Târgu Neamț: Taxele și impozitele ”înghețate” și ”atacate” doar de inflație

Marţi, 12 noiembrie, în sala de şedinţe a primăriei a avut loc un fel de dezbatere publică a proiectului de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2020. La dezbatere, unde ar fi fost bine să fie cât mai mulți cetățeni, reprezentanți ai societății civile, active doar pe rețele de socializare, reprezentanți ai tuturor partidelor, au participat primarul Daniel Harpa,  viceprimarul Vasile Apopei, şase consilieri locali PSD, funcționari publici din cadrul primăriei, directorii de la DAS si CIVITAS și un singur locuitor al orașului.

Impozitele pe anul 2020 vor rămâne la nivelul anului 2019. Însă trebuie avut în vedere adresa Ministerului Finanţelor Publice, care ne obligă să ţinem cont de rata inflaţiei de 4,6%. Noi nu mărim taxele şi impozitele, însă suntem obligaţi să aplicăm indicele de inflaţie, aşa cum ne cere Ministerul de Finanţe”, a declarat Daniel Harpa sintetizînd toată situația care a rezultat de pe urma dezbaterii.

Practic, administraţia locală a oraşului Târgu Neamţ nu a mărit impozitele şi taxele cetăţenilor, însă aplicarea indicelui de inflaţie de 4,6% va creşte uşor impozitele.

De exemplu, pentru o garsonieră cu o suprafaţă de 30 mp, impozitul va creşte cu 3 lei pe an, pentru un apartament cu 2 camere impozitul pe anul 2020 va creşte cu 7 lei, pentru un apartament cu 3 camere impozitul va creşte cu 9 lei, iar pentru un apartament cu 4 camere impozitul va creşte cu 12 lei.

Totodată, luând în considerare O.G nr. 6 din 2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, Consiliul Local Târgu Neamţ a aprobat facilităţi fiscale de anulare a penalităţilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la 31 decembrie 2018, datorate bugetului local de către contribuabilii din oraş. Data limită de depuneri a cererilor privind anularea penalităţilor este de 16 decembrie 2019.

De asemenea, se acordă o bonificaţie de 10% pentru contribuabilii care achită integral impozitul datorat pentru intregul an, anticipat până la data de 31.03.2020.

C.T. STURZU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.