Lansarea filialei Neamț a Patronatului pentru Antreprenoriat Feminin

pietricica turism

Vineri, 4 octombrie, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a găzduit evenimentul lansării filialei Neamț a Patronatului pentru Antreprenoriat Feminin, ca parte a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin CONAF. Ceremonia s-a bucurat și de prezența oficialităților locale invitate, care au felicitat femeile de afaceri pentru inițiativă și și-au exprimat disponibilitatea, sprijinul și deschiderea pentru dialog și asigurarea unui climat corect și favorabil dezvoltării mediului de afaceri.

Ceremonia a fost onorată de prezența Lilianei Agheorghicesei – președinta Federației Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est și a Cristinei Chiriac – președinta CONAF. „Mă bucur să fiu cu voi, la acest eveniment și vă felicit pentru curaj, dăruire și pentru că doriți să faceți parte din această frumoasă familie CONAF. Reprezint patronatul feminin din regiunea Nord-Est, o regiune frumoasă, dar, din păcate, din punct de vedere antreprenorial știm că avem mari lacune. Tocmai din această cauză am început cu acest proiect CONAF. Suntem un grup de doamne care vrem să ne implicăm în comunitate prin voluntariat. Ne-am gândit că, dacă noi avem o stabilitate financiară, vrem să facem ceva și pentru comunitate și să contribuim, astfel, la dezvoltarea acesteia. Putem face acestea doar dacă noi, femeile de afaceri, suntem unite”, a declarat Liliana Agheorghicesei în numele colegelor din filialele Suceava, Bacău, Botoșani, Iași și Neamț.

Cristina Chiriac, președinta CONAF a punctat: „Această organizație este un spirit feminin care face parteneriat extrem de frumos cu spiritul bărbătesc. Meritul nu-mi aparține doar mie, ci tuturor femeilor care au crezut în acest proiect confederativ, singurul de acest gen din România, care susține antreprenoriatul feminin și printre puținele la nivel european. Statistic vorbind, în România există aproximativ 8 milioane de femei, din care doar 675.000 sunt antreprenoare. Așa cum știți, rolul antreprenorului este de a susține tot ce înseamnă taxe și impozite a bugetele locale și la bugetul de stat. Dacă vrem să devenim o țară puternică, trebuie să avem antreprenori puternici, competitivi la nivel european și internațional. Mă bucur că suntem femei puternice, este nevoie să fim unite. Vă invit să luați parte la proiectele noastre în cadrul organizației, Pactul Pentru Muncă este unul dintre acestea, pentru a deveni parteneri activi de dialog ai autorităților locale, guvernamentale și prezidențiale”.

Nicoleta Munteanu, vicepreședinta CONAF a vorbit despre rolul omului de afaceri: „În urmă cu 10 ani am fost nominalizată, alături de alte 14 doamne antreprenori din România, ca ambasador și mentor al antreprenoriatului feminin de către Comisia Europeană. Așa am cunoscut-o pe Liliana Agheorghicesei și de la ea am învățat ce înseamnă eleganța în afaceri. De la Cristina Chiriac am învățat ce înseamnă să ai energie în afaceri, fiindcă atunci când ești antreprenor lucrurile devin foarte grele. Astfel am învățat că rolul meu de antreprenor este să promovez antreprenoriatul, un rol greu și frumos în același timp, pentru că înseamnă nu doar să te implici în propria afacere, ci și să te intereseze de bunăstarea familiilor propiilor angajați”.

*Femei de succes, model în comunitate

Iulia Șerban, manager Mega Travel, președinta Consiliului de Excelență al Patronatului pentru Antreprenoriat Feminin Neamț a spus, înaintea decernării diplomelor de merit pentru cele mai de succes femei în afaceri și personalităților din viața cultural-artistică: „Sunt onorată și vă mulțumesc pentru mobilizare și pentru unitate. Am convingerea că, în momentul în care se va crea un context în comunitatea noastră pentru ca tânăra generație să își ia modelele antreprenoriale, cu siguranță beneficiile pe linie de educație antreprenorială nu vor întârzia să apară. Pentru mediul de afaceri, conectarea la proiectele CONAF reprezintă reale posibilități de business, ceea ce îmi doresc să creăm – o cultură antreprenorială și contactul cu autoritățile. Cel mai important mesaj pe care vreau să-l transmit este că, dat fiind faptul că cel mai greu este să schimbăm mentalitatea, sper ca prin percepția interiorizată a propriei valori, prin proiecte comune, susținere reciprocă, politici publice, să reușim să ne așezăm la masa dialogului social, pentru a ajunge, în final, la îmbunătățirea calității vieții”.

Cu prilejul acestui eveniment au fost acordate mai multe distincții de merit. Rând pe rând au fost onorate Valerica Leonte – manager general Rifil, actriței Draga Olteanu Matei, dr. ing. Elena Ionescu – manager Plantavorel, Vasilica Fodor – pensiunea Troian, Elena Ștefan – manager Auto Ștefan, Daniela Shah – manager Eturia, Lucia Matasa – manager Augsburg, Cristina Lițcani – fondator Crisdent, Viorica Macovei-Vasiliu – interpretă de muzică populară.

Dr. Daniela Shah a renunțat la 20 de ani de medicină de familie și acum 12 ani a creat ceea ce a devenit una din cele mai cunoscute agenții de turism din țară, Eturia: „Mi-am dorit dintotdeauna să călătoresc și, inspirată de cărțile citite și de filmele de aventuri, în special despre Peru, văzute în copilărie, în anul 2002, după 20 de ani de practică în medicină, am făcut pasul. Între timp dezvoltasem business-ul împreună cu celălalt fondator, Sorin Stoica, iar acum 12 ani Eturia a luat ființă aici, la Piatra Neamț, în anul 2010 am deschis biroul la București, iar acum trei ani la Cluj. Urmează un birou la Londra, în curând. Ce oferim noi este un concept: fiecare program de vacanță pe care îl realizez pentru clienți se bazează pe propria experiență, astfel încât un client știe exact ce poate să facă, ce poate vizita, ce experiențe poate trăi, inclusiv toate costurile absolut necesare, inclusiv bacșișul ghizilor locali, toate costurile de transport și așa mai departe, legat de o anume destinație. Este cea mai mare fericire să pot împărtăși cu alții cunoașterea și experiența mea dintr-o călătorie. Nu a fost ușor, la început, n-am fost încurajați de cei din industria turismului. Dar, noi ne-am impus prin personalizarea vacanțelor pentru cei care doresc să călătorească individual și să descopere lumea într-un alt mod decât cel cu care eram obișnuiți până acum câțiva ani. Noi le spunem clienților exact tot ce am văzut acolo unde noi am fost!”.

De o viață, experiența în afaceri se îmbină cu cercetarea pentru dr. ing. Elena Ionescu. Plantavorel înseamnă soluții din plante, legume, fructe, cereale, produse apicole pentru tratamentul multor afecțiuni, întreținerea stării de sănătate, nutriție, diverse alte remedii, cunoscute și apreciate național și internațional: „Ideea unei confederații este binevenită, pentru că le insuflă femeilor curajul de a face pasul ăsta, să intre în afaceri. Consider aceasta, întrucât femeile sunt în oarecare dezavantaj prin faptul că ani de zile au fost oarecum izolate, partea masculină a avut acest atribut. Doresc ca tinerele femei să fie curajoase, să știe că într-o afacere poți să și pierzi, poți să și câștigi, dar să accepte ambele fețe și să meargă înainte. Este important să ai încredere în oameni, în special în cei care îți sunt alături, ca specialiști în afacere. Dacă mă uit în urmă, la evoluția firmei, cred că au fost situații în care ar fi trebuit să fiu mai categorică. Dar, lucrurile au ieșit bine, de fiecare dată”, afirmă dr. ing. Elena Ionescu.

Evenimentul de vineri seară a fost realizat cu sprijinul partenerilor instituționali Consiliul Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, Teatrul Tineretului Piatra Neamț și cu implicarea firmelor. Seara s-a încheiat cu un concert îndelung aplaudat susținut de Filarmonica din Botoșani.

Cristina Iordache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.