Cupa Iucașului – anulată de Primăria Mărgineni     

Este cunoscut faptul că sportul de masă a sucombat de aproape trei decenii, din cauza neimplicării factorilor responsabili cu sportul în întreaga țară. Subiectul ar merita o analiză deosebită, la cel mai înalt nivel, însă, după cum se pare, altele sunt prioritățile. Când, sporadic, mai apare câte-o inițiativă și cineva e suficient de inconștient cât să vrea să organizeze o întrecere pentru copii și juniori, bunăoară, cei care ar putea (și ar trebui) să dea o mână de ajutor, poate chiar să asigure minime condiții, nu numai că nu o fac, dar mai și blochează totul.

Un astfel de caz s-a petrecut zilele trecute, la Mărgineni.

Asociația Județeană de Atletism, în colaborare cu Federația Română de Atletism și câțiva sponsori, și-ar fi dorit să organizeze o competiție atletică la nivel local, la care să participe copiii și elevii din comună, în virtutea faptului că un fost președinte al acestei federații, Victor Firea, dar și actualul președinte, Florin Florea, sunt din comuna Mărgineni.

Pe 5 septembrie, la Primăria Mărgineni, a ajuns solicitarea președintelui AJA Neamț, binecunoscutul șlefuitor de talente și profesor Dan Cojocaru.

Vă rugăm să ne sprijiniți în organizarea unei competiții atletice, prin punerea la dispoziție a bazei sportive în data de 05.10.2019.

Competiția se face în colaborare cu Școala Gimnazială Mărgineni și Federația Română de Atletism, având ca scop promovarea atletismului ca sport olimpic și selecționarea viitorilor atleți.

Ne face plăcere să organizăm acest eveniment la dvs., ținând cont că doi dintre cetățenii comunei și numim pe dl. Victor Firea, eminent om al atletismului românesc, fost președinte al Federației Române de Atletism, și actualul președinte, dl. Florin Florea, recordmen național în probele de sprint, au reprezentat aceste meleaguri”, se arată în solicitarea semnată de prof. Dan Cojocaru, nu înainte de a mulțumi pentru sprijin, desigur.

S-ar zice că o astfel de inițiativă ar fi considerată lăudabilă, dat fiind că un actual lider de federație vrea să organizeze o competiție în comuna natală. Mai ales că, prin asta, ar fi fost angrenați copii și, nu în ultimul rând, ca importanță sentimentală, s-ar fi adus un omagiu unor personalități sportive. S-ar zice…

Primăria comunei Mărgineni n-a zis, însă. Primarul Vasile Rotariu a răspuns sec celor de la AJA Neamț, pe 16 septembrie:

Urmare adresei d-voastră, cu nr. 20. din 05.09 2019 și înregistrată la noi sub numărul 4268 din 11.09.2019 prin care ne solicitați accesul la baza sportivă în scopul organizării unei competiții atletice, vă comunicăm următoarele:

În comuna Mărgineni nu există o bază sportivă amenajată, cu benzi de teren special pentru organizarea unei competiții de atletism.

De ceea ce dispunem în satul Mărgineni este doar un teren de sport amplasat pe o suprafață vegetală și pe care sunt prezente numeroase denivelări existând riscul de accidentări ale participanților la competiție.

Menționăm că acest teren va intra în această toamnă într-un proces de reabilitare, care constă în lucrări de arat, discuit, tasat și însămânțat, pentru a-l aduce la standardul corespunzător organizării exercițiilor fizice și sport. În prezent este utilizat doar ca un teren de fotbal pentru tinerii din comună care sunt amatori de acest sport.

Drept urmare suntem în imposibilitatea de a vă pune la dispoziție acest teren motivat de faptul că nu ne asumăm riscul de a apărea vreun incident neplăcut în timpul competiției pe care d-voastră ați intenționa să o organizați.

Cu respect, Primar, Vasile Rotariu”.

Firesc ar fi ca autoritățile din Mărgineni să fie felicitate pentru sinceritate și grija manifestată pentru siguranța unei potențiale întreceri sportive. La fel de firesc, însă, se ridică niște întrebări, care țin de realitatea din comună:

– De ce se permite tinerilor să joace fotbal pe un teren denivelat, unde există riscul de accidentare?

– De ce a permis Primăria Mărgineni să se ajungă la distrugerea în totalitate a covorului sintetic de pe terenul amenajat în urmă cu 2-3 ani, în centrul comunei?

– Care sunt adevăratele motive pentru care a fost refuzată solicitarea celor de la Atletism, în condițiile în care aceștia știau exact starea terenului când au făcut solicitarea și nu au părut a avea vreo problemă cu asta?

În compensarea refuzului Primăriei Mărgineni, o altă comună s-a declarat bucuroasă să găzduiască evenimentul sportiv. Primarul Constantin Păduraru a acceptat pe loc ca întrecerea să aibă loc în baza sportivă a comunei Dochia, fiind de principiul că ”Nu am voie să iau dreptul copiilor de a alerga și de a face sport în comuna noastră”.

Constantin NEGRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.