O premieră pentru mediul sătesc a avut loc joi, 13 februarie, în satul Vădurele, comuna Alexandru cel Bun. În această așezare, situată pe malul drept al Bistriței, într-un cadru natural de o frumusețe aparte, a fost inaugurată o bibliotecă virtuală. Premiera constă în faptul că acest sat nu este reședință de comună, ci un sat fără școală sau alte instituții locale.
Inițiativa bibliotecii aparține primarului Ion Rotaru, iar la eveniment au participat un grup de elevi din sat, preotul Mircea Bobric, viceprimarul Valeriu Lazarov, prof. Daniela Semian – directorul Școlii Gimnaziale Vaduri, Nicoleta Grama – bibliotecar, precum și un grup restrâns de cadre didactice din comună.
Spațiul în care își desfășoară activitatea această bibliotecă virtuală este o fostă grădiniță din sat, căreia i s-a dat o altă destinație și care a fost dotată cu laptop-uri, internet și imprimantă.
* Ion ROTARU, primarul comunei Alexandru cel Bun:
”Iată, astăzi, chiar dacă este 13 februarie, o zi cu ghinion, noi am avut noroc. În acest lăcaș, care, până a veni eu primar, era grădiniță, am înființat o bibliotecă virtuală. Odată cu construcția școlii noi, au plecat copiii în școala din Vaduri, rămânând fără nicio utilitate această clădire. Ne-am gândit că ar fi foarte bine ca, odată cu înființarea primei biblioteci video de la Primăria Alexandru cel Bun, să facem și în acestă localitate o bibliotecă și să dăm acestui spațiu o destinație nobilă, atât pentru dvs., copii, cât și pentru părinții voștri. O să fie deschisă pentru toată lumea. Vă doresc și îmi doresc multă sănătate și să vă văd aici cât mai des!”.
* Preot Mircea BOBRIC, parohul satului Vădurele:
”Mulțumim pentru cuvintele frumoase, domnule primar! Este o ocazie fericită și pentru mine, deși nu avem școală, aici, în localitate. Ați venit în întâmpinarea noastră cu acest gând frumos, dar și cu această realizare. Este un pas înainte, pentru a veni în ajutorul copiilor, viitorul nostru, al tuturor. Cu cât vor fi mai pregătiți, cu atât vor fi mai de nădejde oameni ai comunității în care trăiesc. Așa cum ne învață Sfânta Scriptură, omul se cunoaște după fapte și pomul după roade. Pomul cel rău se taie și se aruncă la foc, iar cel bun trebuie îngrijit ca să dea roade și mai multe”.
* Prof. Daniela SEMIAN, directorul Școlii Gimnaziale Vaduri:
”Aici, elevii vor descoperi lucruri interesante. Ne bucurăm pentru ei, pentru că administrația publică locală le-a pus la dispoziție tehnică modernă, inclusiv de multiplicare, pe care unii dintre ei o vor folosi, având în vedere că mulți dintre ei provin din familii modeste, care nu-și permit să aibă acasă astfel de mijloace. S-a creat o egalitate pentru mulți dintre copiii școlii, ca să nu mai fie discrepanțe între cei care nu-și permit să-și listeze niște proiecte preferate, ca să fie și ei implicați în toate activitățile școlare. Vă mulțumim că ați avut grijă de bibliotecă, așa cum faceți de când ați fost ales în fruntea comunei Alexandru cel Bun! Cu siguranță, planurile dvs. ne vor include și în viitor în toate acțiunile. Țin să mulțumesc că ați ajutat și la apariția revisteai școlii noastre. Numărul 2 va apărea la sfârșitul semestrului, cu materiale scrise de elevii școlii”.
* Bianca AVARVAREI, elevă, redactorul șef al revistei școlare:
”Cred că este o bună oportunitate, prin care noi putem să ne dezvoltăm, putem fi egali, să nu mai existe discrepanțe între cei din jur. Putem să ne dezvoltăm mult mai mult, putem citi, putem să ne informăm și să devenim reali dezvoltatori în viitor”. (PUB)