Consiliul Județean și banii pentru biserici: Și ne iartă pe noi, păcătoșii!

Până în acest moment al anului 2019, din bugetul județului, s-au alocat către biserici și mănăstiri din Neamț 5.516.000 lei. Cam 1,2 milioane de euro. Sumă importantă, într-un județ care nu se poate lăuda cu mari investiții din fonduri proprii, pentru simplul motiv că banii sunt puțini. Astfel de alocări se fac an de an, din ce în ce mai consistente, crescând parcă odată cu inflația, de parcă aceasta s-ar regăsi în modalitatea în care aleg unii să investească în cele sfinte. De obicei, în anii electorali, banii se alocă înainte de alegeri. 2019 nu face excepție.

26 mai 2019. Alegeri europarlamentare. Importante nu neapărat prin trupa României expediată la Bruxelles, când prin semnalul dat către alegători pentru următoarele alegeri, prezidențiale, locale și parlamentare.

24 aprilie 2019. Consiliul Județean Neamț alocă 3.000.000 de lei – sumă record pentru județ! – către 49 unități de cult.

10 noiembrie 2019. Primul tur al alegerilor prezidențiale, poate cel mai important scrutin, fiindcă poate consemna o victorie decisivă a dreptei sau poate da semnalul revenirii PSD pe cai mari.

31 octombrie 2019. Consiliul Județean Neamț alocă 1.848.000 lei pentru 46 unități de cult. Unele parohii sau mănăstiri nu sunt la prima finanțare.

Între aceste două alocări majore, s-au petrecut și altele, mai mici. Bunăoară, pe 26 august, s-au dat 770.000 lei pentru 20 se unități de cult, printre care Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și Comunitatea Penticostală, care au rupt 290.000 lei.

Dacă ar întreba cineva la Mitropolie, la Consiliul Județean sau vreun consilier, răspunsul ar fi, probabil, că e doar o coincidență de date, că sincronicitatea își face de cap, fiindcă, nu-i așa, timpul este relativ. Bine, în cazul solicitărilor trimise Consiliului Județean de mănăstiri, parohii sau chiar Mitropolia Moldovei ori Arhiepiscopia Romanului, timpul este și oportun, fiindcă cererile pleacă (și ajung) exact la momentul potrivit. Nu scrie nicăieri clar ”Atenție, vin alegeri și aveți nevoie de noi!”, dar nici nu stă nimeni să mai citească printre rânduri.

Sigur, legea permite acordarea acestui sprijin, pentru că fiecare Guvern se teme de vot și are nevoie de ajutor. Așa există Ordonanța 82/2001, ”privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 4, alin. (2) și art. 5, alin. (1) din anexa la Hotărârea Guvernului nr.1470/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

* Pentru ce se dau banii

Potrivit legii, se pot da bani pentru orice doresc cei care administrează unități de cult: completarea fondurilor necesare pentru funcționare celor fără venituri sau cu venituri reduse, construirea și repararea sau conservarea unităților de cult, amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase, construirea și repararea clădirilor având destinația de așezăminte de asistență socială și medicală a unităților de cult și activități de asistență socială și medicală susținute de acestea.

Este evident că niciun om cu scaun la cap nu este împotriva alocărilor de fonduri pentru unitățile de cult care nu. Totuși, e greu de crezut că majoritatea nu se pot descurca, în condițiile în care cei care le reprezintă nu dau deloc semne de sărăcie, ba dimpotrivă. Mașinile de lux, viața opulentă a multor preoți par să contrazică lipsa de bani. Și, parcurgând lista finanțărilor din 2019, sunt foarte puține cereri de bani pentru activități sociale sau medicale, pentru activitate muzeal-religioasă. Cele mai multe fonduri sunt cerute pentru reparații – fără a detalia ce anume înseamnă asta -, pentru schimbat acoperișuri sau construit alte biserici. Care, în unele cazuri, se întind pe ani buni și costă enorm, raportat la populația din zonele respective. Practic, se construiesc mici catedrale, în locuri în care o bisericuță ar fi suficientă. Pare un fel de întrecere socialistă de genul ”cine-o are mai mare”.

* Grumăzești, bani mai mulți decât Piatra Neamț sau Vânători-Neamț

O analiză a sumelor acordate de Consiliul Județean arată clar câteva lucruri. În primul rând că acordarea banilor ține de influența și zona de activitate a celor care cer și care dau. De exemplu, doar în 2019, bisericile și o mănăstire de pe raza comunei Grumăzești au primit 484.000 lei. Pentru ce anume se poate vedea din tabel. Și sunt cinci cereri, cu alocări importante.

Parohia ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, Sat. Topolițacentrul social și capelă mortuară100.000
Parohia ”Sf. Ioan Botezătorul”, Sat. Topolița Continuare construire casă socială și capelă mortuară  50.000
Parohia ”Sf. Mc. Varvara”, Sat.Topolița centrul social și capelă mortuară100.000

   50.000

Parohia ”Sf. Atanasie și Chiril” Curechișteasculptura catapetesmei   20.000

14.000

Mănăstirea Brădițelînvelitoare clădiri existente chilii și magazine150.000

Raportând aceste sume la municipiul Piatra Neamț, unde s-au dat 840.000 lei pentru 15 proiecte, este evident că bisericile din comuna natală a lui Ionel Arsene au primit mult mai mulți bani pe cap de locuitor.

Parohia ”Sf. Mc. Mina”Continuarea construcției bisericii150.000
Parohia ”Întâmpinarea Domnului”Construire biserică parohială  50.000

50.000

Parohia ”Cuvioasa Parascheva”Lucrări de reparații și întrețineri la biserică  50.000

50.000

Parohia ”Sf. Împărați Constantin și Elena” – Gara VecheContinuarea lucrărilor biserică parohială100.000

30.000

Protopopiatul Piatra NeamțCentru social al Protopopiatului100.000

30.000

Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” Precista ILucrări de consolidare și înlocuire a învelitorii la biserică   50.000
Parohia Mărăței IIPictură pentru biserica parohială   50.000
Parohia ”Sf. M. Mc. Gheorghe”Înlocuire ferestre și uși   30.000
Parohia ”Sf. Gheorghe”Lucrări de pictură a bisericii parohiale   50.000
Parohia ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”Lucrări de construcție la biserica parohială   50.000

O întrebare firească se ivește: de ce bani pentru bisericile din Piatra Neamț, în condițiile în care cu greu se poate spune că aici ar fi lipsă de fonduri? E greu de crezut că nu sunt venituri într-un oraș, chiar dacă sunt mai mulți preoți arondați într-o parohie. Dacă nici în Piatra Neamț, în parohii bine garnisite, nu există bani, atunci e clar că toate parohiile ar trebui să sufere din cauza lipsurilor financiare! Și a nu se uita că, măcar teoretic, preoții au salariu de la bugetul de stat. La fel și o parte din personalul care trebăluiește în biserici. Că, din salariu, plătesc abonamente, reviste sau ”donează”, direct din statul de plată, pentru catedrale, este o altă poveste, care n-ar trebui să-l intereseze pe plătitorul de taxe și impozite, același care achită și contribuții la biserică, donează sau dă acatiste.

Tot spre comparație, o comună plină de biserici și mănăstiri, precum Vânători-Neamț, primește 360.000 lei, în care sunt incluse și contribuții aferente la două proiecte de reabilitare, la Secu și Sihăstria.

Parohia ”Sf.Voievozi” și ”Tăierea Capului Sf. Ioan BotezătoruI”Desființare parțială a casei sociale și reconstruire100.000
Mănăstirea DobruLucrări interioare, instalații termice la bloc alimentar și corp chilii50.000
Parohia ”Sf. Nicolae”, LuncaConstruire biserică parohială30.000
Mănăstirea SihăstriaAsigurarea cofinanțării de 2% din valoarea eligibilă a Proiectului ”Consolidare, Restaurare și Conservare  Complex Monahal Mănăstirea Sihăstria”80.000
Mănăstirea SecuLucrări consolidare – restaurare a bisericii cimitirului100.000

Sume relativ mici au primit trei biserici din Târgu Neamț (150.000 lei), una din Roman (doar una, dar aici au existat alt tip de finanțări), care sunt depășite clar de unele comune. De exemplu, bisericile din Dumbrava Roșie primesc 400.000 lei (!?), cele din Gârcina 130.000 lei, Ștefan cel Mare 143.000, iar Bârgăuani 140.000 lei. Unii ar spune că este vorba despre o încercare de captare a bunăvoinței preoților în comune unde puterea dominantă din Consiliul Județean este interesată de victorii electorale.

* Adventiștii și penticostalii au binemeritat și ei

O privire atentă pe cele trei hotărâri ale CJ, arată că și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și Biserica Penticostală au cerut și au primit bani de la buget. În percepția populară, aceste culte erau cunoscute ca fiind foarte bigate, cu resurse uneori nelimitate, care nu-și puneau problema banilor, cât a recunoașterii și acceptării. Cum referendumul pentru familie a dovedit că sunt deja o forță bine pătrunsă și la nivel politic, era firesc, pe undeva, să apară și cereri de finanțare. Penticostalii au primit 200.000 lei (suma maximă acordată) pentru construirea unei case de rugăciune, iar adventiștii pentru lucrări la Ștefan cel Mare, Tupilați și Târgu Neamț.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, TupilațiTermosistem, lucrări de înlocuire învelitoare și zugrăveli interior30.000
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, Ștefan cel MareExecutare lucrări de montare centrală și instalație termică, izolarea termică a clădirii30.000
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, Târgu NeamțSchimbare centrală și instalație termică și reparații aferente30.000
Comunitatea Penticostală din Piatra NeamțConstrucție Casă de Rugăciune200.000

 * O listă amplă și câteva concluzii

Lista unităților de cult finanțate de Consiliul Județean, fără cele amintite mai sus, relevă finanțări, mai mari sau mai mici, cam pentru același lucruri.

Am făcut efortul de a unifica toate hotărârile Consiliului Județean (105/24.04.2019, 179/26.07.2019 și 239/31.10.2019), tocmai pentru a fi mai ușor de urmărit.

Unitatea de cultLucrări pentru care se solicită ajutor financiarSuma alocată

 

Parohia ”Sfinții Trei Ierarhi – Bejeni, HumuleștiContinuarea lucrărilor de construire a bisericii parohiale200.000
Parohia ”Nașterea Maicii Domnului”, BălțăteștiContinuarea lucrărilor de construire a bisericii parohiale50.000

50.000

Parohia ”Sfântul Nicolae” Valea Seacă, BălțăteștiContinuarea lucrărilor de construire a bisericii parohiale50.000
Parohia Telec, Bicazu ArdeleanLucrări de reparații curente la casa de prăznuire20.000
Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” PodoleniContinuarea lucrărilor de construire ”Centru de servicii sociale50.000
Parohia ”Adormirea Maicii Domnului”, GhindăoaniContinuarea lucrărilor de consolidare și refacere șarpantă la biserica parohială, construire turn clopotniță și dren de protecție50.000
Parohia ”Sfântul Nicolae” Pipirig II, PipirigRestaurare, consolidare și conservare biserica de lemn, turn clopotniță, anexe100.000

50.000

Parohia Roznov II, Roznov,Pictură biserică parohială30.000
Parohia ”Sf. Ap. Petru și Pavel” Roznov IIContinuarea lucrărilor de pictură30.000
Parohia Secu-TașcaConstruire și realizarea iconostasului30.000
Parohia ”Sf. Spiridon” TașcaExecutarea lucrărilor de construire casă socială30.000
Mănăstirea Văratec, AgapiaAsigurarea cofinanțării de 2% Proiect ”Punerea în valoare a patrimoniului cultural prin conservarea și consolidarea Bisericii ”Sfântul Ioan Botezătorul”35.000
Parohia ”Sfântul Vasile”, Sat Târzia, BrusturiContinuarea lucrărilor de reparații și reabilitare a bisericii parohiale50.000

