Explicația votului masiv de la Mănăstirea Sihăstria: secția e în sala de mese

Mănăstirea Sihăstria ține capul de afiș ca prezență la vot în ultimii ani, cam la toate tipurile de scrutin organizate. Alegerile prezidențiale de astăzi, 10 noiembrie, nu fac excepție. Până la ora 14.50, la secția nr. 486, din incinta mănăstirii, votaseră 142 persoane, din care 101 pe liste suplimentare. Procentul, 85,02%, va fi cu siguranță depășit pe măsură ce se apropie ora închiderii urnelor. Sihăstria este, prin tradiție, o secție unde se depășește pragul de 100%. Au fost sesiuni de alegeri unde s-a ajuns și la 400%!

Motivul este simplu și ține de o cutumă a locului: toți participanții la slujba religioasă sunt poftiți la masă la finalul liturghiei. Pe serii, de la prânz până la lăsarea întunericului, sute de credincioși trec pe la sala de mese a mănăstirii. Și, după ce mănâncă, se opresc și la vot, fiindcă secția e amenajată chiar lângă ușa trapezei.

La secția 486, sunt 167 de alegători înscriși în lista permanentă, toți călugări de-ai mănăstirilor Sihăstria și Secu. Astăzi, 10 noiembrie, până la momentul încheierii slujbei religioase, votaseră numai 21 din lista permanentă, majoritatea de la Sihăstria, fiindcă viețuitorii de la Secu n-apucaseră încă să sosească. În schimb, la aceeași oră, erau deja 61 pe liste suplimentare și tot mai veneau. Foarte mulți erau veniți de prin alte județe, din Iași, Suceava, chiar Maramureș și Bihor. Secției i-au fost alocate 300 de buletine de vot, dar președintele Vasile Dascălu era sigur că avea să mai ceară, că nu vor fi suficiente. (C.M.)

vot sihastria (1)
vot sihastria (2)
vot sihastria (3)
vot sihastria (4)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *