Mutarea Serviciului de Permise la Galleria a crescut ”fantastic” chiriile din zonă

pietricica turism

Mutarea Serviciului de Permise și Înmatriculări la Galleria Mall are un motiv vechi de 5 ani. În 2014, Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne a constatat că atât Serviciul de Pașapoarte, cât și cel de Permise își desfășoară activitatea în condiții improprii pentru toată lumea. În ghișeele de lucru cu publicul erau temperaturi insuportabile vara, astfel că, din lipsă de aer, câte o angajată mai leșina din când în când, iar iarna nu se putea sta de frig. În birouri, cam aceeași situație, cu excepția nefericită a biroului ofițerilor de la Permise, unde, iarna, era o temperatură foarte apropiată de cea a mediului, ”datorită” unui perete exterior, integral din sticlă.

Serviciul de Pașapoarte s-a mutat imediat, înapoi, la fostul Bancorex, silențios și fără niciun fel de probleme. Serviciul de Permise n-a găsit loc nicăieri și a rămas la ”mall-ul de la piață”, celebrul Forum Center, adunând refuzuri de peste tot, inclusiv de la Shopping City, care a comunicat, la scurt timp după deschidere, că toate spațiile sunt ocupate. A apărut, cumva, oportunitatea Galleria Mall, cu un spațiu liber de 460 mp. Alături de noul sediu, a răsărit și un birou de acte auto, singurul acceptat de administratorii Galleria, lucru care a încins spiritele din rândul micilor afaceriști din domeniu și a crescut chiriile pe strada Plăieșului.

* Folclor urban cu potentați și deputați

Doamna Șerban, soția deputatului Ciprian Șerban, administrează mai multe mall-uri Galleria din țară, inclusiv pe cel de la Piatra Neamț”, ne-a declarat un bărbat, care are un birou de acte auto exact lângă fostul sediu al Serviciului de premise de la Forum Center. ”Singurul scop al mutării a fost să ne elimine pe noi și să-și facă el afacerea cu biroul de acte auto. Este loc la Galleria. A plecat magazinul New Yorker și a rămas un spațiu de 300-400 mp. Ne lovim de refuz. Am depus cereri toți de aici și n-am primit nici măcar număr de înregistrare. Mari afaceri nu facem, câștigurile noastre sunt din asigurări RCA și CASCO. Eu, cu 4 birouri, fac 50.000-60.000 de lei pe lună, din comisioane. Mai iese ceva din fotocopii, tehnoredactori, dar nu mare lucru. Ce voi face? O lună, două, mai rămân aici, pentru că aici știu să mă găsească vechii clienți când le expiră asigurările. Între timp, am găsit o cameră cu chirie, la o casă de pe strada Plăieșului, vizavi de Galleria. O singură cameră, de vreo 10 mp. Și cere omul 300 de euro pe lună! Au crescut fantastic chiriile în zonă! E primul efect al mutării. Primul care a închis aici a fost domnul de la Acte Auto Leo. A spus că el nu are nicio legătură cu biroul care s-a deschis la Galleria, ci doar o înțelegere, pentru că le-ar fi vândut o aplicație pe care a făcut-o el pentru acte. Eu cred că e mai mult de atât. Tot am sperat că nu se vor muta, că se vorbește de multă vreme și până acum nu s-a întâmplat”.

În Forum Center, se vorbește aprins despre Leonard Chirica – om de încredere al lui Viorel Măstăcăneanu -, și despre Ciprian Șerban.

Una dintre inițiatoarele unei reclamații către DNA, în care l-a vizat în primul rând pe deputatul Șerban, exact asta spune: ”Ciprian Șerban nu se expune. De fapt, Leonard Chirica ar fi cel cu biroul, deși noi l-am întrebat și el spus că doar a făcut un contract să le furnizeze proprietarilor biroului o aplicație pentru acte auto. Eu știu că nici angajații de la Permise nu erau mulțumiți de mutare, pentru că acolo au spațiu mai puțin. Dar a fost o manevră pentru că soția domnului Șerban este administratorul mall-ului și s-a asigurat că nu vine nimeni să-i facă vreo concurență. De aceea au fost respinse toate cererile noastre de a închiria spații în mall. Nu am găsit decât varianta de a închiria niște teren în curtea unui om și de a monta birouri tip container. Va costa în jur de 8.000 de euro containerul, în care încap cam 4 birouri, și 700 de euro lunar chiria pentru terenul de dedesubt. Știți cum e? Când au fost permisele și înmatriculările la Bancorex, nimeni nu a reușit să-și deschidă birou de acte auto în incintă, deși toți au încercat. Inclusiv un fost polițist. Nu s-a dat voie, pur și simplu! S-au deschis pe la casele din jur și fiecare s-a descurcat cum s-a priceput. Dar acum, din atâtea cereri, doar una a fost acceptată. Și faptul că în spatele acelui birou există «cineva» ridică niște semne de întrebare. Am făcut plângere la DNA București, dar ni s-a răspuns că nu e scrisă conform legii și cu asta s-a terminat. Nu am spus despre cine este vorba, doar am menționat un deputat PSD, fără nume”.

