Cu motoferastraul la “dentist”. Cum sa ingrijesti dintii unui lant de drujba?

Un motoferastrau, cunoscut popular sub numele de drujba, este definit in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, drept “o masina unealta, avand un lant prevazut cu dinti taietori, actionata de un motor si utilizata in special pentru taierea lemnului”.

Asa cum reiese din explicatia de mai sus, lantul de drujba este una dintre cele mai importante componente ale acesteia, alaturi de motor, iar intretinerea sa este cruciala.

In primul rand, un lant de drujba tocit iti va ingreuna considerabil munca, presupunand un efort mult mai mare din partea ta, dar si mult timp pierdut. In al doilea rand, daca lantul nu este ascutit corespunzator, motoferastraul va avea de suferit si se va defecta mult mai repede. Acest lucru se traduce prin cheltuieli suplimentare cu reparatia drujbei sau chiar achizitionarea uneia noi.

Daca totusi trebuie sa schimbi lantul de drujba, este extrem de important sa alegi unul compatibil cu modelul utilajului pe care il detii. Tocmai din acest motiv, la Roco Piese gasesti zeci de produse, provenind atat de la branduri renumite la nivel international, precum Stihl si Husqvarna, cat si de la Holzfforma, Oregon, Saratoga sau provenind din tari precum China ori Taiwan.

Intamplator sau poate nu, DEX-ul ne invata ca, in limba romana, drujba mai inseamna si “prietenie, intimitate, familiaritate”. Cuvantul provine din sarbescul “drugar”, care se traduce cuvant cu cuvant drept “tovaras”. De ce spunem ca nu este intamplator? Pentru ca motoferastraiele sunt ajutoare de nadejde pentru utilizatorii lor, iar acestia trebuie sa le intretina cu grija, pentru rezultate optime.

La fel cum sanatatea dintilor nostri presupune vizite regulate la cabinetul medicului dentist, tot asa dintii unui lant de drujba trebuie si ei intretinuti. In cazul lor, cheia este ascutirea, pentru a fi cat mai eficienti. Iata, in continuare, cateva sfaturi oferite de marele producator suedez de motoferastraie Husqvarna:

  1. O cincime din diametrul pilei de ascutire trebuie sa se afle in permanenta deasupra muchiei dintelui taietor al lantului de drujba. Utilizarea unui suport pentru pila reprezinta cea mai facila modalitate de a te asigura ca aceasta pozitie este mentinuta;
  1. Dintii trebuie ascutiti mai intai pe o singura parte. Miscarea pilei se va efectua intotdeauna dinspre interiorul dintilor catre exterior. Apoi, lantul de drujba trebuie intors, iar operatiunea reluata cu dintii de pe cealalta parte;
  1. Daca se observa ca suprafetele cromate ale zonelor active sunt avariate, dintele trebuie pilit putin mai adanc, pana se va inlatura portiunea degradata;
  1. Lungimile dintilor taietori ai lantului de drujba trebuie mentinute egale. Acesta pare un sfat evident, insa multi utilizatori mai putin initiati nu il respecta, rezultand intr-o scadere drastica a performantelor motoferastraielor;
  1. Nu in ultimul rand, limitatorii de avans trebuie verificati temeinic. Daca este cazul, si acestia vor fi ajustati.

In concluzie, pentru ingrijirea unui lant de drujba, este nevoie sa respecti intocmai pasii de mai sus. Odata realizati, motoferastraul tau se va comporta ireprosabil, intocmai precum unul nou, si te va ajuta sa duci la indeplinire orice activitate iti propui, fie ca e vorba de taierea unor lemne de foc sau lucrari de toaletare a pomilor.