În pline discuții despre variantele de aerisire a programei elevilor, reapare în atenția publică ideea de after-school și masă caldă la școală. Problema banilor pentru dezvoltarea acestor programe amânate sau doar experimentate, până acum, s-ar rezolva prin accesarea fondurilor europene. Cel puțin așa anunță vicepremierul Raluca Turcan, pe Facebook, indicând că finanțările europene pot fi direcționate și pentru modernizarea infrastructurii școlare, dar și pentru programe educaționale incluzive, precum cel de After–School generalizat și alimentație în școală. Plus că programul after-school generalizat ar rezolva și problema profesorilor care și-ar pierde catedrele.
O masă caldă în școală este un program care se derulează la nivel de pilot de vreo trei ani într-o singură școală din județul Neamț. Este vorba de Liceul cu Program Sportiv Roman, unde abia anul acesta s-a reușit ca elevilor să li se servească masa la cantină de la începerea anului școlar și nu spre finele acestuia. „În acest an, spre deosebire de ceilalți ani, am reușit ca împreună cu Primăria Roman să demarăm programul chiar de când a început școala. Primăria a încheiat un contract-cadru și nu s-a mai întârziat, ca până acum”, a declarat Constantin Lupușoru, directorul LPS Roman. Au fost întârzieri în fiecare an de când liceul, care are și gimnaziu, a aplicat programul „o masă caldă pe zi”, fie din cauză că banii veneau de la guvern târziu, fie din cauza licitațiilor.
Ideea reluării programului After-School, mai ales că și legea care prevede reducerea orelor în învățământul preuniversitar a fost promulgată, a fost discutată și de sindicaliști cu ministrul Educației. Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț a participat la aceste discuții, de la București și a declarat că introducerea After-School pe banii de la buget, nu ai părinților, este una dintre propunerile sindicaliștilor. „Am prezentat soluții la problema reducerilor de ore, inclusiv cu implementarea After-School și cu asigurarea unei mese calde pe zi. Noi am cerut amânarea aplicării reducerii orelor în măsura în care nu știu dacă din toamna anului viitor toate școlile sunt pregătite. Mă refer la școlile din rural, unde nu prea sunt condiții pentru servirea mesei de prânz, de exemplu”, a declarat viceliderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. (C.I.)