La Forum Center, existau 17 birouri de acte auto. Unele și-au închis activitatea deja, din ziua mutării Serviciului de Permise (4 noiembrie) sau anterior, cum este cazul d-lui Leonard Chirica. Mall-ul de la piață arată trist.

Există viață doar la parter, la etajul I, unde este un magazin mare de mobilă și alte câteva firme mici și, parțial, la etajul II. La etajul III, mai sunt foarte puține birouri de acte auto și un ghișeu al Direcției de Taxe și Impozite. Spațiul abia eliberat al Serviciului de Permise așteaptă noii locatari, care vor fi de la aceeași Direcție de Taxe a primăriei. Ca să fie funcțional vara, când, în interior, sunt 42°, dar și iarna, când sunt doar 5° prin unele birouri, ar trebui să se ocupe cineva. De exemplu, administratorul Locativserv, care, de 5 ani, n-a reușit să facă mai nimic la etajul IV, eliberat prin plecarea Serviciului de Pașapoarte. Într-un singur loc se fac lecții de canto și undeva, vizavi, cursuri de pictură. În rest, tot etajul este ”locuit” de tuburi de aerisire și tâmplărie veche. Era animat când veneau oamenii la coadă, la Permise și Înmatriculări, și nu aveau unde merge la toaletă. Acum, personalul de curățenie știe că se va muta o televiziune într-un colț, iar în rest – spațiu liber, ”hărți” generoase pe tavan de la apa de ploaie și senzația că locul a fost părăsit în grabă.

* Ciprian Șerban neagă

Galleria Mall Piatra Neamț are un cetățean sirian drept administrator. El a discutat, în repetate rânduri, cu solicitanții de spații și le-a spus că termenii de încheiere a contractelor sunt deciși ”mai sus”, adică la București. Responsabila de la Capitală cu încheierea contractelor ne-a declarant că politica firmei este foarte clară și, în niciun caz, în spațiul eliberat de un magazine mare nu se vor face multe birouri mici de acte auto. Doar în situația în care primul venit, care a tras deja lozul câștigător – miza fiind cele peste 30.000 de asigurări RCA plus cele CASCO care se încheie în fiecare an -, nu va face față solicitărilor, se va lua în calcul deschiderea altor birouri de profil.

Cât despre d-na Anca Șerban, ea nu a administrat niciodată Galleria Mall, dar este implicată într-o afacere din mall.

Soția mea este asociată, cu 25%, la Funtastic și atât”, ne-a declarat deputatul Ciprian Șerban. ”Nu are absolut nicio legătură cu administrarea mall-ului și nici cu biroul de acte auto proaspăt deschis. Nici eu nu am vreo legătură cu acest birou, nici direct, nici indirect. Zvonul că aș fi implicat în mutarea Serviciului de Permise și Înmatriculări a plecat de la o singură persoană – o doamnă care are un birou de acte auto la Forum Center -, pe care nici măcar nu știu cum o cheamă, dar ea i-a convins pe ceilalți că eu stau în spatele mutării. Ceea ce este complet fals”.

Invocând interdicția de a comunica date cu caracter personal, d-na Loredana, de la Mars Commercial Center București, firma care administrează Galleria Mall Piatra Neamț, a refuzat să ne spună numele firmei care a reușit să obțină spațiul de lângă sediul Serviciului de Permise și Înmatriculări. Dar este o chestiune de timp, probabil puțin timp, până se va afla a cui este de fapt. Primii interesați sunt, desigur, cei care se ocupă de mulți ani cu asigurările auto și știu foarte bine că este profitabil să fii la locul potrivit când omul vrea să-și înmatriculeze repede mașina și nu poate fără să aibă asigurarea RCA încheiată.

Cristina MIRCEA

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu detalii despre ceea ce se intampla la Galleria Mall, insa referitor la spatiile ce stau libere la Forum Center, va pot spune ca eu am facut cerere pentru inchirierea unui spatiu aici, din luna august a acestui an si am primit de curand raspuns de la Primaria Piatra Neamt, caci acolo se depun cererile, precum ca licitatia in urma careia obtineam inchirierea spatiului programata pe 11 noiembrie, a fost anulata pana la noi reglementari. Deci au trecut 4 luni de zile de cand am depus cererea, timp in care se puteau aduna niste bani la bugetul local. Si aici nu ma refer doar la cazul meu, ci la ceilalti potentiali clienti, dornici de a inchiria spatii la Forum, dar totusi nu inteleg de ce nu se doreste si se amana acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.