30.000

Mănăstirea Războieni, RăzboieniLucrări de extindere corp chilii, trapeză și anexe50.000

50.000

Parohia ”Sf. Mina” Marginea, RăzboieniLucrări de construire a casei parohiale20.000
Mănăstirea ”Nașterea Maicii Domnului” TazlăuAsigurarea cofinanțării de 2% din valoarea eligibilă a Proiectului ”Restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Tazlău”100.000
Parohia ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică” Dragomirești,  DragomireștiEfectuarea lucrărilor de reparații curente la fațada bisericii parohiale30.000

20.000

Parohia ”Tăierea Capului Sf.Ioan Botezătorul” PetricaniContinuarea lucrărilor de construcții și instalații de la casa socială și parohială28.000
Parohia Târpești, PetricaniExecutare lucrări de reparații a învelitorii la biserica parohială30.000
Parohia ”Sf. Voievozi” BrusturiÎnlocuire acoperiș biserică parohială40.000
Parohia Zăneștii de Jos, ZăneștiFinalizare instalație termică la biserica parohială45.000
Parohia ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Bicaz II, BicazSchimbare destinație din Centrala termică în Paraclis și casă socială50.000
Parohia CordunReparații biserică parohială50.000
Parohia HoriaConstruire ”Așezământ Cultural-Filantropic”50.000
Parohia Ion CreangăReparații curente – schimbarea tâmplăriei la biserica parohială22.000
Parohia ”Sf. Împărați Constantin și EIena”, Municipiul RomanConstruire Centru Social Cultural50.000
Parohia Cotu-Vameș II, Cotu Vameș, HoriaConstruire ”Așezământ Cultural-Filantropic”30.000
Parohia Chilii, Valea UrsuluiReparații curente la biserica parohială50.000
Mănăstirea Giurgeni, Valea UrsuluiLucrări de reabilitare instalație termică la biserica parohială49.000
Parohia Secuieni II,  SecuieniConstruire biserică parohială50.000
Parohia Moreni, Sat Moreni,  VăleniConstruire biserică parohială50.000
Parohia Butnărești, SecuieniLucrări de reparații curente la casa parohială50.000
Parohia TrifeștiAmenajare Centru social-cultural50.000
Parohia Miron Costin, TrifeștiConstruire Așezământul Social Filantropic20.000
Mănăstirea Portărița, Bradu, GrințieșLucrări de pictură la biserica mănăstirii100.000
Parohia ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, BrusturiLucrări de suprastructură ale noii biserici50.000
Parohia ”Înălțarea Domnului”, Brateș, TarcăuReparații curente la biserica parohială30.000
Parohia ”Sf. Treime” Straja,  TarcăuConstruire capelă mortuară30.000
Parohia ”Sf. Împ. Constantin și Elena”, Sat. Ruseni, BorleștiContinuarea lucrărilor de finisaje exterioare ale bisericii parohiale30.000
Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” RăuceștiReparații capitale la biserica parohială30.000

50.000

Parohia ”Țibucani”Instalație de încălzire a bisericii parohiale20.000
Parohia ”Sf. Împ. Constantin și Elena” Negrești IExecutarea lucrărilor de schimbare a acoperișului la biserica parohială20.000

30.000

Parohia Rediu, sat Rediu, BâraConstruire clopotniță, casă prăznuire, cameră mortuară30.000
Parohia ”Sfinții Trei Ierarhi” – Lunca, Sat. Poiana Largului,  Poiana TeiuluiLucrări de restaurare-reamenajare la casa parohială30.000
Parohia ”Sf. Gheorghe” Petru Vodă, Poiana TeiuluiLucrări de reparații la casa parohială30.000
Parohia ”Buna Vestire” Poiana Largului, Sat. Poiana Largului, Poiana TeiuluiLucrări de restaurare-reamenajare la casa parohială30.000
Parohia Sf. Gheorghe, sat Cracăul Negru, CrăcăoaniExecutare lucrări de finisare la biserica parohială30.000
Parohia ”Sf. Înviere” SăvineștiContinuarea lucrărilor de construire a bisericii50.000
Parohia ”Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”, sat Ivaneș, Bicaz CheiLucrări de construire a capelei mortuare30.000
Parohia ”Sfinții Voievozi”, sat Bodeștii de Jos, BodeștiÎnlocuire instalație încălzire în biserica parohială și casa socială30.000
Parohia ”Sfântul Dumitru”, sat Sarata, DobreniÎnceperea lucrărilor de construire a prăznicarului bisericii parohiale30.000
Parohia Doina, GirovSchimbare a învelitorii bisericii30.000
Parohia Siliștea I, RomâniReabilitare și modernizare a casei de prăznuire30.000
Parohia ”Sf. Cuv. Parascheva” Vaduri I,  Alexandru cel BunLucrări de construire a casei parohiale30.000

Concluzii ar fi destule de multe. În primul rând, cele mai multe din aceste lăcașuri au primit bani și în anii anteriori. Și, pentru a primi din nou, ar trebui să deconteze, cu documente riguros întocmite și mai riguros verificate la finanțator.

Mai greu de înțeles este de ce o instituție precum Consiliul Județean nu face anual o selecție și nu finalizează, la nivel de investiție, măcar 4-5 obiective. E greu de priceput motivul pentru care se preferă banii dați cu țârâita la cât mai multe biserici. Numai dacă nu e vorba de interesul de a mulțumi forurile superioare bisericești, care, la rândul lor, trebuie să-i mulțumească pe preoții împovărați, la rândul lor, de contribuții și realizarea planului la vândut lumânări.

Pare o politică de finanțare meschină, care avantajează administratorii lucrărilor și nu încurajează cu adevărat investițiile utile. De exemplu, finanțarea centrelor sociale ar trebui să fie prioritară. A centrelor medicale, de asemenea, dacă ele există pe lângă biserici. Iar preoții care nu se implică în viața socială a localităților să fie trimiși la plimbare când vin să ceară bani.

Nu trebuie uitat un alt amănunt: unitățile de cult primesc bani și ajutoare, în diverse forme, și de la primăriile pe lângă care sunt arondate. Aproape toți primarii și consilierii locali aprobă bani pentru biserici, că așa e tradiția. Iar tradițiile se înnoiesc pe măsură ce alte culte intră în viața localităților.

Valentin BĂLĂNESCU

reclama psd

2 COMENTARII

  1. Ar fi bine sa vedem si lista banilor alocati pentru scolile care stau sa cadă varul de pe pereți, pentru sobele care abia fac față să scoată fumul pe ,,HOGEAGUL ÎNFUNDAT”, si in a cea zi totul miroase a ,,TIGAN ”in incinta scolii, dar nimeni nu spune nimic, inclusiv directorul de unitate .De ce cei care împărțesc acesti bani, nu s-au gândit să facă ceva pomene și cu școlile???Oare nu știu de unele instituții de învățământ din mediul rural că elevii stau în frig în unele perioade ale anului?Oare nu au vazut, auzit, sau nu au timp să facă o verificare și să le dea voie a celor directori pusi tot de ei pe incompetențe să facă si ei solicitare direct catre CJ, să primească bani la fel ca BISERICILE.

  2. “LISTA COPIILOR” care nu pot merge la scoala din cauza saraciei (si nu din cauza ca paraintii nu vor sa munceasca!!!!!!!!!), “LISTA SCOLILOR/GRADINITELOR” care arata ca in evul mediu, “LISTA COPIILOR RAMASI FARA PARINTI, CARE SUNT NEVOITI SA PLECE DIN TARA”, “LISTA POLITICIENILOR POMONAGII” care ridica mana in sedinte, “LISTA SERVICIILOR MEDICALE….FARA MEDICI”, doar ca popii sa indemne enoriasii pe cine sa voteze…….M-AM SATURAT, ASA CA……NU AM CINE SA VOTEZ!!!!!!!!! Toti sunt o apa si-un pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.