Tentativă de abuz sexual cu un minor la o școală din Petricani

pietricica turism

Un caz foarte grav, dacă acuzațiile părinților se vor confirma, s-a petrecut la o școală din comuna Petricani. Părinţii unui minor de 7 ani, de la Școala Nr. 2 din Țolici ne-au contactat şi au declarat că fiul lor a fost agresat sexual pe data de 27 noiembrie, în timpul orei de sport, în baia școlii. Ei acuză că profesorul nu era la clasă. De partea cealaltă, profesorul de sport susține că totul este un scenariu. Rămâne de văzut ce va stabili ancheta care se derulează în acest caz, care este delicată în cazul minorilor. Important ar fi și momentul în care s-au petrecut faptele, dacă era sau nu în timpul orei de sport sau într-o pauză.

Iată faptele, conform declaraţiilor părinţilor. Mama copilului agresat: „Fiul meu este în Grupa 0 la școala nr. 2 din Ţolici. Pe data de 27 noiembrie, la ora de sport, băiețelul meu a fost tras cu forța în baia școlii de către un alt elev din clasa a IV-a şi agresat sexual de acesta. Profesorul de sport nu era la oră în acel moment, fiind la un bar de lângă şcoală, la un suc sau la o cafea. Deci copiii au fost lăsați singuri în timpul orei. Şi alți copii au văzut cum copilul meu a fost tras cu forța în baie. Chiar un elev din clasa a II-a mi-a zis că l-a văzut cum este tras cu forța în baie, iar altul a ținut ușa închisă ca să nu mai intre nimeni. Profesorii de la școală ne-au zis să nu mai spunem la nimeni de întâmplare. Copilul meu a venit traumatizat de la şcoală. Am întrebat-o pe învăţătoarea lui ce s-a întâmplat, dar ea nu ştia nimic, pentru că dânsa nu mai era la școală, terminase orele. Atunci am sunat la 112 şi a venit o ambulanță la noi acasă. I-au făcut o perfuzie ca să-l liniştească. Apoi l-au dus la pediatrie, la Spitalul din Târgu Neamţ. Acolo au venit cei de la Poliţie, de la Criminalistică, o doamnă avocat şi o doamnă de la Direcția de Asistență Socială de la Târgu Neamț. A doua zi am fost la Piatra Neamţ la SML şi pe fişa de la ei scrie că a fost o tentativă de viol. Atât. Pentru că nu s-au găsit răni în zonele intime ale băiatului meu. Deja există un dosar penal de tentativă de abuz sexual pe numele elevului din clasa a IV-a, care l-a abuzat pe fiul meu. Am fost cu fiul meu şi la psiholog. Este abia la prima şedinţă. E traumatizat. Nu mai suportă să fie atins de nimeni. Când am mers cu el la biserică i-a fost frică de privirile unor oameni care se uitau la el mai curios. A devenit foarte speriat şi suspicios la orice privire a unui străin sau atingere din partea cuiva. Doar pe mine mă acceptă să stau lângă el. Iniţial poliţia de la Păstrăveni s-a implicat în acest caz, atunci în acea zi de 27 noimebrie, după ce am sunat la 112. Domnul Macovei de la Poliţia Păstrăveni chiar s-a implicat serios şi a dorit să scoată adevărul la iveală. Apoi cazul a fost preluat de către domnul Popa de la Poliţia Urecheni. Dar de atunci nu a mai venit pe aici şi nu s-a mai interesat de caz. Am fost şi la domnul director Ionuţ Rotaru Popa. Dânsul ţine cu noi, dar nu depinde de el să afle adevărul. A zis că aşteaptă ce spun anchetatorii despre acest caz şi apoi va lua şi el măsuri. Eu mi-am transferat copilul la o altă școală”.

Tatăl copilului agresat: „Părinţii băiatului din clasa a IV-a mi-au zis că vor suporta ei cheltuielile cu psihologul băiatului meu. Dar eu nu vreau niciun ban de la ei. Nu vrem nimic. Vrem doar să se afle adevărul şi să nu se mai repete astfel de drame cu alţi copii. Atât vrem. Astfel de cazuri au mai fost în această şcoală, să ştiţi. Încă patru cazuri au mai fost, dar au fost muşamalizate. Băiatul meu şi acum are spasme noaptea în somn. Tremură şi dă din mâini, ca şi cum s-ar apăra de cineva. Dacă nu se va rezolva nimic sunt foarte hotărât să ne luăm un avocat şi mergem până în pânzele albe. Ajungem şi la Bucureşti. O să dăm şcoala în judecată, dacă nu se va rezolva nimic”.

Declaraţia înregistrată a minorului molestat sexual: „Eram la ora de sport şi domn profesor a zis că vine înapoi şi nu a mai venit. După aia copilul ăla m-a tras de mâini în baie. Nu ştiu cine a ţinut uşa la baie închisă pe afară. Eu l-am păcălit cu o mică farsă. I-am zis că mă duc la domn profesor să-i cer ceva şi vin înapoi. Dar nu am mai venit. Iar el când a ieşit de la baie mi-a arătat pumnul. E prima oară când păţesc asta”.

Dincolo de declarațiile familiei afectate de incident, anchetatorii au stabilit că băiatul mai mare, care are 10 ani, și-a dat pantalonii jos și l-a îndemnat pe cel mai mic să-l atingă în zonele intime, moment în care băiatul s-a speriat și a fugit. Tocmai de aceea dosarul penal este pentru tentativă de agresiune și nu pentru o infracțiune consumată. Indiferent de încadrarea juridică a faptei, însă, dosarul va fi clasat pentru că legea prevede că minorii răspund penal după împlinirea vârstei de 14 ani. Singura posibilitate ca astfel de incidente să nu se mai repete la școală este instituirea unor măsuri de către conducerea unității de învățământ.

Directorul Liceului Tehnologic Petricani, prof. Ionuţ Rotaru-Popa, ne-a declarat că așteaptă rezultatele anchetei: „Din câte ştiu este o anchetă în derulare, dar am făcut şi noi o investigaţie internă, despre modul cum s-au petrecut evenimentele. Ce vă pot spune este că acel elev din grupa 0 s-a cerut la toaletă în timpul orei de sport, unde se pare că s-ar fi întâlnit cu un coleg mai mare din clasa a IV-a. Nu ştiu ce s-a petrecut acolo, dar aştept ca organele de anchetă să afle adevărul. S-au făcut şi expertize, dar nu pot să mă pronunţ înainte de finalizarea rezultatelor. Şi nici nu mi s-a adus la cunoştinţă de astfel de cazuri care s-ar mai fi petrecut la şcoala respectivă. Eu am discutat cu colegii de la acea şcoală şi mi-au spus că programul orar la a decurs normal şi la fel şi orele s-au desfăşurat normal. Dar o să vedem dacă acest lucru se confirmă”. 

Cel mai ferm este, însă, profesorul de sport Ovidiu Mogoș, care susține că la ora lui nu s-a întâmplat nimic: „Nu ştiu ce au vrut să facă părinţii, dar totul e regizat. În ora mea copilul nu a fost lăsat sub nicio formă la baie. Plus că nu avea niciun fel de traumă la şcoală. Mama lui minte. Nu ştiu ce vor părinţii să demonstreze. Am înţeles că a fost dus pe la spital şi nu există nicio urmă de agresiune. Eu am fost la oră. Eu merg doar în pauză lângă un magazin mixt ca să fumez. Atât. Nicidecum în timpul orei. Chiar se vede pe camera video de la magazin că băieţelul nu are nicio traumă şi mănâncă chips-uri. Deci nu s-a întâmplat nimic în ora mea de sport. Nu i-am dat drumul la baie în ora mea”.

C.T. STURZU

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.