PACT-ul cu PNL funcționează: Burduja jr. numit secretar de stat la finanțe

Sebastian Ioan Burduja, tânărul nemțean școlit la Stanford și Harvard cu ajutorul financiar al părinților, cel care a candidat în Neamț în numele PACT, a fost numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) de către premierul Ludovic Orban, conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Este de reamintit că Burduja jr. a fost primit în PNL direct cu funcție de conducere, după ce PACT a fuzionat cu actualul partid de guvernământ.
Povestea familiei Burduja este extrem de interesantă, Marinel Burduja având o aventură administrativă la primăria Piatra Neamț imediat după revoluție.
Sebastian Burduja a petrecut 12 ani în străinătate și pare a fi unul dintre tinerii pregătiți să primească funcții înalte în statul român, nu neapărat prin meritocrație, chiar dacă în cazul său se poate vorbi și despre așa ceva.
Școlit în SUA, căsătorit cu o americancă, a lucrat, firesc am putea spune, ca o pregătire pentru actualul job, ca expert la Banca Mondială.
Revenirea sa, integrarea rapidă într-un partid pregătit să preia puterea, ar putea fi un îndemn și pentru alți tineri pentru a se întoarce în țară, exact așa cum ne spuneau cei de la PACT în campania electorală în care aveau cuvinte nu prea blânde nici față de PNL, în contextul unei critici globale la adresa clasei politice învechite, care nu promovează tinerii pe bază unor merite reale.
La fel de adevărat este și faptul că nu toți tinerii plecați în afară pot studia la Stanford sau Harvard, nu toți au norocul să aibă un bancher în familie, cu tot cu conexiunile acestuia la nivelul centrelor de influență din statul român și nu numai.
Marinel Burduja a fost vicepresedinte Bancorex, bancă falimentată elegant în urma căpușării ei de către decidenți politici. După aceea a fost ani buni de zile prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank, de unde a demisionat in 2012. După câteva luni, a reapărut în peisajul bancar ca director general al băncii lui Dorinel Umbrărescu – Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), recent vândută după ce nu a reușit să se impună semnificativ în sistem. După doi ani a demisionat din motive personale. Cu un an înainte de fuziunea PACT cu PNL, în 2015, Burduja revine pe piata serviciilor financiare într-un IFN (Instituție Financiară Nebancară).
Rămâne de văzut cum va evolua Sebastian Burduja acum, în momentul în care se află la butoanele unui minister în care relația cu sistemul bancar ar trebui să fie foarte strânsă. (V.B.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *