia, aparat care acum, evident, este în sala mare. Este greu să-ți imaginezi cum se opera! Acum, măcar s-a făcut curățenie strașnică și, în afară de spațiul care a rămas cum era, și aici totul a fost înlocuit.
Sunt geamuri noi de termopan, pereții sunt acoperiți cu vopsea epoxidică, tarqetul este nou și acoperă mozaicul, dar și fiarele din peretele spart pentru accesul dintre sala cu instrumentar și cea de operație. A fost instalat și un lavoar nou, din inox, dotat cu baterii și filtru sterilizabil, destinat doar pentru dezinfecția endoscopului, după cum punctează dr. Apetroaia. Sala de operație rămâne, însă, tot cu chiuveta clasică, iar personalul medical își va dezinfecta mâinile tot în sala mare, apoi va parcurge holul, până-n capăt, unde, pe stânga, este sala mică. Chiar dacă Urologia împarte cu Chirurgia infantilă cele două săli mari de operații alăturate, medicul epidemiolog al spitalului afirmă, cu tărie, că, nici aici, nu au fost niciodată probleme cu apa sterilă. Numai cu circuitele, dar asta este o problemă care, spun tot mai multe voci din spital, are o rezolvare de durată.
Ieșind din blocul chirurgical de la etajul III, pe hol rămâne ”scheletul” ruginit al unei așa-zise mese de operație, folosită până deunăzi la Urologie, în lipsă de echipamente noi. Care ar urma să fie aduse cel târziu până la finele anului. În lista aprobată, figurează mult așteptatele: masă radiotransparentă de operație, turn endoscopic, un aparat de anestezie, un dispozitiv Roentgen și alte câteva aparate medicale care să le înlocuiască pe cele ”antediluviene”. Dotări mai mult decât necesare într-o secție care, de regulă, are mai mulți pacienți decât poate interna.
* Chirurgia plastică rămâne fără sala mică
Ar fi trebuit renovată și sala mică de intervenții a Chirurgiei plastice, odată cu celelalte, fiindcă a fost închisă cam pentru aceleași nereguli. Aici, însă, problema este mai complicată și, chiar dacă încăperea este prea mică, o ușă de acces spre sala mare ar fi rezolvat o parte din neajunsuri, spune dr. Doina Apetroaia. Asta fiindcă, la controlul din martie, cei de la Vaslui au găsit aici și alte probleme grave: nu există chiuvetă, iar cea din antecameră era folosită atât pentru dezinfecția instrumentarului, cât și de personal, pereții sunt scorojiți, iar deșeurile infecțioase erau lăsate în sală pe timpul dezinfecției. Cu toate acestea, epidemiologul spitalului spune că nici aici nu s-a depășit încărcarea microbiană: ”Nu am avut niciodată probe neconforme din sălile de operații ale Chirurgiei plastice. Nici probele prelevate de inspectoarele de la Vaslui nu au arătat încărcare microbiană peste limite. Concluzia celor de la Vaslui a fost că trebuie suspendată activitatea, până la remediere. Pentru realizarea accesului între săli, trebuie spart peretele de rezistență, ceea ce înseamnă expertize și așa mai departe. Deocamdată, lucrarea se amână”.
Rămâne, așadar, ca orice intervenții, mai mari sau mici, să fie făcute tot în sala mare.
* Bolnavii de cancer și-au recăpătat saloanele
Zilele trecute au fost recepționate și lucrările la acoperișul și saloanele de la etajul secției Oncologie. Distrusă de ploile care au săpat, ani de zile, în izolație și care au culminat, în noaptea de 25 spre 26 iunie, cu prăbușirea tavanului dintr-un salon, partea afectată a secției este acum ca nouă.
De la finele lunii iunie până acum, chiar dacă, din fericire, nimeni nu a fost rănit când s-a prăbușit tavanul, 17 paturi din cele cinci saloane afectate au fost indisponibile. Zona a fost închisă și trecută de urgență în reparații, iar personalul medical a fost, de asemenea, evacuat dintr-un cabinet și din sala de tratamente. Nu doar saloanele și cabinetele au fost afectate, ci și tavanul de pe hol, cu traseul instalației electrice, era prăbușit în multe locuri, din cauza infiltrațiilor.
Reparațiile s-au încheiat și, de săptămâna trecută, personalul medical și bolnavii s-au putut muta în spațiile igienizate. Închiderea porțiunii a fost o soluție de avarie, dar absolut necesară până ce întreaga clădire va intra iar în șantier, pe proiectul de reabilitare, extindere și modernizare finanțat de Compania Națională de Investiții. Dacă viitoarea clădire va fi redată sau nu Oncologiei, asta rămâne de văzut.
Despre reabilitările făcute în spital, managerul dr. Codruț Munteanu spune că sunt investiții premergătoare unui alt obiectiv: ”Ceea ce s-a realizat sunt tot atâtea motive pentru a cere personalului medical disciplină și eficiență în beneficiul pacientului. Sunt investiții consistente făcute pentru a asigura condiții mai bune desfășurării actului medical. Urmează să primim aparatură medicală și dotări de 10,5 milioane lei, finanțate de Ministerul Sănătății. Personalul beneficiază de salarii mari. Cred că nimeni nu mai are de ce să se plângă, ci fiecare trebuie să-și facă treaba. Renovarea sălilor de operații din pavilionul chirurgical este o investiție extrem de importantă. Să nu uităm că tot ce s-a făcut acum s-a făcut pe structura care era, pe spațiile mici existente. Tocmai de aceea noi, Comitetul Director, am decis în unanimitate continuarea proiectului la blocul chirurgical Nefromed și finalizarea investiției pe această destinație, pentru ca spitalul să aibă, în sfârșit, un spațiu corespunzător și circuite conform normelor”. (Cristina IORDACHE)
GALERIE FOTO
Un comentariu
Dar spaga, a ramas aceeasi?!