Scandalul de la Creșa Precista din Piatra Neamț, în care părinții acuză o îngrijitoare că i-a bătut fetița în vârstă de 2 ani și 3 luni, este în faza comisiilor cu specialiști în domeniul maltratării copiilor. Care trebuie să analizeze dacă fetița a fost abuzată fizic și/sau emoțional în instituția publică.
O primă anchetă făcută în acest caz de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copiului Neamț spune că fetița nu a fost abuzată fizic și că are o vârstă prea mică pentru a fi evaluată psihologic.
Astăzi, 6 noiembrie, conducerea Direcției de Asistență Socială Piatra Neamț face o serie de precizări. Potrivit directorului Ana Berea, sesizarea privind comportamentul îngrijitoarei Dorina Ciubotaru a fost făcută prima dată pe 24 octombrie, în scris, de Elena Celmare, șefa creșei și de Ana Maria Rotaru, responsabila creșelor.
”Sesizarea făcută în scris de doamna Elena Celmare și de coordonatoarea creșelor, Ana Maria Rotaru ne-a fost transmisă, în scris, în ziua de 24 octombrie, când erau și părinții fetiței la creșă. În aceeași zi am procedat la desfacerea contractului individual de muncă al îngrijitoarei Dorina Ciubotaru. Aceasta lucra de 4 ani la Creșa Precista, iar înainte a lucrat la Creșa „Veronica Filip”. Nu am avut, până acum, nici o altă sesizare, de la vreun alt părinte sau de la angajații din nici o creșă. Este prima situație de acest gen”, declară șefa DAS Piatra Neamț.
Mai mult, la reînceperea activității, în luna septembrie, îngrijitoarea a prezentat documente medicale obligatorii: ”Îngrijitoarea avea analizele medicale la zi și avizul psihologic cu mențiunea apt. Doar acel cazier care se eliberează de la poliție, pentru infracțiuni în legătură cu copiii, nu l-a prezentat”, adaugă Ana Berea. Cazul a fost adus, tot pe 24 octombrie, în atenția comisiei de disciplină, iar audierile au început față de toți salariații și colegii îngrijitoarei acuzate.
Tot cronologic, a doua zi a fost sesizată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, care este „instituția responsabilă cu privire la confirmarea sau infirmarea situațiilor de abuz, iar astăzi, 6 noiembrie s-a constituit o echipă interdisciplinară cu responsabili ai DAS și ai DGASPC pentru soluționarea acestui caz”, precizează aceeași sursă. Totuși, până astăzi, cei de la DGASPC au făcut o primă acnhetă, în 31 octombrie, la sesizarea instituțională scrisă a DAS, înregistrată pe 28 octombrie. „Potrivit raportului, în urma anchetei nu s-au constatat, la evaluarea fizică directă, urme de abuz fizic asupra copilului. O evaluare psihologică, prin joc sau desen, de pildă, nu se poate face, întrucât copilul are o vârstă prea mică, iar evaluarea presupune un anumit nivel de dezvoltare, astfel încât copilul să conștientizeze, să înțeleagă și să coopereze. S-a recomandat Direcției de Asistență Socială să fie anunțate Poliția, Inspectoratul Școlar și alte instituții cu atribuții”, declară Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC.
Între timp, conducerea DAS va trimite solicitare primăriei pentru suplimentarea camerelor de supraveghere în toate creșele din Piatra Neamț: „În primul rând, vom monta camere de supraveghere video și audio în spațiul de joacă și în zona dormitoarelor din Creșa Precista, aici există camere video doar la intrarea în creșă și pe hol. Am făcut un necesar și vom trimite la primărie o solicitare pentru aprobarea în prima ședință a consiliului local a suplimentării sistemelor de supraveghere în toate creșele din Piatra Neamț”, adaugă directoarea Ana Berea, care precizează că acest caz este în ancheta poliției, ca urmare a plângerii depusă de mama fetiței, pe 1 noiembrie. (C.I.)
Un comentariu
Tot la aceasta cresa, dar acum 21-22 de ani (din pacate, atunci nu erau camere de luat vederi, nu puteai “pune” microfoane copiilor), nepoata mea, a fost plesnita/batuta, de catre o “doamna” ingrijitoare (Tincuta). Cum sa dovedesti ca micuta de 2 anisori spune adevarul?