La 10 ani de la înființare, Clinica Sf. Andrei din Piatra-Neamț, care a pornit la drum cu 3-4 medici și câțiva asistenți, a ajuns la un total de 24 de specialități și 40 de medici. Clinica se întinde pe 2660 mp, pe 3 nivele și cuprinde:
1) compartiment de spitalizare de zi cu 3 specialități – recuperare, cardiologie și diabet – unde pacienții pot beneficia de internare de zi gratuită sau cu plată, în funcție de cereri și de fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS),
2) ambulatoriu de specialitate, care este partea cea mai dezvoltată, cu medici angajați sau colaboratori din oraș sau din centrele universitare,
3) baza de recuperare, care include două săli de kinetoterapie și compartimentul de fizioterapie: electroterapie, magnetoterapie, laserterapie, elongații lombare, balneoterapie (aplicații de nămol), și hidroterapie (care este în curs de a fi deschisă); deocamdată, hidroterapia și elongațiile lombare se fac în puține centre de recuperare din județ.
4) laborator de analize medicale, unde se pot face investigații atât gratuit, în baza contractului cu CAS, dar desigur în limita fondurilor disponibile, cât și cu plată,
5) serviciul de ambulanță privată, tot în contract cu CAS, dar și la cerere, la tariful de 2 lei pe kilometru. Ambulanța nu funcționează pentru urgențe, ci doar pentru transport, pe bază de comenzi individuale sau de la Serviciul Județean de Ambulanță, când toate mașinile sunt ocupate și trebuie externat, de exemplu, un pacient de la ortopedie. De asemenea, pot apela la ambulanța privată medicii de familie din tot județul, în situația în care un pacient nu se poate deplasa și trebuie să ajungă la un spital pentru consultație, tratament sau recuperare.
”Pacientul trebuie să fie informat despre boala lui”
Doctorul Ionuț Pintilie, directorul medical, lucrează la Clinica Sf. Andrei din 2013 și a crescut profesional odată cu unitatea, centrându-și preocupările pe calitatea actului medical și pe inovație: ”Calitatea actului medical mi se pare foarte importantă într-un sistem pe care îl știm cum este și care uită uneori că pacientul ar trebui să fie în centrul atenției. Al doilea aspect este inovația și, în acest sens, am căutat să aducem mereu servicii și aparatură nouă. La 10 ani de existență, vrem să rebranduim clinica și acest lucru nu înseamnă doar partea de aspect, ci mai ales partea de servicii medicale. Una dintre inovațiile noastre este centrul de diabet, unde există aparatură unicat în județul Neamț. Dar vrem să aducem specialități noi și intenționăm să încheiem acest an cu un eveniment medical regional, cu participare națională, un eveniment care va aduce cadre universitare, din diverse centre, la Piatra-Neamț. Va fi un eveniment multidisciplinar, cu specialitățile pe care le avem și la care adresabilitatea este cea mai mare – reumatologie, diabet, cardiologie, gasteroenterologie. Eu consider că pacientul, în momentul în care vine la medic, nu trebuie doar să plece cu o rețetă, ci trebuie să fie informat despre boala lui, trebuie să înțeleagă și să știe ce conduită trebuie să aibă ulterior. Iar noi încercăm să rezolvăm și celelalte aspecte legate de sănătatea lui, nu doar problema pentru care se prezintă. Avem această posibilitate datorită numeroaselor specialități pe care le avem și colaborării dintre medici. În acest sens ne ajută și baza de recuperare, astfel încât pacientul, după ce este diagnosticat, poate beneficia și de tratament recuperator. În concluzie, încercăm o abordare holistică a pacientului – de la investigațiile paraclinice și diagnostic, până la tratament recuperator și abordarea celorlalte comorbidități”.
În afară de aparatul din centrul de diabet, care poate detecta neuropatiile, Clinica Sf. Andrei are în dotare un ecograf de ultimă generație, dedicat în special sănătății femeii (măsurători 3D și 4D, morfologie fetală și multe alte softuri de mare ajutor pentru medicul ginecolog). Bineînțeles, ecograful Voluson E 10 este utilizat și pentru alte sfere de diagnostic – abdomen, pelvis, tiroidă, sân, musculoscheletal, deci acoperă multe discipline și dispune de multe softuri cu care pot fi furnizate servicii medicale noi.
