În condițiile în care dosarele nou intrate pe rolul Secției Penale a Judecătoriei Piatra-Neamț au început să primească primul termen anul viitor, am solicitat un punct de vedere din partea șefului secției. Judecătorul Cătălin Mormoe ne-a declarat că anul trecut a pronunțat 1165 de hotărâri și a avut 1035 de dosare nou intrate. În condițiile în care ar trebui să nu soluționeze mai mult de 300 de dosare pe an.
”Muncim ca la UPU: volum triplu, lipsă de personal, urgențe peste urgențe. O dată la 4 zile facem de gardă la domiciliu și suntem chemați să soluționăm cauzele cu măsuri preventive. Suntem instituția cea mai slabă din tot județul ca schemă de personal, comparativ cu numărul de dosare. Doar anul trecut au intrat 4.000 de dosare noi. După două reduceri din ultimii 7-8 ani, am rămas 20 de oameni, din 25, deși optim ar fi undeva la 32. Tot am cerut suplimentarea schemei, dar n-am obținut decât temporar, câte 3-4 luni. Însă chiar și în aceste condiții, nu cred să existe vreun judecător care să nu preschimbe termenele la o lună jumătate, două. Dacă ECRIS le repartizează în decembrie 2020 sau ianuarie 2021, colegii mei vor da termene în martie, de exemplu. Însă problema lipsei de personal rămâne și sperăm ca CSM să o rezolve. Doar anul trecut au plecat 6-7 colegi la alte instanțe. Mai sunt câteva situații în țară, dar nu atât de grele ca la noi”.
Judecătorul Mormoe a mai precizat că ar trebui măcar 7 magistrați la secția penală, pentru a face față volumului mare de dosare. În definitiv, și dosarele ușoare durează și necesită redactarea unor hotărâri, deci implică timp. ”La peste 1000 de hotărâri pe an pentru fiecare judecător, nu se mai poate vorbi despre justiție. Muncești automat, muncești continuu și tot ești în întârziere, spre nemulțumirirea oamenilor”, a adăugat șeful Secției Penale a Judecătoriei Piatra-Neamț.
C.M.