”Punguța cu 2 cărți” – proiect pilot pentru încurajarea lecturii cu copiii

pietricica turism

Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” din Humuleşti a fost gazda unui eveniment inedit săptămâna trecută. Asociaţia OvidiuRo a lansat un proiect-pilot, ”Punguţa cu 2 cărţi”, pentru încurajarea lecturii cu copiii, începând de la naştere, cu scopul de a oferi părinţilor din zone defavorizate mesaje despre importanţa cititului împreună cu cei mici.

Asociaţia OvidiuRo a susţinut la şcoala din Humuleşti o sesiune de formare pentru profesori de învăţământ preşcolar din mai multe judeţe, cei care vor coordona în perioada următoare întâlnirile cu părinţii şi cu copiii mici, în comunitatea lor, urmând ca aceştia să primească kitul de două cărţi ilustrate. La eveniment au participat şi cadre didactice de la şcoala din Humuleşti, iar în activitate au fost angrenaţi şi copii de grădiniţă.

Prin lansarea proiectului-pilot ”Punguţa cu 2 cărţi”, OvidiuRo extinde intervenţiile pe care, începând cu 2016, le aduce în zone defavorizate – centrate pe literaţie şi pe dezvoltarea vocabularului – de la preşcolari (3-6 ani) la copiii mici (0-3 ani), astfel încât copiii aflaţi în situaţie de risc să înceapă grădiniţa, şi apoi şcoala, mai bine pregătiţi, reducând astfel riscul de abandon şcolar timpuriu.

Potrivit rezultatelor testelor PISA 2018, făcute publice zilele acestea, România are cele mai slabe rezultate din ultimii ani, scorul obţinut, o medie de 44% analfabetims funcţional, fiind în scădere faţă de ultimele două testări la care România a participat (2012 şi 2015), la toate cele trei domenii: citire, matematică şi ştiinţe.

* Lectura este importantă pentru a dezvolta limbajul copiilor încă de la naştere

Maria Gheorghiu, cofondator Asociaţia Ovidiu:

Noi avem un program naţional, pe care îl desfăşurăm cu fonduri private în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi care se numeşte «Fiecare copil merită o poveste». Prin acest proiect, încercăm să încurajăm activităţile de lectură în grădiniţă şi familie. Astăzi am lansat pachetul «Punguţa cu 2 cărţi», pentru copiii de 1 şi 2 ani. În acest mod, încurajăm şi părinţii să citească. Specialiştii spun că activităţile de lectură sunt necesare pentru a dezvolta limbajul copiilor încă de la naştere. Prin această punguţă cu 2 cărţi, încurajăm părinţii să citească împreună cu copiii lor.

Sunt două sesiuni de lectură care se desfăşoară în grădiniţe. Sunt grupe de cinci părinţi şi copii care desfăşoară activitatea de jumătate de oră timp de două săptămâni. În prima săptămână, copiii primesc o carte şi punguţa, iar în a doua săptămână copiii primesc a doua carte. Kitul pentru formarea profesorilor are şi o carte uriaşă, care va rămâne în grădiniţă. Am gândit aceste cărţi noi pentru familiile sărace, care nu-şi permit să cumpere cărţi. Încercăm să ne asigurăm că toţii copiii din ţară au o carte acasă, în primii doi ani de viaţă, şi părinţi care înţeleg importanţa cititului. Astăzi, la Humuleşti, a fost ceva minunat!

Copiii sunt dedicaţi, sunt primele lor cărţi şi este o experienţă emoţională. Cei mici se bucură de poveşti. De fapt, şi aceasta este miza, pentru că este vorba dintre interacţiunea dintre părinte şi copil şi despre premizele pe care i le putem dezvolta copilului, să poată să înveţe scrisul şi cititul până la clasa pregătitoare.

Noi mai lansăm azi un pachet pentru copii de 5 şi 6 ani, despre Emil Racoviţă. E o carte nou apărută, «Străbunicul meu, Emil Racoviţă». Nu ştiu dacă multă lume ştie că Emil Racoviţă a fost elevul lui Ion Creangă. Undeva lucrurile se leagă. Am ales şcoala din Humuleşti, pentru că Ion Creangă are un rol foarte important în cultura şi istoria literaturii române. Pe lângă faptul că a scris poveşti care ne-au marcat copilăria, a scris şi primul Abecedar. A fost cel care a învăţat generaţii întregi de copii să citească şi să scrie. De aceea am dorit să lansăm proiectul, aici la Humuleşti.

Rezultatele de la testele PISA arată că nu s-a început de timpuriu cu cititul, sunt foarte multe grădiniţe care nu au cărţi. Aici avem o comunitate din 7 judeţe. Avem o reţea de profesori şi educatori din 7 judeţe. Plecăm de aici cu speranţa că mai mulţi părinţi vor citi şi cu speranţa că mai mulţi educatori vor deveni ambasadori ai lecturii de la cele mai fragede vârste. Pentru că, fără această fundaţie timpurie pe care ar trebuie să o asigurăm fiecărui copil, nu vom avea cum să remediem această problemă, cu analfabetismul funcţional. Am ajuns aici, pentru că nu pornim destul de timpuriu, pentru că cititul de plăcere este diferit de cititul de manual. Trebuie să existe mai întâi dorinţa şi plăcerea de a citi, şi apoi să înveţi să scrii şi să citeşti. E nevoie de o familiarizare cu cartea”.

300 de familii din mai multe judeţe din ţară, inclusiv Neamţ, şi din Republica Moldova vor participa luna aceasta la ateliere de literaţie susţinute în comunitatea lor şi vor primi câte un kit de lectură, 2 cărţi ilustrate, potrivite vârstei mici, pentru acasă. Proiectul este implementat cu suportul Kaufland România, iar obiectivul OvidiuEo este ca, în 2020, să aducă ”Punguţa cu 2 cărţi” în casele cât mai multor familii sărace, la nivel naţional. (Ciprian Traian STURZU)

GALERIE FOTO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.