Humuleşteanca Oana Cătălina Chiţu susţine concerte în Germania şi Polonia

Cântăreața berlineză de origine română, humuleşteanca Oana Cătălina Chiţu și trio-ul ei sunt așteptați sâmbătă, 14 decembrie, la Berlin şi duminică, 15 decembrie, la Solingen, Germania, să prezinte programul de Crăciun, care include colinde vechi româneşti. Săptămâna trecută, ei au concertat în Wroclaw (Polonia) şi Berlin (Germania), cu acelaşi program. Ansamblul lor este format din acordeonistul sârb Dejan Jovanovic și Vladimir Karparov, din Bulgaria, la saxofon, doi virtuoși pe instrumentele lor, cu care Oana Cătălina Chiţu colaborează de ani buni. Oana Cătălina Chiţu redescoperă colindele vechi româneşti, cărora le dă un farmec aparte, datorită vocii sale calde și interpretărilor neobișnuite. Acest concert al celor trei muzicieni din sud-estul Europei este o invitație de călătorie prin țara acoperită de zăpadă din amintirile Oanei adresată publicului internaţional.

Oana Cătălina Chiţu este născută la Humulești. În 1991 s-a mutat la Berlin, unde a studiat jazzul și canto clasic. Repertoriul ei include cântece ale rromilor și diferitelor culturi balcanice, precum și cântecele  Bucureștiului de altădată. Oana Cătălina Chiţu a devenit cunoscută şi prin interpretarea ei sensibilă și curajoasă din repertoriului cântăreței Maria Tănase. Albumul care îi este dedicat Mariei Tănase, „Divine”, și CD-ul anterior, „Bucharest Tango”, au fost lansate de cunoscutul label Asphalt Tango Records, din Berlin, care promoveaza printre alte grupuri şi faimoasa fanfară Ciocârlia.

Saxofonistul bulgar Vladimir Karparov este cunoscut atât în muzica balcanică, cât și în  jazz-ul modern. Este considerat unul dintre cele mai mari talente ale scenei jazzului bulgar și a fost onorat de mai multe ori pentru munca sa ca „Cel mai bun tânăr muzician de jazz din Balcani” sau, de asemenea, cu premiu la Concursul internațional pentru muzicieni de jazz din Monaco. Dejan Jovanovic s-a născut la Obrenovac (Serbia) într-o familie de muzicieni. A învățat să cânte la acordeon la vârsta de nouă ani. În 1999, Dejan Jovanovic a plecat la Berlin. Aici a studiat la Academia de Muzică „Hanns Eisler” acordeon clasic. Locuiește la Berlin, cântă concerte în toată lumea cu propria trupă sau ca invitat în diferite ansambluri, dar face și muzică pentru producții de teatru. (C.T. STURZU, FOTO: Erika Borbely HANSEN)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *