14 plopi seculari, cu diametrul de 2,5 metri – tăiați ilegal la Gâdinți, din dispoziția Consiliului Județean

14 arbori seculari, din specia plop alb, au fost tăiați ilegal, de pe marginea Drumului Județean 207 D, în comuna Gâdinți. Reprezentanții Gărzii Forestiere Neamț au fost la fața locului, în ziua de 10 martie, și au constatat că arborii nu fuseseră marcați și nici nu existau documente de punere în valoare și, implicit, de transport al materialului lemnos.

Prevederile din Codul Silvic stabilesc foarte clar că aliniamentele de arbori situate de-a lungul căilor de transport şi comunicație, reprezintă vegetație forestieră din afara fondului forestier național, proprietarii acesteia având obligația să respecte normele tehnice silvice privind evaluarea masei lemnoase și reglementările privind circulația materialelor lemnoase”, se arată în comunicatul Gărzii Forestiere.”Personalul de specialitate din cadrul Gărzii Forestiere a inventariat cioatele rezultate prin tăierea ilegală a celor 14 arbori, rezultând un volum de 88 mc, unele cioate având diametre de 2,5 m. Prejudiciul creat a fost evaluat la peste 40.000 lei. Fapta constatată constituie infracțiune silvică și este sancționată cu închisoare de la 2 la 7 ani. Constatările Gărzii Forestiere au fost aduse la cunoștința Inspectoratului Județean de Poliție în vederea efectuării de cercetări pentru a stabili persoanele care se fac vinovate de tăierea ilegală a arborilor și furtul materialului lemnos rezultat”.

Drumul Județean 207 D urmează să fie reabilitat, iar în acest sens, Consiliul Județean Neamț a trimis o adresă către Ocolul Silvic și a solicitat punerea în valoarea a plopilor. Punerea în valoare înseamnă evaluarea și cubarea arborilor, iar aceste date se trec într-un document, urmează marcarea și apoi eliberarea documentelor de transport. La Gâdinți s-a sărit peste etapele legale, iar plopii au fost tăiați absolut ilegal. Deși există un exemplu în zonă, cel al primarului de Ruginoasa, Nicu Chirilă, care a fost condamnat pentru tăiere și furt de arbori, după ce-a dispus doborârea a 1700 de salcâmi și transportul lemnului rezultat către școli și familiile nevoiașe din comună. Pentru povestea ilegală cu salcâmii, Nicu Chirilă și-a pierdut mandatul.

Primarul de Gâdinți, însă, este foarte liniștit. ”Nu este treaba mea, nu mă interesează, nu am niciun fel de amestec”, ne-a declarat Vasile Băbuță. ”Drumul este al Consiliului Județean, plopii sunt ai Consiliului Județean, solicitarea de a-i tăia a venit tot de la Consiliul Județean. Eu nu știu decât că lucrează firma Darcons la drum, dar nu am informații despre persoanele care au tăiat efectiv plopii. Va stabili poliția, iar cine este vinovat va răspunde penal. Pe mine chiar nu mă interesează”.

C.M.

 

 

 

8 COMENTARII

 1. Trebuie sa semănăm o petitie pentru a fi pedepsiți drastic toți cei ce au legătură cu această CRIMĂ! Altfel asa ceva se va repeta in toată țara!

 2. De la Piatra pân’ la Roman

  De la Piatra pân’ la Roman.
  Plopii verticali s-au scos.
  Nu că n-ar fi făcut mere,
  Ci că aveau trunchiul gros.

  De la Piatra către Roman,
  Tot socot,câți plopi au fost?
  -Patru mii,îmi zice unul,
  Crede-mă,dacă ești prost.

  De la Piatra pân’ la Roman,
  Patru mii de plopi tăiați;
  -Fierăstrăul și toporul,
  Cică ar fi vinovați!

  Demnitari din Petrodava,
  Din Consiliul Judetean,
  Din a cui poruncă,drujba,
  A tăiat ca-n leuștean?

  Pe șoseaua către Roman,
  Unde-au fost plopii cu soț,
  Cu cazmaua,sape-și groapa,
  Cei ce-au pus mâna pe zloți.

  Plopii fără de pereche,
  Ce-au fost pază la șosele,
  Azi sunt cruci în cimitir
  Și-n sicrie,scândurele.

  14.12.2019,Piatra-Neamț
  Costel Brodoceanu

 3. Inconstienta unor criminali pusi in functii tot de niste criminali. Cer, ca cetatean roman interzicerea taierii copacilor pe tot teritoriul Romaniei pe o perioada de minim 20 ani si judecarea atat a celor care au dat aprobari cat si a celor care au participat la defrisarile masive de acum pentru GENOID! Garantez ca puscariile se vor umple daca politia, SRI si justitia isi vor facea datoria. Ce sa intampla acum in Romania se numeste crima impotriva umanitatii. In Canada nu ai voie sa aduni vreascuri uscate din padure, in Austria daca tai un copac esti condamnat instant la inchisoare,…..Si se taie in continuare…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.