Agentul Valentin Viorel Lungu, fostul șef al Postului de Poliție Bodești, judecat din luna noiembrie a anului trecut pentru abuz în serviciu, trafic de influență și luare de mită, este numai bun pentru rezolvat dosare penale de furt. După ce-a fost arestat, el a fost plasat sub control judiciar – măsură care presupune o serie de obligații – inclusiv aceea de a se prezenta la Poliția municipiului Piatra-Neamț ori de câte ori va fi chemat. Și ca să fie mai ușor atât pentru el, cât și pentru colegii desemnați să se ocupe cu supravegherea lui, agentul Lungu a fost repartizat să lucreze, pe durata controlului judiciar, fix la Poliția municipiului Piatra-Neamț. Teoretic, având ca atribuții de serviciu activități de secretariat și de întocmire a unor situații statistice. Practic, cineva i-a dat de lucru și în dosarele penale – niște furturi cu autor necunoscut -, gândindu-se că experiența sa trebuie valorificată. Legal, decizia este corectă, pentru că printre măsurile dispuse de judecătorul care l-a plasat sub control judiciar nu se află interdicția de a profesa. Moral, însă, un polițist care a abdicat de la onoare și de la datorie, nu mai are ce căuta în instrumentarea unui dosar penal.
Iar faptele de care este acuzat agentul Lungu pledează întrutotul pentru ținerea lui la distanță de protagoniștii unui dosar penal, indiferent că sunt autori sau părți vătămate.
Reamintim că al doilea inculpat din dosarul în care este judecat Valentin Lungu este Florin Iacoboaia, protagonistul unui accident petrecut pe 22 mai 2019, căruia i s-a promis o soluție de clasare în dosarul penal întocmit pentru conducere fără permis.
Ancheta a scos la iveală un fel de frăție locală, care funcționa de câțiva ani la Bodești și care s-a ”stricat” din cauza unui împrumut de 10.000 de lei, nerestituit.
Cel care l-a denunțat pe șeful de post, pădurarul din localitate, a fost beneficiarul unei protecții de 3 ani de zile. Conform rechizitoriului, deși știa că pădurarul nu are permis, polițistul a închis ochii din 2015 până în 2018, ceea ce i-a atras una din acuzațiile de abuz în serviciu. A doua rezidă în faptul că nu s-a sesizat în privința infracțiunii de fals în declarații, comise de Florin Iacoboaia, privind accidentul rutier în care a fost implicat.
Polițistul Lungu este acuzat și de trafic de influență, pentru că a pretins 2.000 de euro, bani pe care a spus că-i va împărți între un procuror și niște polițiști, ca să obțină clasarea dosarului întocmit pentru accidentul produs de Florin Iacoboaia. O altă faptă de trafic de influență este legată de același accident, de astă dată el pretinzând 2000 de euro și primind 9.000 de lei, sub pretextul că poate mitui o grefieră de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț ca să întocmească niște acte false, care să justifice soluția de clasare a dosarului.
În privința faptelor de luare de mită, lucrurile sunt pe jumătate amuzante. Polițistul a primit un scaun ergonomic, în valoare de exact 369,99 lei, în luna iulie 2018, ca mulțumire că nu a luat măsurile legale împotriva pădurarului. Normal, la ce putea să se gândescă pădurarul decât la faptul că prietenul lui de la acea vreme are nevoie de o coloană vertebrală sănătoasă. Pe 16 iulie 2019, polițistul a primit 500 de lei ca să propună o soluție de clasare într-un dosar de încălcare a Codului silvic, iar pe 10 septembrie 2019 alți 500 de lei pentru a administra părtinitor probe în alte două dosare penale.
Dincolo de actele de comerț, pe bani mai mulți sau mai puțini, cu destinul dosarelor penale, procurorul de caz a stabilit că pădurarul a rămas fără permis pe 17 octombrie 2015, după ce-a fost prins beat la volan. În februarie 2018, permisul i-a fost anulat și în luna noiembrie a aceluiași an a devenit titularul unui nou permis, după ce-a susținut examenul de rigoare. Însă în perioada 2017-2018 l-a ”împrumutat” pe șeful de post cu diverse sume de bani, de genul 1.500 sau 3.000 de lei, în funcție de nevoi. Iar polițistul, recunoscător, s-a făcut că nu-l vede conducând. Prietenia s-a stricat când șeful de post i-a cerut împrumut 10.000 de lei și pădurarul a fost nevoit la rându-i să ia împrumut de la o altă persoană.
Și cu aceste ”realizări” la activ, Valentin Lungu instrumenta, încă, dosare penale. Până astăzi, 21 ianuarie, cînd șeful IPJ Neamț a aflat și a dispus o reevaluare a situației și repartizarea fostului șef de post la un loc de muncă unde să nu interacționeze cu publicul. Chestiune de moralitate!
C.M.
2 comentarii
Sa intelegem ca pt.a deveni un ,,bun”politist trebuie sa ai si ceva fapte antisociale la dosar?
Altu de fura o gaina,5 ani nu l mai vedeai,pe cand acest individ lucreaza bine mersi ,primeste bani de la stat si asteapta achitarea s au o condamnare fara executare a pedepsei!!! Judecat,condamnat si la bulau cu el….vrea sa iasa mai repede,sa scrie o carte,sa munceasca pentru reducerea pedepsei etc… pana cand sa i mai suportam ???