”Pentru că știm că fondurile de la CAS sunt tot timpul în scădere, noi încercăm să găsim soluții cât mai bune pentru pacienți”, spune dr. Ionuț Pintilie. ”Le oferim pachete, care includ consultații și analize, sau spitalizare de zi cu plată, la prețuri foarte avantajoase – 250 de lei internarea de zi pe cardiologie, de la 1.03.2020. Mai avem un pachet, de 400 de lei, pacientul beneficiind de consultație de diabetologie și cardiologie, plus electrocardiogramă, ecografie cardiacă, indice gleznă – braț, testarea sensibilității, educație terapeutică a pacientului cu diabet zaharat, în condițiile în care doar o consultație la cardiologie costă de la 250 până la 300 de lei,(cu ecografie cardiacă inclusă) în funcție de medic”.
”Cu acest SUDOSCAN reușim să diagnosticăm precoce și să urmărim în dinamică terapia neuropatiei diabetice, printr-o metoda non-invazivă”
La Clinica Sf. Andrei nu există doar dotări de ultimă generație (SUDOSCAN – aparatul din centrul de diabet, unicat în județ, și ecograful performant fiind cele mai recente achiziții), ci există profesioniști de o calitate umană specială, care privesc pacientul ca pe un întreg. Medicii nu se concentrează doar pe diagnosticul în sine, ci abordează și complicațiile – numeroase în cazul diabetului – care-i afectează calitatea vieții. La centrul de diabet lucrează dr. Raluca Radu și dr. Elena Ungurașu, ambele având cam 30-40 de pacienți pe zi, în condițiile unui deficit de specialiști în domeniu, comparativ cu numărul foarte mare (în jur de 30.000) de persoane din județul Neamț, care suferă de diabet zaharat.
”Centrul de Diabet, Nutriție și Boli metabolice «Sf. Andrei» se diferențiază prin această abordare holistică, integrativă, multidisciplinară a diabetului zaharat și a complicațiilor sale cronice, având adresabilitate complexă și completă, centrată și către categoriile speciale de persoane cu diabet zaharat: gravide cu diabet gestațional, vârstnici și copii. În ceea ce privește copiii cu diabet, colega mea este cea care gestionează cu brio această situație. Totodată, urmărim persoane cu sisteme de monitorizare glicemică continuă și persoane cu pompe de insulină”, declară dr. Raluca Radu. ”Este important să menționăm că lucrăm în contract cu Casa Județeană de Sănătate Neamț, că accesul pacienților cu diabet zaharat și patologii metabolice asociate este gratuit prin bilet de trimitere de la medicul de familie și programare anterioară. În ce privește volumul de muncă, dat fiind faptul că există puțini profesioniști în acest domeniu în Piatra-Neamț, avem deja adresabilitate mare și ne străduim să menținem calitatea actului medical la un nivel înalt. Nu de puține ori, în ambulatoriu și în spitalizarea de zi, ne confruntăm cu urgențe metabolice. Le preluăm și le soluționăm pe cele care pot fi gestionate fără riscuri. Echipa multidisciplinară a Centrului de Diabet include, pe lângă specialistul diabetolog, asistenții educatori, psiholog clinician, medici din specialitățile conexe (cardiologie, nefrologie, neurologie, oftalmologie, chirurgie, imagistică medicală). Totodată este important să precizăm că ne străduim să dezvoltăm educația în diabetul zaharat – un capitol extrem de important pentru pacient și, din păcate, neprivilegiat. Actualmente diabetul zaharat este privit integrativ, ca o afecțiune cardiovasculară – de aici și această schimbare de paradigmă.
În ceea ce privește SUDOSCAN, suntem privilegiați să avem la dispoziție această metodă non invazivă de diagnostic și urmărire a evoluției neuropatiei diabetice – una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat, cu impact negativ asupra calității vieții pacienților noștri și care, nu de puține ori, poate conduce la amputații de membre inferioare sau la alte complicații in extenso”.
Dr. Elena Ungurașu, care lucrează în acestă clinică din 2013, se ocupă atât cu tratarea pacienților cu diabet zaharat de tip 2, cât și a celor cu diabet de tip 1, în special copii și tineri: ”În județul Neamț nu există diabetolog pediatru, ca în alte județe, și toți pacienții copii sunt văzuți de un medic diabetolog de adulți. Am constatat că vin din ce în ce mai mulți în clinică. Există o lege din septembrie 2018, prin care persoanele cu diabet, în principiu copiii, tinerii, femeile gravide și tinerii cu diabet de tip 1 pot avea acces la sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, prin Casa de Asigurări. Cred că este important ca medicul să se implice în informarea și sprijinirea pacientului în mai multe aspecte care au legătură cu boala sa. Aici fiind nevoie și de echipa multidisciplinară, inclusiv de consiliere psihologică”. (M.N.)