Investițiile majore realizate în municipiul Roman pe parcursul anului 2019

pietricica turism

Municipiul Roman continuă să se dezvolte, prin investiții realizate din fonduri proprii sau din fonduri europene, care să crească gradul de trai al romașcanilor. Prin proiectele derulate pe parcursul acestui an, s-a pus accent pe modernizarea în integralitate a mai multor artere principale, realizarea de noi locuri de parcare de reședință, asfaltarea străzilor din cartierele Bălcescu și Petru Rareș, extinderea rețelei de ape pluviale și extindere rețelei de gaze naturale. Prin atragerea de fonduri europene, s-a reabilitat termic un bloc, iar la alte șapte imobile vor demara lucrările în cel mai scurt timp. Tot cu fonduri de la UE, Primăria municipiului Roman a câștigat două proiecte, prin care două zone de spațiu verde neamenajat vor fi transformate în parcuri.

Am reușit, în acest an, să rezolvăm câteva din problemele importante din comunitatea noastră. Extinderea și realizarea unei rețele de canalizare optime pentru cartierul Petru Rareș și demararea lucrărilor de asfaltare a străzilor din această zonă vor conduce la un nivel de trai mult mai bun al locuitorilor, la fel cum am găsit soluții pentru asfaltarea străzilor din cartierul Bălcescu, o zonă care s-a dezvoltat în ultimii ani și pentru care era nevoie de asigurarea tuturor condițiilor de viață. În condițiile unui număr în continuă creștere al autoturismelor, am identificat soluții pentru a realiza nu mai puțin de 25 de noi parcări de reședință – cu 746 de locuri, iar alte 151 de locuri noi de parcare, din parcările de la CNRV și Judecătorie, aduc confort și siguranță participanților la trafic, dar și pietonilor. Odată realizate aceste investiții majore, vom putea, în anii următori, să ne concentrăm eforturile pe alte proiecte care să ofere noi perspective de dezvoltare a orașului”, a declarat primarul Lucian Micu.

Străzi modernizate în totalitate cu covor asfaltic

Investițiile în modernizarea străzilor din oraș au început în primăvară, când s-au efectuat reparații și s-a așternut covor asfaltic pe următoarele străzi: Olteniei, Maramureș, Toma Stelian, Spiru Haret, Gheorghe Doja, Albinelor, Plevnei, Cerbului, Panait Moșoiu, Dimitrie Cantemir, Cucutei (între str. Progresului și str. Bogdan Dragoș) C.A. Rosetti, Calistrat Hogaș, Anton Pann și Rodnei.

În acest final de an, au mai fost modernizate cu covor asfaltic următoarele artere: Chimiei, Alexandru Zirra, Mihail Zirra, Muncii, Castanilor, Petrodava, Dobrogeanu Gherea (segmentul dintre SMUR și strada Dumbrava Roșie), Aleea Matei Millo, Aleea Florilor, Aleea Moldovei, Aleea Luncii și scuar Hotel.

În cadrul unui parteneriat public-privat, Primăria municipiului Roman a reabilitat și modernizat în totalitate strada Nordului, o investiție realizată cu sprijinul companiei Holcim și mult așteptată, în special de firmele care au sediul în zonă.

Una dintre arterele importante din municipiu, care necesita investiții, este strada Mihai Viteazul, reabilitarea fiind realizată de Consiliul Județean, după ce administrația publică locală a realizat sistemul de preluare a apelor pluviale de pe segmentul dintre str. Ștefan cel Mare și Chimiei. În ciuda lipsurilor bugetare cauzate de măsurile guvernamentale care au prejudiciat bugetul, s-au identificat alte surse pentru ca Primăria municipiului Roman să suporte inclusiv lucrările de modernizare a trotuarelor de pe această stradă, lucrări care se apropie, în acest moment, de final.

Asfalt pe străzile din cartierele Bălcescu și Petru Rareș

Pentru două dintre cartierele importante din municipiu – Bălcescu și Petru Rareș -, administrația publică locală a identificat resursele financiare necesare pentru modernizare. În cartierul Bălcescu, a demarat investiția de realizare a sistemului de preluare a apelor pluviale. Până în acest moment, s-au finalizat lucrările pe străzile Cocorului, Ciocârliei, Narciselor și Zimbrului, iar până la finele anului se va încheia investiția și pe străzile Tinosului și Zebrei, urmând ca, în 2020, să se intre pe străzile Sărata, Salciei, Prundului și Vișinilor.

În vara acestui an, au demarat lucrările de modernizare a străzilor din cartierul Bălcescu. În primă fază, au fost modernizate cu covor asfaltic străzile Mărului, Ocniței, Pescarilor, precum și breteaua de legătură dintre str. Lupeni și Ocniței, urmând să fie amenajate cu pavele și trotuarele de pe aceste străzi. În toamnă, au început și s-au încheiat lucrările de modernizare cu asfalt a străzilor Zambilelor, Cărămidăriei, Fundătura Cânepei și Fundătura Urzicii.

Primăria municipiului Roman așteaptă și un răspuns de la factorii de decizie pentru proiectul depus, în vederea accesării de fonduri europene, prin care se propune reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Şcolii ”Carol I” (fosta Școală nr. 6), construirea şi dotarea Sălii de Sport, reabilitarea şi dotarea Grădiniţei din cartierul Nicolae Bălcescu.

