Un ambasador în Neamț: excelența sa dl. Nikoloz Nikolozishvili

Vizita Ambasadorului Georgiei – E.S. Domnul Nikoloz Nikolozishvili – va întări colaborarea economică, culturală și spirituală între județul Neamț și Georgia

Excelența Sa Domnul Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în României, la invitația mea, se află în aceste zile într-o vizită oficială în județul Neamț.

Joi seara E.S. domnul Nikoloz Nikolozishvili a avut o întâlnire cu primarul municipiului Roman, cu parlamentarii Laurențiu Leoreanu, Eugen Țapu Nazare, cu prefectul județului Neamț George Lazăr și cu reprezentanți ai administrației locale pentru a discuta de viitoare colaborări între comunitățile dintre cele două state. Colaborările vor viza aspecte economice și culturale.

”Am încheiat ziua de joi cu o întâlnire care sper să se concretizeze în apropierea noastră de Georgia și încheierea unor parteneriate concrete, o țară cu care avem unele similitudini ale istoriei, dar cel mai important este că ambasadorul Georgiei, Excelența Sa Nikoloz Nikolozishvili, a declarat că poporul georgian manifestă un interes crescut în a adera la NATO și UE, un alt motiv pentru care putem să avem încredere că vorbele pot deveni fapte. Sunt onorat pentru această vizită organizată de deputatul Mugur Cozmanciuc, dar și pentru faptul că reunim la Roman, din ce în ce mai des, oameni cărora le pasă cu adevărat de Roman, așa cum sunt deputatul Laurențiu Leoreanu, prefectul George Lazăr și senatorul Eugen Țapu. Au fost prezenți si reprezentanți ai unităților de învățământ, cei care apreciază suportul administrației locale și care pot avea o mare oportunitate de a le oferi elevilor și cadrelor didactice exemple și schimburi de experiență reale. De asemenea, am invitat si reprezentanții marilor companii care își desfășoară activitatea în zona Romanului, pentru că dezvoltarea unor afaceri înseamnă și crearea bazelor pentru încheierea unor  colaborări solide. Am apreciat în mod de deosebit deschiderea Ambasadorului Georgiei pentru a crea parteneriate  cu România și zona Romanului, iar astfel de evenimente ajută la deschiderea porților pentru viitoare colaborări. Prin dialog și deschidere se vor dezvolta și mai mult comunitățile”, a declarat primarul municipiului Roman Lucian Micu.

Ca secretar al grupului parlamentar de prietenie cu Georgia mă bucur că E.S. domnul Nikoloz Nikolozishvili a răspuns pozitiv invitației mele de a vizita județul Neamț și de a întări relațiile dintre comunitățile din Neamț cu cele similare din Georgia.

Invitația a fost adresată în luna octombrie, 2019, când am avut o întâlnire cu un grup de parlamentari, din Parlamentul Georgiei, membri ai grupului parlamentar de prietenie. Atunci am avut o serie de discuții cu colegii Isko Daseni – președintele Grupului de Prietenie cu România, Marian Jashi – președintele Comisiei pentru educație, știință, Simon Nozadze – membru al Comisiei pentru educație, știință și cultură. La întâlnire a participat și Excelența Sa Ambasadorul Georgiei la București – domnul Nikoloz Nikolozishvili.

Vizita Excelenței Sale Ambasadorul Georgiei în România va continua și în cursul zilei de vineri, 28 februarie, când se va afla în municipiul Piatra Neamț.

Mugur Cozmanciuc Deputat – Președintele PNL Neamț

Actualizare: În municipiul Piatra Neamț, ambasadorul Georgiei a fost primit, vineri, 28 februarie, de primarul Dragoș Chitic. În sala de ședințe a primăriei au participat la întrevedere consilieri locali, inspectorul școlar general Mihai Obreja și directorii câtorva colegii, reprezentanții agenților economici privați și ai societăților din subordinea primăriei, deputatul Mugur Cozmanciuc și senatorul Eugen Țapu-Nazare și Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale. După prezentarea municipiului, primarul Dragoș Chitic a declarat că primul pas pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale este înfrățirea municipiului Piatra Neamț cu un oraș din Georgia. Excelența Sa Ambasadorul Georgiei la București, Nikoloz Nikolozishvili a reamintit că relațiile diplomatice dintre cele două țări au început acum mai bine de 350 de ani, încă de pe vremea Mitropolitului Antim Ivireanul, născut în Iviria (actuala Georgia). Excelența Sa a vorbit și de continuarea colaborării în vremuri mai recente, printr-un mitropolit și călător georgian care a viețuit doi ani la Mănăstirea Pângărați, din județul Neamț, unde a dat dovadă de pricepere, sporind ferma de oi, vaci și porci a mănăstirii. Ambasadorul Georgiei a încheiat exprimându-și speranța că Acordul de parteneriat strategic cu România va fi semnat în a doua jumătate a acestui an și că până atunci să se concretizeze dorința municipalității Piatra Neamț de înfrățire cu o comunitate georgiană. Inspectorul școlar general Mihai Obreja s-a arătat deschis pentru viitoare colaborări și schimburi în educație, iar Daniel Vasiliu, secretarul Federației Naționale a GAL-urilor din România s-a oferit să sprijine Georgia în eforturile de a accesa fonduri europene de pre-aderare.

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.