Ziua protestelor: la 11,30 se închid arhivele și se suspendă ședințele de judecată

pietricica turism

Toate instanțele din județul Neamț își opresc activitatea astăzi, 20 decembrie, la ora 11,30. Arhivele și registraturile vor fi închise, ședințele de judecată vor fi suspendate, iar grefierii vor ieși în fața instituțiilor. Protestul va avea loc în întreaga țară, iar grefierii, grefierii-arhivari, grefierii-registratori, grefierii documentariști, grefierii statisticieni și specialiștii IT – anunță că din luna ianuarie protestul va fi pe durată nedeterminată.

”Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1000 lei, la salariul net”, se arată în comunicatul Federației Publisind. ”Precizăm faptul că, în prezent, deși sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizația de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018. Mai mult, Guvernul nu face vorbire dacă sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017 care limitează suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%. În această situație, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci și prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiție în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică și spor confidențialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deși prin lege sunt recunoscute în procent de 30%), deci, o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 și 1000 lei”.

Grefierii așteaptă ziua de luni, 23 decembrie, când Guvernul a anunțat că-și va asuma răspunderea pentru proiectul de lege și dacă primesc acest ”cadou de Crăciun” vor bloca în totalitate activitatea instanțelor.

C.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.