Ora 9.00. Votul a început în forță în Neamț, semn că și PSD-ul, sau mai ales el, și-a mobilizat alegătorii pentru vot. Procentajul pe județ aproape de ora 9.00 este de 3,29%, la o sutime de cel național. În orașe se votează cam la fel, dar în mediul rural, în localități în care primarii PSD au fost muștruluiți pentru rezultatele slabe, avem o prezență neașteptată, la vot pentru mediul rural.
Recordul la ora 9 pare să fie deținut de secția de votare nr. 209, deschisă în căminul cultural din Nechit, unde procentajul a atins deja 39,48%! Evident că legătura se face imediat cu Mănăstirea Nechit, deoarece au votat doar 9 persoane de pe listele permanente și 83 pe listele suplimentare.
Alte date: Târgu Neamț, procent de 3,75%, Roznov 3,70%, Piatra Neamț 3,51%, Roman 3,79%.
ORA 10.45: Două secții din Girov au rămas fără lemne, pentru că li s-a terminat stocul după frigul de azi-noapte. Primarul și viceprimarul au depus plângere la poliție împotriva unui ziar online. Detalii aici.
ORA 10.55: Prezența în județul Neamț a depășit 10,15%. Sunt înregistrate 4.639 de voturi pe liste suplimentare.
ORA 11.10: Incident minor, dar sonor în comuna Ștefan cel Mare. Detalii aici.
ORA 11.25: La Rotunda, Doljești, după ce s-a încheiat slujba la biserică, credincioșii s-au mutat alături, unde este secția de votare. Sporul de prezență a crescut rapid cu vreo 70-80 de alegători, care s-au adăugat celor aproximativ 200 care votaseră deja.
ORA 11.50: La Totoiești, Tupilați, la intrarea în secția de votare, se aplică principiul ”întâi spălat, apoi votat”. Detalii aici.
ORA 12.10: La secția 332 Poiana, comuna Negrești, prin tradiție cu număr mare de votanți de etnie rromă, care, se știe, votează cât se poate de interesați, la ora 11, votaseră numai 51, din 321 aflați pe lista permanentă.
Surpriza a fost când, la intrarea în secție, l-am găsit pe Neculai Ivanov, fostul consilier municipal de Piatra Neamț și director al companiei Apa Serv, care, acum, ca reprezentant PNL, a venit să vadă dacă sunt probleme de turism electoral. Cu acest prilej, a împărtășit și un secret, ca om trecut prin multe bătălii electorale: turismul electoral se face la primele ore ale dimineții în localități precum Poiana, pentru că ”cine îi ia primul, ăla obține voturile”. Nu se practică, deci, turism electoral după-amiaza.
ORA 12.45: Surprize la Bicaz – se votează în familie. Detalii aici.
ORA 14.30: Toate eforturile pentru a transforma județul Neamț într-unul turistic au dat roade. Mai ales când turismul ecumenic se intersectează cu interesul electoral. Detalii aici.
ORA 15.00: ”Lumea stă la restaurant, în loc să meargă la vot!”. Detalii aici.