În ce privește investițiile realizate în cartierul Petru Rareș, administrația publică locală a urmărit desfășurarea lucrărilor de realizare a canalizării de apă menajeră pe străzile Nicolae Bălcescu, Avram Iancu şi Ion Luca Caragiale şi a canalizării pluviale pe străzile Petru Rareş, Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Fundătura Crişan şi Ion Luca Caragiale. Deși lucrarea nu a fost deloc ușoară, constructorul se apropie de finalizarea ultimelor branșamente, pentru ca, mai apoi, toate aceste străzi să fie asfaltate. Încă din luna septembrie, odată cu finalizarea licitației, au început pregătirile pentru modernizarea străzilor cu covor asfaltic. În prezent, se lucrează la asfaltarea străzilor Avram Iancu și Fundătura Crișan.

Primăria municipiului Roman așteaptă un răspuns la proiectul care vizează construirea şi dotarea Corpului B şi a Sălii de Sport – Şcoala ”Costache Negri” pentru învățământul general obligatoriu şi reabilitarea şi modernizarea drumurilor publice în cartierul Petru Rareş din municipiul Roman, proiect depus în vederea finanţării cu suma de 18.459.735,19 lei (inclusiv TVA).

Trotuarele sunt modernizate cu pavele

O preocupare constantă a administrației publice locale constă în realizarea de investiții și în infrastructura pietonală. Astfel, pe lângă modernizarea cu covor asfaltic a străzilor din oraș, s-au identificat resursele financiare și pentru reabilitarea trotuarelor. Încă din luna septembrie, au început lucrările de modernizare a trotuarelor cu pavele de pe străzile Miron Costin, Sucedava (între strada Oituz și bulevardul Nicolae Bălcescu) și Primăverii. La acestea, se adaugă modernizarea trotuarelor de pe următoarele străzi: bulevardul Roman Mușat (între bulevardul Republicii și strada Mihai Viteazu), Aviatorilor, 22 Decembrie, Roman Vodă, Dr. Koch, Eroilor, Parcului, Martir Horia,  Bogdan Dragoș, Păltiniș, Petru Rareș (între străzile Ștefan cel Mare și Miron Costin), Castanilor și Mihai Viteazul. Suprafața propusă spre modernizare este de aproximativ 50.000 de metri pătrați. În acest moment, se lucrează la amenajarea trotuarelor de pe străzile Mihai Viteazul, Bogdan Dragoș și vor demara și lucrările de modernizare a trotuarelor de pe străzile perpendiculare pe Eternității – bulevardul Roman Mușat (aria din zona Parcului municipal). Până la finele acestui an, se va încheia și lucrarea de modernizare cu pavele a străzii Mihai Viteazul.

Se extinde rețeaua de gaze naturale pe 26 de străzi

Primăria municipiului Roman a demarat, în anul 2019, o investiție de extindere a rețelei de gaze naturale, astfel încât toți cetățenii să aibă acces la această utilitate publică. Conform inventarului realizat de specialiștii din instituție, a solicitărilor primite de la cetățeni, precum și avizului Delgaz Grid, au fost stabilite străzile pe care se va extinde rețeaua de gaz metan: Dr. Ghelerter, Bucovinei, Nicolae Bălcescu, Fd. Nicolae Bălcescu, Ciocârliei, Tinosului, Zimbrului, Islazului, Păcii, Cocorului, Toma Stelian, Primăverii, Tudor Vladimirescu, Salciei, Sărata, Zebrei, Eremia Grigorescu, Prundului, Zambilelor, Cornului, Perișorului, Nouă, Fundătura Ocniței-Lupeni, Cărămidăriei, Fundătura Cânepei și Alba Iulia.

În acest moment, s-au finalizat lucrările pe străzile Cocorului, Ciocârliei, Zimbrului și Tinosului. Până la finele anului, se estimează a se realiza și rețeaua de gaze de pe strada Islazului.

Două parcuri noi, realizate pe fonduri europene – Parcul Jora și Parcul Zăvoi

Primăria municipiului Roman a depus și a câștigat încă două proiecte europene, ce vizează realizarea a două parcuri, amenajate cu locuri de joacă pentru copii și piste pentru bicicliști. Unul dintre proiecte este cel pentru ”Îmbunătățirea factorilor de mediu și condițiilor de viață în municipiul Roman prin amenajarea Parcului Jora”, cu o valoare totală de 1.917.815,18 lei. Parcul Jora este situat în apropierea supermarketului Kaufland, din cartierul Favorit. Zona de agrement propusă a se realiza va cuprinde alei pietonale, pistă de biciclete, toalete, loc de joacă pentru copii, mobilier urban. Parcul va fi iluminat și monitorizat cu sistem de supraveghere video. În prezent, se profilează trotuarele și, în perioada imediat următoare, se trece la montarea trotuarelor și amenajarea pistelor de biciclete.

Parcul Zăvoi este un alt proiect european care va aduce o creștere calitativă a vieții cetățenilor. Va fi amenajat în zona Kartodromului. Lucrările au început în luna septembrie și au ca termen de finalizare 30 noiembrie 2020. Locuitorii municipiului Roman şi ai zonelor învecinate vor beneficia de activităţi de agrement atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Suprafața totală a terenului ce va fi amenajat pentru agrement și petrecerea timpului liber este de 7 hectare, urmând a se realiza mai multe alei pietonale, dar și piste de bicicliști, cu o lungime de 1.100 metri liniari. Accesul în Parcul Zăvoi se va realiza prin trei porți și zonele vor fi dotate cu rampe de acces pentru persoanele aflate în fotoliile rulante. Peste 1.600 de metri pătrați vor fi amenajați ca locuri de joacă pentru copii. Nu va lipsi, la fel ca în cazul parcului Jora, un derdeluș pentru sănii. Va fi amenajată și o scenă, din beton, cu gradene. Proiectul prevede amenajarea de grupuri sanitare, iar întreg ansamblul va fi supravegheat video.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.