Reducerea orelor la gimnaziu stârnește neliniști
Abia adoptat de Parlament și aflat în drum spre promulgare, proiectul care modifică numărul de ore de studiu în învățământul preuniversitar este deja controversat. Unii dascăli vorbesc chiar de un scandal, dar care deocamdată se aude doar în interior. Asta, deoarece reducerea numărului de ore „în medie” pe săptămână la ciclurile primar, gimnazial și liceal nu este tocmai clară. Proiectul adoptat vorbește de un număr de ore alocat disciplinelor din planul-cadru de învățământ care să fie în medie de 20 de ore pe săptămână la primar, adică 4 ore pe zi, în medie de 25 de ore pe săptămână la gimnazial, deci 5 ore pe zi și o medie de 30 de ore săptămânal la liceu, adică 6 ore pe zi.
Față de forma actuală, reiese că doar la gimnaziu ar fi o reducere a numărului de ore, în condițiile în care acum elevii de a VII-a, de pildă, au 31 ore pe săptămână – cele mai multe, conform noii curricule, cei de a VIII-a au 29 de ore pe săptămână, cei de a VI-a au 28 de ore și cei de a V-a au 26 de ore săptămânal. În structura actuală, o oră pe săptămână este disciplina opțională. Dacă actuala modificare va fi adoptată, aplicarea presupune o tăiere de ore. Controversele se învârt în jurul acestei probleme, fiindcă sunt puține variantele de tăiere. „Eu știu acest articol din legea Educației care a fost adoptat în Parlament, dar la acest moment nu este clar cum se va aplica și sunt destule discuții. Fiindcă, ar trebui modificate planurile-cadru, dar nu se poate interveni decât pentru începutul fiecărui ciclu. Ce fac elevii din celelalte clase?”, se întreabă, retoric, Ciprian Neța, directorul Școlii Gimnaziale nr. 2 Piatra Neamț. „Eu, ca director, în acest moment nu știu dacă s-ar putea acest lucru, pe actuala schemă, fără o modificare a planului-cadru. În fine, nu sunt nici norme de aplicare, care să clarifice acest „în medie”. Dar, ceea ce mai știu, este că nici din opționale nu se poate tăia, fiindcă asta înseamnă doar câte o oră. Dacă rămâne în forma actuală, acest proiect, în ideea că se dorește un program de 25 de ore în medie de predare pe săptămână, la gimnaziu, probabil prin scoaterea în afara orelor de studiu a unor discipline precum educație fizică, desen și trecerea lor ca activități educative în afara cursurilor. Nu știu, dar în țările de unde s-a inspirat această modificare știu că elevii așa fac: stau până la ora 16 la școală, dar au 4 ore de predare dimineața și după-amiaza fac sport, desen, muzică sub formă de activități”, adaugă directorul Ciprian Neța.
Revenirea la numărul de ore de acum câțiva ani produce neliniște și printre cadrele didactice, până la clarificările așteptate și necesare. (C.I.)
5 comentarii
Niște imbecili și-au zis că mai pot atrage niscaiva capital politic. Și, ce să vezi? Bumerangul zburdă vesel dintr-un colț în altul al României.
Habarniștii: ”trăiască inițiatorul! în sfârșit, elevii nu mai au program încărcat!”
Profesorii: ”rămânem fără ore, e rău! Ne pierdem norma!”
Elevii: ”??? !!! ))))) ”
Părinții: ”trebuie să-l mai dau la niște meditații!”
Și cum ”divide et impera ” e la modă, asta vom avea.
Și, brusc, vă apărea SALVATORUL, un sol de pace c-o năframă cu siglă de partid la vedere și va găsi rezolvarea conflictelor.
La ce aiureli bântuie prin școala românească, ce mai contează niște vălurele în an electoral?
Exact ce trebuia: mai putin sport, desen sau muzica, discipline care pot contribui la dezvoltarea tinerei generatii…
De ce nu se desfiinteaza orele de religie din scoli??? Credinta e una dar religia e alta! Credinta e personala; religia e determinata, in prima parte a vietii, de parinti. Dupa ce tinarul isi formeaza o parere despre viata, este liber sa aleaga ce religie i se potriveste. Cu ce te ajuta religia, ca disciplina, in dezvoltarea personala??? Mai util ar fi fost, pentru tanara generatie, transmiterea unor cunostinte in domeniile : circulatie rutiera, bune maniere, drept.
Constat, insa, ca religia, care este un segment al istoriei, este mai importanta. De ce?? De ce sa fie favorizata breasla preotilor? Care este rolul acestora in societate, in afara de inducerea unor convingeri in momentele electorale??
In secolul XXI traim sau in evul mediu???!
Foarte bine, sa reduca orele ca si asa e bataie de joc. Nimeni nu se gandeste ca exista un balast informational imens si asta e motivul pentru care rata abandonului scolar este atat de ridicata in Romania. Sistemul de invatamant mafiot nu a facut decat sa impovareze de la an la an elevii cu informatii exagerat de stufoase la toate materiile iar la cele de examen nu mai rezista nici unul fara meditatii in privat, exact ce se doreste! Si uite asa infloreste economia subterana si le merge grozav profesorilor? Elevul?! Cine dracu’ e asta si ce mai vrea?! Aici este despre profesorii aflati in centrul sistemului de invatamant. 60% dintre ei frustrati si complexati cu necesitate imperioasa de a efectua niste evaluari psihologice!
Ce ne intereseaza pe noi ce fac alte tari? Iar experimente? Adaptati va la realitatea din teren si gata, lasati i pe altii
in primul rand profesorii sa fie pensionati la 65 ani. in al doilea rand este inutila religia din clasa 0 pana in clasa a 12-a. si mai sunt materii la care se poate umbla. de ex, istoria 2 ore pe sapt, geografia si biologia una? de ce istoria 2?